Sugrąžinti kojų grožį ir sveikatą galima lazeriu

Dirbančioms biure moterims kasdien privaloma atrodyti dalykiškai: avėti aukštakulnius, segėti sijonus, mūvėti ne per storas pėdkelnes. Tačiau kartais kojas norisi slėpti po kelnėmis ar storesnėmis nei priklausytų pagal etiketą pėdkelnėmis, nes blauzdas yra išvagojusios išsiplėtusios, neestetiškai atrodančios kojų venos. O ir aukštakulnius maga nuspirti į šalį, nes ilgiau juos avint atsiranda sunkumas kojose.

Venų varikozė neretai kamuoja biuruose dirbančias moteris, kurios kasdien avi aukštakulnius, o didžiąją darbo dienos dalį praleidžia sėdėdamos nuleistomis kojomis prie kompiuterio.<br>123rf nuotr.
Venų varikozė neretai kamuoja biuruose dirbančias moteris, kurios kasdien avi aukštakulnius, o didžiąją darbo dienos dalį praleidžia sėdėdamos nuleistomis kojomis prie kompiuterio.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Oct 23, 2013, 12:08 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 10:19 PM

Venų varikozė neretai kamuoja biuruose dirbančias moteris, kurios kasdien avi aukštakulnius, o didžiąją darbo dienos dalį praleidžia sėdėdamos nuleistomis kojomis prie kompiuterio. Būtent dėl tokios pozos neretai paūmėja venų varikozė. Ji yra ne tik estetinė problema, bet ir pakankamai rimta kojų liga, kurią būtina gydyti.

Kenkia sėdimas darbas

Venų varikozė - ne toks ir retas reiškinys. Apie 3 proc. išsivysčiusių šalių gyventojų turi rimtą venų patologiją. Dažniau venų varikoze serga moterys. Tačiau tai nėra neišgydoma liga. Padėti gali profilaktinės priemonės arba operacija.

Vilniaus V.Grybo gatvėje esančio Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kraujagyslių chirurgas Nerijus Bičkauskas pasakojo, kad pagrindinės varikozės priežastys – genetinės. Jei tėvai turėjo išsiplėtusias venas, ir vaikai gali paveldėti silpnas venų sieneles.

Jeigu jūsų darbas - stovimas ar sėdimas, jūs taip pat priskiriami rizikos grupei. Nenuostabu, kad dažniau plečiasi daug prie rašomojo stalo sėdinčių ir kompiuteriu dirbančių žmonių venos.

"Kai mes iš horizontalios padėties pakylame į vertikalią, kraujas sunkiau sugrįžta į širdį. Mums nuleidus kojas, kraujo tekėjimas sunkėja ir lėtėja, o ką jau kalbėti, jei ilgą laiką esame statiškoje padėtyje! Juk tada kur kas sunkiau dirba „raumenų pompa“! Tik mums judant raumenys gerai susitraukinėja, taip padėdami kraujui sugrįžti atgal", - pasakojo medikas.

Taigi, jeigu jūsų darbas sėdimas arba stovimas, siekiant, kad venos nesiplėstų, patartina daryti pertraukėles, jų metu pajudėti, pavaikščioti, pajudinti pėdas, o profilaktiškai – mūvėti elastines kojines.

Paūmėja nėščioms

Moterims venų varikozę gali lemti ir nėštumas, taip pat estrogeno turinčių kontraceptinių tablečių bei hormoninių papildų vartojimas.

Venų varikozė gali atsirasti ir dėl antsvorio. Tikimybė ssuirgti venų varikoze didėja su amžiumi. Vyresniems nei 50 metų žmonėms ši liga pasitaiko dažniau.

Kojų venoms dažnai kenkia ir moterų siekis atrodyti gražiai. Varikozė gali paūmėti dėl aukštakulnės avalynės avėjimo. Štai kodėl ši liga neretai kamuoja moteris, kurioms darbe dera rengtis puošniau: biurų darbuotojos, stiuardesės.

Pakenkti gali ir aptempiantys kojas drabužiai.

Operacijų vis dar vengia

Sumažinti venų varikozės simptomus gali padėti profilaktinės priemonės: judėjimas, elastinių kojinių dėvėjimas, venų sienelių lygiuosius raumenis stimuliuojantys, kraujagysles stiprinantys ir veninę kraujotaką gerinančių preparatai.

Jei poodiniai veniniai mazgai nėra dideli, bet matomas poodinis veninis tinklas, gali būti taikoma skleroterapija - suleidžiama vaistų į matomą pakitusią veną. Tačiau, tai - tik laikina pagalba. Ilgainiui vis tiek tenka šalinti veninį sąstovį sukeliančias priežastis - atlikti operaciją.

Anksčiau buvo įsigalėjusi nuomonė, kad, jei išsiplėtusių venų neskauda, galima jų ir negydyti. Juk išsiplėtusių venų išvagotas kojas galima paslėpti po drabužiais.

Operacijos kartais vengiama ir dabar, bijant, kad po jos kojos ilgai gis ir žmogus kurį laiką bus nedarbingu.

Išties ilgai kojos gyja, jeigu varikozė gydoma tradiciniu chirurginiu būdu. Chirurginės operacijos metu padaromas pjūvis, per kurį ištraukiamas visas venos kamienas – nuo šlaunies iki pėdos. Po tokio pjūvio ilgai gyja žaizdos, lieka randai. Ši operacija yra gana skausminga, o į visavertį aktyvų gyvenimą pacientas gali grįžti tik po poros savaičių.

Geriau operuoti šaltuoju metu

Venų varikozę galima gydyti ir lazeriu. Šis gydymo metodas taikomas ir Lietuvoje, deja, apie jo privalumas daugybė žmonių net nėra girdėję. Štai kodėl Lietuvoje tokių operacijų atliekama tik iki 30 proc., tuo tarpu JAV - daugiau nei 95 proc.

