Greičiau pasveikti padeda gamtos vaizdai ir W.A.Mozarto muzika

Žvilgsnis į gamtą sugrąžina harmoniją

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2013, 1:25 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 11:11 AM

Žvilgsnis į gamtą sugrąžina harmoniją

„Daugybė tyrimų rodo, kad žvilgsnis į gamtovaizdį, nesvarbu – pieštą ar nufotografuotą, padeda atsikratyti nerimo, blogų minčių.

Žvilgsnis į gamtą padeda atrasti vidinę harmoniją. Gamtoje tvyranti ramybė grąžina ramybę streso apimtoms smegenims“, – teigė italų psichiatras Giorgio Guerani.

Kad gamta turi daug įtakos žmogui, tvirtino ir amerikietis psichologas Rogeris Ulrichas. Jo bandymai parodė, kad po tulžies pūslės akmenų pašalinimo operacijos greičiau pasveiko tie pacientai, kurie pro palatos langą matė medžius arba pievą.

Panašios išvados priėjo ir kiti psichologai. Jie pastebėjo, kad po operacijos greičiau pasveikdavo ir mažiau vaistų vartodavo tie pacientai, kurių palatoje ant sienos kabėjo paveikslas su medžiais, gėlėmis, savanos ar krioklio vaizdu.

Organizmas reaguoja į muzikos tempą

Nuraminti nuo įtampos pavargusią sielą padeda ne tik paveikslai.

Mokslininkai nustatė, kad stresą puikiai malšina austrų kompozitoriaus W.A.Mozarto muzika. Užtenka 10 minučių paklausyti šio kompozitoriaus kūrinių, ir sumažėja kraujospūdis, skausmas.

Ši muzika padeda net sunkiems ligoniams - sergantiems epilepsija rečiau pasireiškia priepuoliai, jie būna silpnesni, pradinėse Alzheimerio ligos stadijose prislopinama smegenų degeneracija.

„Žmogaus organizmas reaguoja į muzikos tempą. Kai muzika rami, širdis nurimsta, plaka lėčiau. Tempui pagreitėjus, greitėja ir širdies plakimas. Besikeičiantis tempas ne tik pagerina kraujo apytaką, bet ir suteikia ramybės, vidinės harmonijos pojūtį", - teigė tyrimui vadovavęs italų kardiologas Luciano Bernardi.

Jo teigimu, puikus priešnuodis stresui ir infarktui - ir Giacomo Puccini, Ludwigo van Beethoveno, Giuseppe Verdi operos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: ekonomikos apžvalga apie iššūkius ir ateities perspektyvas