Vaikas ragauja kreidos ar smėlio? Jam trūksta geležies

Pabalo lūpos ir liežuvis, slenka plaukai? Dažnai jaučiatės neturintis jėgų? Vadinasi, trūksta geležies. Nuo to ypač kenčia moterys, vyresni žmonės ir maži vaikai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 20, 2013, 10:52 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:17 AM

Organizmo geležies atsargas sekina nepakankama mityba, pervargimas, kai kurie vaistai, nėštumas, gimdymas, vaiko maitinimas krūtimi.

Vargina silpnumas ir nuovargis

Geležis yra pagrindinis hemoglobino komponentas, padedantis susidaryti raudoniesiems kraujo kūneliams – eritrocitams. Ji svarbi deguonies apykaitai. Todėl kai ima trūkti geležies, vystosi anemija.

Tai reiškia, kad organizmo audiniai negauna pakankamai deguonies, todėl žmogus ima jausti nuovargį, oro trūkumą, širdies permušimus, spengimą ausyse, galvos skausmą ir svaigimą.

Smegenys taip pat negauna deguonies tiek, kiek reikia produktyviai jų veiklai. Dėl to vaikai gali prasčiau mokytis, jiems tampa sunkiau sutelkti dėmesį.

Pakanka paprasto tyrimo

Kai trūksta geležies, galima pastebėti ir išorinių požymių – oda pasidaro blyški, ypač akių vokų, delnų, išbąla lūpos ir liežuvis, slenka plaukai.

Maži vaikai, kai trūksta geležies, dažnai pradeda ragauti neįprastus daiktus, pavyzdžiui, kreidą, smėlį, nors daugelis iki šiol tiki, esą taip vaikai elgiasi dėl kalcio trūkumo organizme.

Kad sergama mažakraujyste, nustatyti nesunku – tai parodo įprasti kraujo tyrimai.

Geležį organizmas pasisavina gana sunkiai. Nemažai jos yra mėsoje, kepenyse, žuvyje, kiaušinių trynyje, taip pat ankštinėse, tamsiai žaliose daržovėse, avižose, riešutuose.

Iš mėsos pasisavinama apie 30 proc. geležies, o iš daržovių – tik 10 proc. Dėl to geležies gali trūkti vegetarams.

Iš pradžių gali padėti mityba

Jeigu hemoglobino, palyginti su reikiama norma, sumažėję nedaug, jį galima bandyti atkurti pakoregavus mitybą – valgyti daugiau mėsos, ypač jautienos, kepenų. Bet jei hemoglobino koncentracija kraujyje sumažėjusi gerokai, be geležies preparatų išsiversti neįmanoma.

Geriausia, jei gydymą ir kraują stiprinančių geležies preparatų paskiria gydytojas. Nežinant kraujo tyrimo rezultatų pačiam to daryti nereikėtų.

Per daug geležies gali pakenkti organizmui, be to mažakraujystę gali sukelti ir kitų vitaminų – folio rūgšties, vitamino B12 – trūkumas.

Pasisavina rūgščioje terpėje

Jeigu gydytojas paskyrė geležies preparatų, reikia juos vartoti taip, kad šis mineralas būtų kuo geriau pasisavinamas.

Tam reikalinga rūgšti terpė arba vaisiuose esanti fruktozė. Todėl geležies preparatą galima užsigerti rūgščiomis sultimis ar išgerti kartu su vitaminu C.

Jei skrandis toleruoja, geriausia išgerti nevalgius iš ryto, o jei suirzta, tuomet po valgio.

Geležies preparatų nereikėtų vartoti kartu su kava, arbata, pienu ir jo produktais, sėlenomis.

Geležies preparatų negalima gerti ir kartu su kitais vaistais. Pavyzdžiui, su skrandžio rūgštingumą mažinančiais preparatais, kalcio, magnio, cinko maisto papildais.

Vaistininkai įspėja, kad geležies preparatai gali sukelti virškinimo sutrikimų – pilvo skausmus, pykinimą, viduriavimą ar vidurių užkietėjimą.

Kada trūksta?

Kad trūksta geležies, galima įtarti, kai hemoglobino koncentracija (gramais) viename litre kraujo yra mažesnė nei:

vyrams – 130;

moterims – 120;

nėščioms moterims ar po gimdymo – 110;

vaikams – 90-110.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.