"Operacija lazeriu priskiriama prie vadinamųjų pietų pertraukos operacijų, ji užtrunka 20–40 minučių, o klinikoje pacientas praleidžia trumpiau nei dvi valandas. Tai labai patogu, nes sutaupomas ir laikas, ir pinigai. Kitas ir svarbiausias privalumas yra tai, kad ši žmogaus organizmą tausojanti operacija leidžia pacientui iš karto po jos stotis ir eiti. Po lazeriu atliktos kojų venų operacijos pacientas daug greičiau sugrįžta į įprastą aktyvų gyvenimą. Trečias didelis skirtumas tarp tradicinės ir lazerinės operacijų – estetinis. Lazeriu vena gydoma per mažą taškelį, jos nereikia išimti", - vardijo tokių operacijų pranašumus gydytojas N.Bičkauskas.

Daktaras pridūrė, kad lazeriu atliekamos kojų venų operacijos yra paprastos ir neskausmingos. Pooperacinis periodas praeina lengvai, pacientai jaučia tik šiokį tokį tempimą, bet ne skausmą.

Vienintelis nepatogumas pacientui – po operacijos reikia mūvėti elastines kojines. Štai kodėl, labiau rekomenduojama operuotis šaltuoju metų laiku - juk elastines kojines galima paslėpti ir po drabužiais.

Neverta laukti, kol atsiras opos

Po kiek laiko atlikus operaciją lazeriu pacientas galės grįžti į įprastą gyvenimo ritmą, priklauso nuo krūvio, tenkančio kojoms.

"Labai svarbus ir psichologinis aspektas. Pacientui operacija – tai stresas, kuris išlieka ir po operacijos. Todėl visuomet sakau: nebandykite iš karto „versti kalnų“. Apie sportą negali būti nė kalbos, nes reikės mūvėti elastinę kojinę, kuri trukdys net normaliai nusiprausti. Yra žmonių, kurie jau po savaitės pradeda bėgioti! Bet kokiu atveju jūs esate mobilus iš karto po operacijos, na, o apie krūvį kojoms sprendžiame individualiai. Dauguma pacientų yra darbingi iš karto po operacijos", - aiškino gydytojas.

Kadangi dabar venų problemas galima išspręsti vienu adatos dūriu ir šviesolaidžiu, laukti, kol pajusite didelius skausmus, nevertėtų.

"Labai svarbu žinoti, kad plečiantis venoms, jų negydant, gali atsirasti trombų arba veninių opų, kurios labai sunkiai gydomos. Be to, kuo anksčiau pradėsime gydyti, tuo geresnį efektą, tarp jų ir estetinį, pasieksime", - įspėjo medikas.

Išoperuotoje vietoje venos nesiplės

Kadangi, kaip minėta, neretai venų varikozė, moterims paūmėja nėštumo metu, neretai kyla klausimas, kada geriau operuoti kojas: prieš gimdymą ar po jo?

"Šiandien, kai jau yra labai puikių, mažai traumuojančių gydymo metodų, patartina venų problemas šalinti kuo greičiau. Nėštumo metu padidėjus krūviui, kurį patiria kojos, venos gali dar labiau plėstis. Jei prieš nėštumą buvo vienas mazgelis, po gimdymo jau gali išsivystyti rimta venų varikozė. Gydydami lazeriu prieš nėštumą galime „uždaryti“ blogąjį venų baseiną, tad ligai nebus kur plėstis. Seniau, kai darydavome tik chirurgines operacijas, procedūros apimtis buvo labai didelė, nes reikėdavo išimti visą venos kamieną (nors dažniausiai dalis jo būdavo visiškai sveika). Šiais laikais galima pašalinti tik blogąją venos dalį, tad kam laukti, o pagimdžiusioms – turėti papildomų nemalonių rūpesčių?", - retoriškai klausė N.Bičkauskas.

Pasidomėjus, ar po operacijos liga atsinaujina, pašnekovas neslėpė, kad tokia tikimybė yra: "Juk kojose yra daug „venų baseinų“. Jei mes vieną išoperavome, tame pačiame baseine venos tikrai nebesiplės, tačiau tai gali atsitikti kitoje vietoje. Naujos technologijos, geresnis ištyrimas, ultragarso panaudojimas sumažino ligos atsinaujinimo riziką: chirurginiu būdu operuojant, liga atsinaujindavo apie 50 procentų, o naujais metodais – tik iki 10 procentų".

Ką daryti, kad kojos būtų sveikos?

Venkite antsvorio, atsikratykite perteklinių kilogramų ir taip sumažinkite kojoms tenkantį krūvį. Venkite ilgai stovėti ar sėdėti tokioje pačioje padėtyje. Jei negalite išvengti ilgo stovėjimo, mažinkite kojoms tenkantį krūvį mūvėdami elastines kompresines kojines. Mankšta, judėjimas, ypač važinėjimas dviračiu, plaukimas ar vaikščiojimas padeda pagerinti kraujo cirkuliaciją kojose. Atsisakykite rūkymo, tai pagerins kraujo cirkuliaciją ir padės sureguliuoti kraujospūdį. Jei esate moteris, venkite daug estrogeno turinčių kontraceptinių tablečių bei hormoninių papildų. Nekryžiuokite kojų sėdėdami. Venkite aukštakulnės avalynės ir aptempiančių kojas drabužių. Įpraskite kiekvieną dieną pasėdėti ar pagulėti pakeltomis aukščiau nei yra širdis kojomis. Jei šių patarimų nepakanka gerai savijautai ir matote pakitimus, susijusius su kojų venomis, kreipkitės pagalbos į gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.