Burokėliai – slaptasis grožio ir sveikatos ginklas

Anksčiau įvairaus amžiaus moterys, norėdamos veidui suteikti sveiką išvaizdą, skruostus įtrindavo raudonaisiais burokėliais. Ir visas šis grožis išsilaikydavo gana ilgai. Vėliau iš burokėlių masės pradėta gaminti skaistalus ir lūpų dažus.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2013-11-12 15:59, atnaujinta 2018-02-20 10:26

Tačiau svarbiausia, kad mūsų protėviai valgydavo burokėlius, norėdami likti žvalūs, linksmi ir sveiki.

Kas gi tuose burokėliuose tokio ypatingo?

Padeda atjaunėti

Atrodytų, kad šiais laikais apie burokėlius žinome viską. Tai – dvimečiai burnotinių šeimos augalai, pirmaisiais metais išauginantys sultingas raudonas šaknis ir lapų skroteles. Būtent šaknis mes ir naudojame maistui.

Tačiau burokėlis – ne tik pagrindinė barščių, šaltibarščių ir kai kurių salotų sudedamoji dalis. Tai – ir vertingas vaistinis augalas.

Interneto portalas „Medportal“ rašo, kad tie, kurie kasdien valgo burokėlius, atjaunėja ir nuolat, to net nenujausdami, atstato savo sveikatą. Burokėlių šaknyse yra riebalų, baltymų, angliavandenių, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, o taip pat gausybė mikroelementų ir vitaminų. Juos galima valgyti kiek tik norite – tai jums bus tik į naudą.

Burokėliai patys savaime yra skanūs, naudingi ir būtini mūsų organizmui. Be to, jie turi vieną ypatingą savybę – jeigu valgysite mėsą su burokėliais, visiškai apsaugosite savo skrandį nuo sunkaus maisto, nes burokėliai sintezuoja betainą, padedantį mūsų organizmui įsisavinti gyvulinius baltymus. Todėl sergant kepenų ligomis burokėliai tampa absoliučiai nepamainomu produktu.

Atstato žarnyno mikroflorą

Burokėliai yra nuostabi švelnaus veikimo laisvinamoji priemonė.

Stenkitės kasdien suvalgyti ne mažiau kaip 100 gr virtų burokėlių ir visos skrandžio, virškinamojo trakto ir vidurių užkietėjimo problemos išnyks be pėdsakų.

Tačiau netgi dideli kiekiai suvartotų burokėlių nesukels viduriavimo. Tiesiog jūsų tuštinimasis pasidarys reguliarus.

Reguliariai geriamos šviežios burokėlių sultys, padeda atstatyti būtiną žarnyno mikroflorą ir slopinti patogenines bakterijas, neutralizuoja toksines medžiagas ir pašalina jas iš organizmo.

Tokiu būdu išsivalo visi vidaus organai, o taip pat pagerėja veido spalva ir bendra savijauta, sustiprėja imunitetas ir atjaunėjęs veidas įgyja natūralų sveiką raudonį. Todėl nebereikia ryškinti skruostų raudonio burokėliais – geriau naudokite juos salotose.

Mėsai – burokėlių padažas

Iš burokėlių galite pasiruošt vieną paprastą, bet sotų patiekalą. Stambia tarka sutarkuokite gabalėlį virto burokėlio (apie 100 gr.), pridėkite šiek tiek iš anksto išmirkytų ir susmulkintų džiovintų slyvų ir užpilkite arbatinį šaukštelį smulkintų graikinių riešutų. Pagal skonį pasūdykite. Galima šias salotas paskaninti šaukštu neriebios grietinės, bet ir be to bus skanu.

Jeigu nebeketinate bendrauti su kolegomis ir jau grįžote iš pasimatymo, galite vakarienei pasigaminti salotas iš dviejų dalių sutarkuotų virtų burokėlių, 1 dalies smulkiai supjaustytų raugintų agurkų ir smulkinto česnako skiltelės. Šis sveikas patiekalas labai sustiprina imunitetą liūdnais žiemos vakarais.

Taip pat galite pasiruošti burokėlių padažą, kuris tiks prie bet kokio mėsiško patiekalo ir bus tinkamas bet kokiu paros metu. Smulkia tarka sutarkuokite virtą burokėlį ir tokį patį kiekį šviežių obuolių arba susmulkinkite tai trintuve. Įpilkite į šią košę šiek tiek spanguolių sulčių, paskaninkite viską druska, pipirais ir pasaldinkite pagal skonį. Įdėkite grietinės, gerai išmaišykite ir patiekite prie šaltų arba karštų mėsos patiekalų.

Stenkitės bet kokią mėsą paskaninti burokėliais ir jūsų skrandis bei virškinamasis traktas dirbs kaip naujas šveicariškas laikrodis, o jūs būsite visiškai sveiki.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.