Morkos saugo nuo visų ligų ir gerina vyrų vaisingumą

Ne kiekvienam patinka lyg kiškiui graužti morkas ir juolab prieš tai jas skusti, plauti ar tarkuoti. Jeigu prisiversite atlikti šiuos paruošiamuosius darbus ir kasdien suvalgysite nors po morką, užkirsite kelią širdies kraujagyslių ir kitoms pavojingoms ligoms.

Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė

Jan 21, 2014, 4:13 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:53 AM

Kad morkų valgymas taptų įpročiu, patiekite jas į stalą supjaustytas lazdelėmis, sutarkuokite ir pagardinkite cukrumi. Dar geriau būtų, jeigu gertumėte šviežias morkų sultis.

Nyderlanduose atlikta studija apie morkų naudą žmogaus organizmui įrodė, kad ši daržovė užkerta kelią daugeliui ligų. Pastebėta, kad suvalgant bent 25 gramus tarkuotų morkų, o tai yra tik ketvirtis puodelio, ženkliai sumažėja rizika susirgti širdies kraujagyslių ligomis.

Vilnietė šeimos gydytoja Eglė Galgauskienė patikino, kad karotinoidais turtingos morkos pagal šių medžiagų kiekį užima pirmaujančią vietą tarp visų daržovių. Antioksidacinis karotinoidų poveikis ypač svarbus organizmo kraujagyslėms, atsakingoms už audinių aprūpinimą deguonimi.

Naujausiais moksliniais tyrimais nustatyta, kad morkose esantys poliacetilenai turi priešuždegiminių ir aniagregacinių savybių,stabdo žarnyno vėžinių ląstelių dauginimąsi. Taigi sinerginis (draugiškas, vienas kitą papildantis) karotinoidų ir poliacetilenų poveikis žmogaus organizmui nulemia gerą sveikatą.

- Kiek morkų reikėtų suvalgyti per dieną? - pasiteiravau gydytojos E. Galgauskienės.

- Nesaikingas morkų valgymas gali sukelti būklę, vadinamą karotoderma, kuomet delnai ar oda pagelsta, įgyja oranžinį atspalvį. Šis odos pageltimas, matyt, susijęs su karotenemia, pernelyg dideliu karotino kiekiu kraujyje.

Karotenemijos poveikis sveikatai nėra gerai ištirtas. Valgant ar geriant sultis su gausiu karotino kiekiu , pavyzdžiui, morkų , gali sutrikti organizmo gebėjimas konvertuoti karotiną į vitaminą A, todėl per didelis karotino kiekis saugomas delnų , padų odoje ar už ausų . Jei karotenemijos priežastis yra per didelis suvalgomų morkų kiekis ( taip pat ir išgeriamų sulčių), būklė paprastai išnyksta sumažinus vartojimą.

Kiekvieno žmogaus organizmas skirtingai reaguoja į produktus, jų kiekius. Bet nereikėtų, tarkim, prisėdus per kartą suvalgyti kilogramo morkų. Per dieną pakaktų dviejų.

- Ar dar tebevyrauja mitai, kad morkos gerina regėjimą? Valo organizmą?

- Morkos yra karotinų ir vitamino A šaltinis. 100 g šviežių morkų yra 8285 mikrogramų beta-karotino ir 16.706 IU vitamino A. Nuo seno yra žinoma , kad vitaminas A svarbus geram regėjimui išsaugoti.

Mokslininkai iš Jules Stein instituto Los Andžele nustatė, kad moterys, kurios vartoja morkas bent du kartus per savaitę - lyginant su moterimis , kurios valgo morkas mažiau nei vieną kartą per savaitę, turi gerokai mažesnę riziką susirgti glaukoma. Dar atliekami tyrimai, siekiant išsiaiškinti, kokį poveikį morkos turi kataraktos vystymuisi.

Priešvėžinė morkų nauda geriausiai ištirta gaubtinės žarnos vėžio srityje. Nors šioje srityje moksliniai tyrimai tęsiami, rezultatai yra daug žadantys.

Laboratoriniai tyrimai parodė, kad morkų ekstraktai geba slopinti storosios žarnos vėžio ląstelių dauginimąsi , o polyacetylenai, rasti morkose (ypač falcarinol ), buvo konkrečiai susiję su šiuo slopinančiu poveikiu.

Tiriant morkų sulčių vartojimą , nedidelis, bet reikšmingas poveikis storosios žarnos ląstelėms buvo tiems dalyviams , kurie suvartojo apie 1,5 puodelio šviežių morkų sulčių per dieną. Tikėtina, kad ateities tyrimai šioje srityje bus naudingi, įrodant morkų sulčių poveikį sumažinant riziką susirgti gaubtinės žarnos vėžiu .

Tyrimai parodė, kad flavonoidų junginiai, esantys morkose, padeda apsisaugoti nuo odos , plaučių ir burnos ertmės vėžio.

Taip pat vitaminas A svarbus reprodukcinei funkcijai (spermatozoidų gamybai), epitelio vientisumui palaikyti.

- Kokių naudingų medžiagų ir vitaminų turi ši oranžinė šaknis?

- Morkos yra turbūt geriausiai žinomos dėl savo beta karotino kiekio . Tačiau morkose yra puikus įvairių augalinės kilmės medžiagų derinys , įskaitant kitų karotinoidų (ypač alfa karoteno ir liuteino ), polyacetylenų (ypač falcarinol ir falcarindiol ).

Morkos yra puikus vitamino A šaltinis ( karotinoidų pavidalu) . Be to, jose gausu biotino , vitamino K, ląstelienos , molibdeno , kalio (kalis yra svarbus ląstelių ir organizmo skysčių balansui , padeda kontroliuoti širdies ritmą ir kraujo spaudimą), vitamino B6 ir vitamino C( vitaminas C yra vandenyje tirpus antioksidantas . Jis padeda organizmui išlaikyti sveiką jungiamąjį audinį , dantis ir dantenas .

Vitaminas C veikia kaip antioksidantas, padeda organizmui apsisaugoti nuo ligų ir vėžio neutralizuodamas kenksmingus laisvuosius radikalus). Morkos yra geras mangano, niacino , vitamino B1, pantoteno rūgšties , fosforo, folio rūgšties , vario , vitamino E , vitamino B2 šaltinis .

100 g morkų yra tik 41 kalorija, nedidelis kiekis riebalų ir jokio cholesterolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.