Vilniaus onkologai bendradarbiaus su kolegomis iš Vengrijos

Tarp Vilniaus universiteto Onkologijos instituto, atstovaujamo direktoriaus prof. Narimanto Evaldo Samalavičiaus, pasirašyta sutartis su Vengrijos nacionaliniu onkologijos institutu, atstovaujamu generalinio direktoriaus prof. Mikloso Kaslerio. Tai ketvirtoji nuo 2013 m. VU Onkologijos instituto tarptautinė bendradarbiavimo sutartis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-01-13 15:52, atnaujinta 2018-02-17 14:52

Sutarties pasirašymo ceremonijoje dalyvavo Vengrijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius  Zoltánas Pecze.

Pasak ambasadoriaus Z.Pecze, labai svarbu nedidelėms Europos šalims nepamiršti vienoms kitų, kai visos Europos Sąjungos rytinės dalies šalys paprastai žiūri į didžiąsias Vakarų valstybes ir tikisi bendradarbiauti su jomis.

„Esu tikras, jog mes turime ko pasimokyti vieni iš kitų, – pasakė ambasadorius. – Turime pakankamai žinių, dažnai mūsų finansinės išgalės yra ribotos, ir būtent dėl šios priežasties turėtume būti protingesni ir problemas bandyti spręsti drauge. Kas ypač svarbu ir medicinos srityje.“

Vengrijos nacionalinio onkologijos instituto direktorius prof. M. Kasleris prieš sutarties pasirašymą visam VU Onkologijos instituto kolektyvui pristatė savo institutą, jo struktūrą , veiklos principus bei ateities viziją.

Vengrijos nacionalinis onkologijos institutas turi daug tarptautinių susitarimų, vykdo bendrus mokslinius bei klinikinius tyrimus su užsienio universitetais, tarptautinėmis organizacijomis, – pasakė prof. M.Kasleris. – Tačiau mums išlieka labai svarbu plėsti mūsų bendradarbiavimo sistemą ir man labai malonu turėti galimybę pradėti bendradarbiavimą su Vilniaus universiteto Onkologijos institutu. Mes turime panašias galimybes, taip pat susiduriame su analogiškomis problemomis, atliekame panašų mokslinį darbą. Būtent dėl to tikiu mūsų vaisingu bendru darbu ir ateities sėkme.“

Pasak VU Onkologijos instituto direktoriaus prof. N. E. Samalavičius, šiuo metu pagrindinis instituto tikslas – tapti nacionaliniu vėžio institutu. Todėl labai svarbi yra vengrų patirtis onkologinės pagalbos organizavimo, klinikinėje ir mokslinių tyrimų srityje, taip pat jų strategijos ir taktikos patirtis.

Vengrijos nacionalinis onkologijos institutas įkurtas 1936 m. ir jau daugiau nei penkiasdešimt metų sėkmingai dirba kaip daugiadisciplininis vėžio centras. Budapešte įsikūręs Nacionalinis institutas yra metodologinis, organizacinis, vėžio profilaktikos, mokymo, gydymo ir mokslinių tyrimų koordinavimo centras Vengrijoje, beje, pirmasis Europoje 2008 m. gavęs europinę akreditaciją.

„Tai ketvirtoji VU Onkologijos instituto tarptautinė bendradarbiavimo sutartis, – sakė prof. N. E. Samalavičius. – Ji mums ypatingai svarbi dėl to, kad vengrai iš tiesų sugebėjo įgyti ir išsaugoti tą įstaigos formą, kurios mes siekiame – tapti nacionaline įstaiga, koordinuojančia vėžio srities mokslinius tyrimus, onkologinių pacientų gydymą ir onkologijos mokymą visoje šalyje. Tai yra nepaprastai svarbu ir toks yra Europos vėžio institutų organizacijos matymas. Geriausia vėžio kontrolė gali būti užtikrinama tik per specializuotas įstaigas. Mes tikimės, kad šis pasirašymas taps papildomu stimulu padaryti politinius sprendimus, nuo kurių šiandien priklauso mūsų įstaigos likimas.“

VU Onkologijos institutas, 2013 m. gavęs Europos vėžio institutų organizacijos akreditaciją, tęsia praėjusiais metais pradėtą tarptautinio bendradarbiavimo strategiją, kurios tikslas užmegzti tampresnius ryšius mokslinių bei klinikinių tyrimų srityje su žymiais Europos ir pasaulio šalių onkologijos centrais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.