Skaitymo sutrikimas neaplenkia ir karališkųjų šeimų

Su ta pačia problema vaikystėje susidūrė ir garsusis fizikas Albertas Einsteinas, detektyvų meistrė Agatha Christie bei pasaulinio garso rašytojas Johnas Irvingas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-09-22 21:43, atnaujinta 2018-02-21 22:25

Su ta pačia problema vaikystėje susidūrė ir garsusis fizikas Albertas Einsteinas, detektyvų meistrė Agatha Christie bei pasaulinio garso rašytojas Johnas Irvingas.

Iš prigimties sunkiai sekėsi skaityti ir rašyti Švedijos karaliui Carlui XVI Gustafui. Tą pačią bėdą paveldėjo jo duktė princesė Victoria.

Specialistai teigia, kad skaitymo ir rašymo sutrikimai gali kamuoti nuo 4 iki 20 procentų vaikų. Bet tai dar nereiškia, kad šių vaikų intelektas - sutrikęs.

Skaitymo sutrikimas yra vadinamas disleksija, o rašymo sutrikimas - disgrafija.

Painioja panašias raides

Skaitymo ir rašymo sunkumų nereikėtų skubėti vadinti sutrikimu. Sutrikimu tai laikoma, jeigu vaikas neišmoksta skaityti lankydamas antrą mokyklos klasę ir nuolat daro tas pačias klaidas.

Problema dažniausiai pastebima pirmojo mokslo pusmečio pabaigoje. Mokytojai pastebi, kad kai kurie vaikai sunkiai atpažįsta raides, painioja jų pavadinimus, nejungia raidžių į skiemenis, nesugeba analizuoti žodžių garsais.

Vaikai dažnai painioja grafiškai panašias raides: d, b ir p, taip pat t, l ir k, n ir m, a ir o, n ir u, r ir z. Painioja jie ir panašiai skambančius garsus.

Skaitydami ir rašydami vaikai sukeičia panašias raides vietomis, praleidžia ar prideda raides ar net skiemenis, sukeičia juos vietomis, iki galo neperskaito žodžio.

Taip pat vaikai dažnai spėlioja žodžius, iškraipo jų galūnes, išgalvoja naujus prasmės neturinčius žodžius ar net nesuvokia skaitomo žodžio prasmės.

Žinia tėvams būna netikėta

Žinia, kad vaikas turi tokių sutrikimų, tėvams neretai būna netikėta, nes šie sutrikimai neaplenkia ir intelektualių, rūpestingų tėvų vaikų.

Disleksijos ir disgrafijos priežastys nėra nustatytos, tačiau aišku, kad šis sutrikimas paveldimas. Berniukus jis kamuoja 3-4 kartus dažniau nei mergaites.

Kartais kalta ir tarmė

Skaitymo ir rašymo sutrikimų neretai turi ir tarmiškai kalbantys vaikai. Sunkumų mokykloje dažniausiai patiria mišrių šeimų vaikai, kalbantys dviem, o kartais net ir trimis kalbomis.

Tokių vaikų itin daug Vilniaus regione. Jie kalba lietuviškai, rusiškai ir lenkiškai.

Neskiria kairės nuo dešinės

Kaip tėvai galėtų suprasti, kad į mokyklą pradėjęs eiti vaikas susidurs su skaitymo ir rašymo sunkumais?

Kol vaikas dar nelanko mokyklos, smarkiai nerimauti nereikėtų. Pasikonsultuoti su specialistais vertėtų tuo atveju, jei penkerių ar šešerių metų vaikas negali įsiminti geometrinių formų – painioja, kur apskritimas, o kur kvadratas, neskiria, kur kairė, o kur dešinė, neišvardija savaitės dienų.

Vienu ženklų, kad mažylis gali patirti skaitymo ir rašymo problemų, laiko vaiko nesugebėjimą sukaupti dėmesį, vėluojantį vaiko kalbos vystymąsi.

Tokie vaikai neretai sunkiau orientuojasi erdvėje, jiems sunkiau nustatyti kryptį, blogiau nei kitiems vaikams sekasi piešimas, lipdymas, konstravimas.

Tėvai turėtų atkreipti dėmesį į tai, kad klaidos yra nuolatinės ir vis pasikartojančios.

Rezultatai – ne iš karto

Skaitymo ir rašymo sutrikimų turintiems vaikams padėti įmanoma, tačiau prireikia daug kantrybės. Tokiems vaikams padeda specialistų komanda – specialusis pedagogas, logopedas ir psichologas.

Su tokiais vaikais dažniausiai dirbama mokykloje po pamokų.

Jei vaiką kamuojantys sunkumai laikini, rezultatus galima pamatyti jau po pusmečio. Toliau jis galės mokytis savarankiškai.

Tačiau sunkesniais atvejais su tokiais vaikais reikia nuolat dirbti ne vienerius metus. Kartais skaitymo ir rašymo sunkumai išlieka visą gyvenimą.

Negali atpasakoti teksto

Visiškas negebėjimas skaityti, vadinamas aleksija, pasitaiko itin retai.

Tačiau pasitaiko, kad vaikas išmoksta skaityti, tačiau nesupranta skaitomo teksto. Tai taip pat disleksijos požymis. Arba vaikas negali atpasakoti perskaityto teksto, taip pat atsakyti į klausimus.

Skaitymo ir rašymo sunkumų patiriantys vaikai labai išgyvena dėl savo nesėkmių.

Dėl bendramokslių patyčių jie nenori eiti į mokyklą, todėl bėga iš pamokų. Kai kada juos net kamuoja depresija.

Tokiu atveju padėti gali tik labai supratingas ir geranoriškas mokytojas. Jis neturėtų akcentuoti kiekvienos mokinio padarytos klaidos ir pagirti net už menkiausią pažangą.

Vaikui namuose galėtų pagelbėti ir tėvai, broliai ar seserys.

Pavyzdžiui, virtuvėje triūsianti motina gali paprašyti, kad vaikas žurnale išbrauktų raidę, kurią jam sunkiai sekasi atpažinti.

Svarbu pagirti vaiką už pastangas ir net pačią mažiausią pažangą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.