Trys būdai, kaip tapti atspariam širdies priepuoliams

Ar mažytės adatėlės, pozityvus mąstymas ir pastangos gyventi neskubant išties gali padėti išlaikyti sveiką širdį?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2013, 9:58 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:22 PM

Ekspertai ilgai tuo abejojo, bet dauguma naujausių tyrimų parodė, kad alternatyvi medicina gali tapti puikia širdies ligų prevencijos priemone. Svarbiausia, kad tai padeda sumažinti stresą.

Maža to, tyrėjai atskleidė, kad alternatyvi medicina gali sustiprinti sveikos gyvensenos tokios, kaip sveikas maitinimasis, kūno svorio kontrolė ir mankšta, teikiamą naudą ir padėti greičiau pasiekti trokštamus rezultatus. Interneto puslapis „Prevention“ rašo, kad alternatyvi medicina gali būti tai, ko jums reikia, kad susilaikytumėte nuo gydymosi vaistais ar bent jau sumažintumėte kasdienines jų dozes.

„Yra kur kas daugiau širdies ligų prevencijos ir gydymo būdų nei tiesiog piliulės ir procedūros“, – sako knygos „Integracinė kardiologija“ bendraautorius, prevencinės kardiologijos medicinos mokslų daktaras Stephenas Devriesas. Pristatome jums tris terapijas, kurios gali būti dideliu atpildu jūsų širdžiai.

Akupunktūros nauda

Susipažinkite su naujausiu ginklu kovoje su aukštu kraujo spaudimu. Tyrėjai teigia, kad kassavaitinės akupunktūros sesijos sistolinį kraujo spaudimą gali sumažinti iki 20 mmHg. Tokius pat rezultatus galima gauti vartojant medikamentus, tokius kaip ACE inhibitoriai ar kalcio kanalų blokatoriai.

Kardiologas ir Kalifornijos universiteto Susan Samueli integracinės medicinos centro direktorius Johnas Longhurstas aiškino, kad akupunktūros adatėlėmis stimuliuojant kelis svarbiausius taškus netoli alkūnių ir kelių paleidžiami neurotransmiteriai, kurie keliauja į smegenų, reguliuojančių širdies ir kraujagyslių sistemą, dalis.

Elektroakupunktūra, kai naudojamos baterijomis įkraunamos adatos, anot daktaro J.Longhursto, yra itin efektyvi, nes tai leidžia akupunktūrininkui sunorminti stimuliacijos apimtis ir reguliuoti dažnumą.

Deja, akupunktūra negali visam laikui sumažinti kraujo spaudimo.

„Susirgę hipertenzija jūs sirgsite ja visą gyvenimą“, – įspėjo J.Longhurstas.

Taigi jei norite gerų rezultatų, taip pat kaip ir vartojant vaistus, akupunktūros seansų jums prireiks kas savaitę. Bet galimas šalutinis poveikis ar rizika yra gerokai mažesni.

Pozityvumo atpildas

Išvengti streso yra gerai, bet ar išties žmonės gali išmokti pakeisti savo požiūrį į liūdinančias situacijas? Jeigu taip, ar tai gali padėti sumažinti kraujo spaudimą?

Tikrai taip! Bent jau taip teigia Širdies matematikos instituto, kuris yra nesiekianti pelno tyrimų ir mokslo organizacija, atstovai.

Moksliniai tyrimai parodė, kad naudojantis „susitelkimo į pozityvias emocijas“ technika, kurios principas yra nutraukti įprastą atsaką į stresą, nukreipiant dėmesį kitur, padeda per tris kasdieninės praktikos mėnesius smarkiai sumažinti „hipertonikų“ kraujo spraudimą.

Tyrimų rezultatai išties daug žadantys – visų tirtų asmenų kraujo spaudimas nukrito, 12 proc. ligonių sumažino savo kraujo spaudimą reguliuojančių vaistų kiekį, o vienas apskritai atsisakė piliulių.

Streso sukėlėjai padidina jūsų širdžiai kenkiančių hormonų, tokių kaip kortizolis ir adrenalinas, kiekį, o pozityvus nusiteikimas paskatina gerai jaustis padedančių hormonų antplūdį.

Pozityvaus nusistatymo nesunku išmokti. Kai jaučiate, kad pradedate nerimauti, suvokite, dėl ko patiriate stresą. Tada sulaikykite šią mintį savo galvoje, kaip sustabdytą kino kadrą. Kai tai padarysite, kelias minutes giliai kvėpuokite ir sutelkite dėmesį į savo širdies plakimą. Dabar prisiminkite teigiamus jausmus, tokius kaip jūsų gyvūno ar artimojo meilė.

„Tai nuramins jūsų emocijas ir nukreips dėmesį nuo neigiamų minčių“, – paaiškino mokslų daktarė, elgesio psichologė Deborah Rozman.

Net jeigu supykus blogas mintis išblaškyti gali būti sunku, nuolatinė šios susitelkimo į teigiamus jausmus praktika gali sumažinti stresinius momentus. Jeigu negalite rasti 10 minučių per dieną tam, kad galvotumėte pozityviai, kaip rekomenduojama, net pora tam skirtų minučių gali padėti.

Tai či nauda

Tai či (kinų karo menas) derinys su qigong (dar vadinama kinų joga) gali gerokai padėti. Šių senovės disciplinų praktikavimas padeda sumažinti stresą ir kovoti su metaboliniu sindromu, kuris yra penkių sąlygų, lemiančių širdies ligų riziką, rinkinys. Kaip rašo britų žurnalas „British Journal of Sports Medicine“, šios mankštos sumažina sistolinį ir diastolinį kraujo spaudimą ir padeda suploninti taliją bent keliais centimetrais.

Kodėl? Šios dvi lėtų judesių mankštos padeda sudeginti tiek pat kalorijų, kaip ir intensyvesnis sportas, toks kaip ėjimas. Be to, tai či ir qigong teikia dar vieną naudą – padeda nuraminti mintis ir taip padidina galimybę turėti sveiką širdį.

Tai či kartais yra apibūdinama, kaip „meditacija judant“ ir tyrimai rodo, kad kadangi ši meditacinė dalis žmonėms yra maloni ir padeda nusiraminti, jie jos neapleidžia. O tai yra svarbu bet kokių širdies ligų prevencijai.

„Pusiausvyra yra labai svarbi, jeigu nori pamatyti nuolatinį treniruočių efektą“, – sako Kvinslando universiteto Medicinos mokyklos vyresnysis mokslinis bendradarbis, mokslų daktaras Xin Liu.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.