Įrodyta: pienas mažina riziką susirgti gaubtinės žarnos vėžiu

Gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžys diagnozuojamas kas trečiam sergančiam vėžiu. Anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad susirgimai šia vėžio forma labai priklauso nuo aplinkos veiksnių, sąlygojamų gyvenimo būdo bei mitybos įpročių, rašo "Pieno ūkis".

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 17, 2013, 1:43 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:15 AM

Įrodyta, jog storosios žarnos vėžio riziką didina dažnas alkoholio vartojimas (ypač vyrams) bei raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimas.

Buvo tiriama hipotezė, jog pieno produktai dėl didelio kalcio kiekio sumažina gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžio riziką. Kalcis ir kitos pieno produktuose esančios medžiagos suriša tulžies ir riebalų rūgštis, kurios skatina uždegiminius procesus ir ląstelių dalijimąsi bei gali padidinti vėžio išsivystymo riziką.

Vis dėlto, kai kurie pieno produktai turi daug riebalų rūgščių, todėl sąlyginai galėtų padidinti vėžio riziką. Kol kas vieningų tyrimų rezultatų negauta.

Siekiant įvertinti pieno produktų poveikį gaubtinės ir tiesiosios žarnos vėžiui, Didžiosios Britanijos mokslininkai išanalizavo 19 tyrimų duomenis.

Tyrimų, kurie analizavo bendrą pieno produktų suvartojimą, rezultatai parodė storosios žarnos vėžio rizikos sumažėjimą.

Analizuojant vien tik pieno suvartojimą, rezultatai buvo panašūs – pienas priklausomai nuo suvartojamo kiekio sumažino storosios žarnos vėžio riziką.

Ir vienu, ir kitu atveju tiesiosios žarnos vėžio rizika liko nepakitusi. Taip pat analizė parodė, kad sūris ir kiti pieno produktai, tokie kaip jogurtas, sviestas, ledai, neturėjo jokio poveikio šių vėžio rūšių rizikos sumažinimui. Taigi, remiantis tyrimų rezultatais, galima teigti, kad pienas sumažina gaubtinės žarnos vėžio riziką.

Išanalizavus 19 tyrimų duomenis paaiškėjo ryšys tarp pieno ir kitų ligų. Mokslininkai įrodė, kad pienas mažina širdies, kraujagyslių ligų bei 2 tipo cukrinio diabeto susirgimų riziką.

Tačiau nederėtų pieno vartoti be saiko. Gausus pieno produktų suvartojimas padidina riziką susirgti prostatos vėžiu ir Parkinsono liga.

Mokslininkų teigimu, reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima nustatyti gaubtinės ir storosios žarnos vėžio susirgimus lemiančius veiksnius, bei susirgimų riziką mažinančias priemones.

Mėgstantiems pieną mokslininkai kol kas nepateikia tikslių rekomendacijų, kiek reikėtų suvartoti pieno per dieną, kad būtų galima apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.