Kodėl sunku įveikti alkoholizmą? Nes tai – liga, kuria norisi šiek tiek sirgti

Pražūtingas kelias žemyn

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-12-08 08:44, atnaujinta 2018-02-19 22:31

Pražūtingas kelias žemyn

Kuo ilgiau žmogus piktnaudžiauja svaigalais, tuo labiau ugdo gebėjimą gerti. O slopinti emocinę įtampą svaigalais – tas pats, kas troškulį malšinti jūros vandeniu.

Iš pradžių gali atrodyti, kad tai padeda. Tačiau ilgainiui organizme susiformuoja tam tikri mechanizmai, dėl kurių prireikia vis didesnių alkoholio dozių.

Slopina nervinių impulsų plitimą

Alkoholis, kaip ir kai kurie medikamentai, slopina nervinių impulsų plitimą. Todėl lėtėja žmogaus reakcija, jis tampa neatsargus, vairuodamas nepastebi kliūčių.

Išgėręs žmogus neretai pasijunta tarsi erelis. Praranda drovumą, gėdos jausmą, pasiduoda impulsams, kuriuos anksčiau slopino.

Daugiau išgėrus, ne tik atsiriša liežuvis – kuo daugiau alkoholio, tuo daugiau tikimybės, kad gali sutrikti orientacija, judesių koordinacija, galiausiai sustoti kvėpavimas ir širdis.

Kaip alkoholis keičia žmogaus savijautą?

Alkoholio poveikis žmogui priklauso ne tik nuo suvartotų svaigalų kiekio, bet ir organizmo gebėjimo toleruoti alkoholį, fermentų sistemos ypatybių, taip pat sveikatos būklės.

Žmogus, kurio kraujyje – nuo 0,4 iki 0,8 promilės, tampa drąsesnis, pagyvėja, jį užvaldo pakili nuotaika. Jis atsikrato drovumo, labiau pasitiki savo jėgomis, todėl linkęs rizikuoti, nors jo elgsenos adekvatumas jau būna sutrikęs.

Kai alkoholio koncentracija kraujyje siekia daugiau nei vieną promilę, nustatomas vidutinio girtumo laipsnis. Tuomet lėtėja žmogaus reakcijos, jis praranda savitvardą, gali greitai įsižeisti, darosi įtarus ir irzlus, neišlaiko kūno pusiausvyros.

Kai kraujyje būna daugiau nei 2 promilės, nustatomas sunkus girtumo laipsnis, atsiranda nervų sistemos slopinimo požymių: apima mieguistumas, prarandama orientacija.

Tolerancija neišsivysto per dieną

Mirtinai pavojinga alkoholio koncentracija suaugusiajam – 3 ir daugiau promilių. Tačiau pasitaiko atvejų, kai pakeliama ir daugiau.

Tolerancija alkoholiui, kaip ir priklausomybė nuo jo, neišsivysto per vieną dieną. Nebūna taip, kad vakar žmogus buvo sveikas, o šiandien – jau priklausomas nuo svaigalų.

Nebūna ir taip, kad žmogus dalinai priklausomas nuo svaigalų. Arba jis serga priklausomybės liga, arba ne.

Vienintelis kelias pasveikti

Nereikia turėti vilčių, kad daug metų svaiginęsis žmogus pasveiks, nes priklausomybė nuo alkoholio – lėtinė liga.

Ligonis jau niekada neišmoks saikingai vartoti alkoholio, kaip kiti. Vienintelė galimybė pasveikti – iš viso nevartoti svaigalų.

Tačiau daugelis žmonių, susidūrę su šia liga, ieško stebuklų. Didžiausias paradoksas – jie nori tik šiek tiek pasveikti, nes sirgti jiems visai malonu. Todėl alkoholizmas ir yra klastinga liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.