Menopauzė - ne liga, tiktai moters gyvenimo etapas

Išlikti aktyvioms gali padėti pakeičiamoji hormonų terapija.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-11-18 08:31, atnaujinta 2018-02-20 07:50

„Menopauzė nėra liga. Tai tik vienas moters gyvenimo etapas. Antra, tai naujas gyvenimo periodas, kuris aktyvioms penkiasdešimtmetėms gali būti visavertis“, – tikino C.Flamigni.

Pirmiausia, jo tvirtinimu, būtina suprasti menopauzės sukeliamus fiziologinius bei psichologinius pokyčius bei priimti juos nesigėdijant. Nes menopauzė – natūralus reiškinys.

Išlikti aktyvioms gali padėti pakeičiamoji hormonų terapija.

„Ši terapija, kaip ir visi kiti gydymo būdai, turi ir privalumų, ir trūkumų. Todėl jos paskyrimą būtina vertinti kiekvienu atveju atskirai. Negalima teigti, kad ji tinka visoms arba nė vienai netinka“, - perspėja C.Flamigni.

Tačiau prieš imantis vaistų būtina suprasti, kas vyksta hormonų audros atakuojamame moters kūne.

Menopauzės metu moters organizme sumažėja hormono estrogeno. Todėl sutrinka kūno šilumos reguliavimo sistema ir užplūsta vadinamosios karščio bangos. Šias nemalonias reakcijas galima sureguliuoti įvairiais preparatais, neturinčiais hormonų.

Be to, padeda ir atsipalaidavimo bei gilaus kvėpavimo pratimai.

Menopauzės metu moterys patiria permainų ir intymiuose santykiuose. Pasibaigus vaisingajam amžiui, lytinių organų audiniai praranda elastingumą. Tai gali sukelti niežulį, perštėjimą ar kraujavimą.

C.Flamigni pataria pabandyti kremą ar gelį su estrogenais. Padeda ir kremas bei aliejus su medetkomis.

Daugeliui moterų nemaloniausi menopauzės krečiami pokštai – nuotaikų kaita ir atminties sutrikimai.

Menopauzė dažnai sutampa ir su kitais gyvenimo pokyčiais: vaikai sukuria savo namus, baigiamas darbas, užklumpa artimųjų netektys. Visa tai neprisideda prie geros nuotaikos.

Ir šiuo atveju galėtų padėti hormonai estrogenai, nes jie skatina organizme geros nuotaikos medžiagos serotonino gamybą.

Atmintį galima stiprinti ir tinkamai maitinantis. Omega-3 riebalų rūgštys pagerina kraujo apytaką smegenyse ir teigiamai veikia dėmesio koncentraciją. Šių rūgščių gausu riebiose žuvyse – tune, lašišoje, skumbrėje.

Estrogenų stoka, rūkymas bei sėdimas darbas paveikia ir kaulus, todėl vyresnio amžiaus moterys dažnai susiduria su kaulų išretėjimo liga osteoporoze.

Judėti ir valgyti pieno produktus – šį receptą siūlo medikai. Pusvalandis fizinės veiklos bent tris kartus per savaitę sumažina kaulų lūžių riziką. O kalciu papildyta mityba gali padidinti kaulų masę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.