Padidėjusio kūno svorio kaltininkai - vaistai

Bet ne visiems tai padeda. Pavyzdžiui, keturiasdešimtmetė Ana per kelerius metus priaugo beveik 30 kilogramų. To priežastis – prednizolonas. Tai vaistai, kuriais moteris gydosi artritą.

Ilgalaikis kai kurių vaistų vartojimas gali priauginti kūno kilogramų.<br>123rf
Ilgalaikis kai kurių vaistų vartojimas gali priauginti kūno kilogramų.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 5, 2013, 4:01 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 2:18 PM

Bet ne visiems tai padeda. Pavyzdžiui, keturiasdešimtmetė Ana per kelerius metus priaugo beveik 30 kilogramų. To priežastis – prednizolonas. Tai vaistai, kuriais moteris gydosi artritą.

Per pastaruosius dešimtmečius vaistų, kurie gali lemti svorio augimą, padaugėjo daugiau nei du kartus.

„Jei anksčiau dėl didesnio svorio augimo buvo galima kaltinti maždaug vieną iš dešimties vaistų, dabar – vieną iš keturių“, – teigė Harvardo medicinos mokyklos mitybos padalinio direktorius George'as Blackburnas.

Labiausiai kelia nerimą vaistai, skirti lėtinėms ligoms gydyti, mat jomis sergantys žmonės vaistus turi vartoti nuolat.

Bet ramūs negali būti ir tie, kurie perka kai kuriuos be recepto parduodamus vaistus. Vieni jų lėtina medžiagų apykaitą, kiti blokuoja hormonus, kurie kontroliuoja apetitą.

Vaistų, lemiančių svorio augimą, problema yra tokia didelė ir dažna, kad G.Blackburnas pradėjo apie tai skaityti paskaitas gydytojams.

Jis sudarė sąrašą vaistų, kurie dažniausiai būna kalti dėl svorio. Beveik visi jie turi analogų, kurie neturi šio nepageidaujamo poveikio.

Antidepresantai. Kai kurie antidepresantai paliečia smegenyse esančius centrus, kontroliuojančius apetitą ir nuotaiką, – ir dėl vieno, ir dėl kito žmogus gali pradėti daugiau valgyti. Patariama apsilankyti pas psichiatrą, kad jis paskirtų antidepresantų, kurie nelemia didesnio svorio.

Kontracepcinės tabletės. Dėl šių tablečių svoris gali padidėti keletu kilogramų, nes jose esantys estrogenai sulaiko organizme skysčius. G.Blackburnas pataria paprašyti gydytojo skirti piliules, turinčias mažiau įtakos kūno svoriui. Taip pat patariama naudoti mažiau hormonų išskiriantį kontracepcinį žiedą arba spiralę.

Medikamentai nuo migrenos. Kai kurie preparatai, kurie užkerta kelią migrenai, kartais paskatina valgyti daugiau. Jei to nenorite, paprašykite gydytojo kitų medikamentų, kurie mažiau turi įtakos apetitui.

Steroidai. Reumatoidinį artritą ar lėtinius uždegimus gydantis prednizolonas verčia jaustis nuolat alkanam. Kai kuriais atvejais prednizoloną galima pakeisti nesteroidiniais preparatais. Bet jei negalite atsisakyti steroidų, turėtumėte padidinti fizinį aktyvumą, kad sudegintumėte daugiau kalorijų.

Antihistaminų klasei priklausantys medikamentai. Jie skirti alerginėms reakcijoms slopinti. Svorį skatina tie medikamentai, kuriuose yra tam tikros medžiagos difenhidramino. Ši medžiaga turi migdomojo, energiją slopinančio poveikio. „Jei žmogus ilgai juos vartoja, tampa mažiau aktyvus, todėl sudegina mažiau kalorijų“, – sakė G.Blackburnas. Jis pataria pabandyti kitus vaistus, kurie neturi difenhidramino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.