Itin kruopščiai valyti ausis - nepatartina

Ausų ligų gydytojai į posakį „nešvarios ausys“ reaguoja labai ramiai. Vadinamosios sieros ausies landoje turi būti. Tai reiškia, kad ausis sveika.

Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Pekarskienė (LRT radijo laida „Sveikata“)

Oct 19, 2013, 12:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:53 AM

Gydytoja otorinolaringologė Aistė Paškonienė sako, kad labai kruopščiai ir uoliai valyti ausų nederėtų, nes išorinėse ausų landose odos liaukos gamina sekretą, vadinamą siera. „Sekretas yra silpnai rūgštinis, sudarytas ir iš odos ląstelių. Tai tam tikra ausies apsauga, todėl jos turi būti ir ji turi gamintis“, – pabrėžia gydytoja.

Pasak jos, siera apsaugo ausį, išvalo nešvarumus, dulkes, papuolusias į ausies landą. Be to, pasižymi bakterijas naikinančiomis savybėmis, apsaugo nuo į ausis patenkančių mikroorganizmų ir bakterijų. Taip pat drėkina, suvilgo ir neleidžia išdžiūti ausies landos odai. „Siera ir reikalinga, kad apsaugotų nuo bakterijų, uždegimų ir pažeidimų“, – teigia A. Paškonienė.

A. Paškonienė pabrėžia, kad iš ausų turime išvalyti tik tiek sieros, kiek pastebime ir kiek pasiekiame pirštu, jokių prausiklių ar pagaliukų kaišioti kiekvieną dieną nereikia. Taip pat jokiu būdu negalima giliai valyti ausies krapštukais ar aštriais daiktais, nes galima sužaloti ausies landą. „Ausų krapštukų mėgėjai dažnai pas mus ateina susidarius kamščiams, nes, kruopščiai valydami ausis, nustumia sierą gilyn. Tada stringa klausa, juntamas skausmas“, – aiškina medikė.

Taigi, anot A. Paškonienės, ausis galima išplauti vandeniu (taip pat pirštu) ir išsausinti tik rankšluosčio krašteliu. „Reikėtų atidžiai vieną kartą per savaitę praplauti, o jei kas turi rimtesnę problemą, kai kaupiasi daugiau sieros ir ausis dažniau užsiteršia, reikėtų dažniau pirštu valyti landas“, – sako ji.

Susiformavę sieros kamščiai nėra nevalyvumo pasekmė. Gydytoja sako, kad tie, kam sieros kamščiai formuojasi dažniau, turi dažniau atvykti pas gydytoją, kuris išplaus sieros kamščius. Patiems to daryti nepatariama.

Pasak A. Paškonienės, jeigu sieros kamštis nesukelia diskomforto, su juo galima gyventi, bet kai papuls vandens, jis išbrinks ir užkimš landą. „Tada atsiranda nemalonus pojūtis, gali skaudėti. Tad prieš atostogas, jei numatomos maudynės ir žinote, kad turite polinkį į sieros kamščių formavimąsi, derėtų užsukti pas specialistą“, – primena medikė.

Sakoma, kad nešvarios vaikų ausys kliūva tik tų vaikų mamoms. Iš tikrųjų reikia džiaugtis, kad siera formuojasi. Kai jos trūksta, bėdos kur kas didesnės. A.Paškonienė aiškina, kad vaikų siera dažniausiai skystesnė, todėl išteka pati, tik matoma dažniau. „Dėmesio kreipti nereikia. Higienos sumetimais išvalykite piršto galiuku, nusausinkite rankšluosčiu. Kietesnė siera atsisluoksniuoja, sutrupa ir išbyra“, – aiškina A. Paškonienė.

Jos teigimu, maždaug 6 proc. pacientų išorinės ausies uždegimą ar diskomfortą sukelia būtent sieros kamščiai arba sieros nebuvimas. „Sieros nebuvimas taip pat bėda, nes tada oda nuolat trūkinėja, sausėja, labai dažnai prasideda infekcija. Jos pasekmė – niežulys, sausumas, gali būti ir pūliavimas, šlapiavimas. Siera reikalinga ir būtina. O jei jos per daug ar per mažai, problema sprendžiama individualiai“, – tvirtina A. Paškonienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.