Reikia klubo sąnario? Pasiruoškite kantrybės egzaminams

Kiek kainuoja klubo sąnario keitimo operacija? Jonaviškė Elena sako, kad lengviau būtų sužinoti, už kiek galėtum įsigyti karinį naikintuvą, nei tai, kiek kainuos ši operacija su visu endoprotezu.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė

Feb 14, 2014, 9:30 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:22 AM

Beveik dvejus metus eilėje laukusi moteris neseniai gavo žinią, kad jai operacija bus atliekama kovo mėnesį.

„Tada ėmiau domėtis visu procesu – kaip viskas vyksta, kiek kainuoja. Tačiau ne iš Kauno klinikų medikų, o iš pažįstamų sužinojau, kad šios operacijos kaina yra aptariama su operuojančiu gydytoju. Jokios kainos, išskyrus valstybės kompensuojamą sumą, niekur nėra skelbiamos“, – piktinosi moteris.

Tačiau Valstybinės ligonių kasos (VLK) atstovai gulasi kryžiumi ir sako, kad šie endoprotezai keičiami už ačiū, jei žmogus yra draustas privalomuoju sveikatos draudimu. Jokių kitų mokėjimų nėra ir negali būti.

Tiesa, ši taisyklė galioja tuo atveju, jei žmogus renkasi tą endoprotezą, kuris perkamas centralizuotai. Mokėti už jį reikia nebent tuomet, jei pacientas nori kitokio protezo, nei perka VLK.

Informacija – iš pažįstamų

Jonaviškė informacijos bandė ieškoti ir medicinos įstaigose, ir Teritorinėje ligonių kasoje, tačiau visur atsimušdavo tarsi į sieną.

„Ar tai valstybinė paslaptis? Negana to, tik iš pažįstamų, o ne iš medikų sužinojau, kad tie protezai būna trijų skirtingų rūšių, o jų kainos skiriasi. Tačiau kai mane užrašė operacijai, niekas šito nepaaiškino. Net preliminarių kainų nepasakė. Juk per tuos dvejus metus turėjau pakankamai daug laiko – galėjau ir pinigų susitaupyti, jei norėčiau jo brangesnio. Bet apie tai, kad jie būna skirtingų rūšių, sužinojau tik tada, kai priartėjo operacija. Manau, kad tai žmonėms reikia aiškinti iš karto“, – guodėsi Elena.

Kainos turi būti skelbiamos

Nepaisant to, kad protezai būna skirtingi, jų kainos, anot moters, turi būti skelbiamos. Elena sako netikinti, jog tų protezų rūšių yra tiek, kad internete nebūtų galima paskelbti jų kainų.

„Mano nuomone, čia dvelkia korupcija ir neskaidrumu. Vadovaujantis šia logika, patiekalų kainų galėtų neskelbti ir restoranai. Juk iš kiaulienos jie gamina ne vieną, o kelių rūšių patiekalus – suktinukus, kepsnius, troškinius, skiriasi ir garnyrai. Tačiau visos kainos valgiaraštyje pateikiamos, net jei jų daug. O čia – paslaptis ir siūlymai kalbėtis su gydytoju“, – piktinosi moteris.

Anot jonaviškės, kas galėtų paneigti, jog tokia sistema yra dėl to, kad pasipinigauti galėtų ir gydytojai.

„Žinoma, nepagautas ne vagis, bet labai viskas paslaptinga ir keista“, – sakė pašnekovė.

Endoprotezų rūšių – daugybė

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ortopedijos ir traumatologijos klinikos profesorius Alfredas Smailys tvirtina, kad endoprotezų išties būna kelių rūšių, tačiau išaiškinti apie juos ir visą gydymo eigą turi medikai.

„Klubo sąnario endoprotezai skirstomi ne į tris, o į gerokai daugiau grupių, atsižvelgiant į daugelį veiksnių.

Pagal tvirtinimo tipą protezai gali būti cementiniai, mechaninio tvirtinimo arba mišrūs. Taip pat skiriasi protezų dizainas: būna tiesūs, lenkti, atkartojantys anatomiją, papildomos stabilizacijos, proksimalinio tvirtinimo, tvirtinimo per visą ilgį, tausojantys šlaunikaulį, atnaujinantys sąnarinius paviršius ir taip toliau”, – aiškino A.Smailys.

Be to, jie skirstomi ir į daugiau rūšių – pagal dydį, medžiagą (būna pagaminti iš plieno, chromo ir kobalto lydinio, titano) ir kitus požymius – šlaunikaulio kaklo geometriją, stiebo ilgį, paviršiaus ir gūžduobės ypatumus.

„Informacija, kurią pateikė minėta moteris, neatspindi visos situacijos, susijusios su endoprotezavimu. Implantų įvairovė ir gydymo rezultatus lemiančių veiksnių gausa daugeliui žmonių (jei jie nėra ortopedai traumatologai) turbūt yra sunkiai suprantama. Todėl sprendimą dėl operacijos ir implanto pasirinkimo pacientas priima kartu su operuosiančiu gydytoju”, – aiškino pašnekovas.

Kainos – daugeliui neįkandamos

Jei žmogus nusprendžia nelaukti eilėje, o endoprotezą įsigyti už savo pinigus, medicinos įstaiga jam pateikia sąskaitą ir protezo kaina yra sumokama tiesiai tiekėjui, o ne medikams. Panaši tvarka galioja ir tuomet, kai pacientas nusprendžia įsigyti brangesnį endoprotezą.

Šiuo metu kompensuojama klubo sąnario endoprotezo kainos dalis yra 1731 litas, o už savas lėšas įsigyjamas cementinio tvirtinimo implantas gali kainuoti iki 7 tūkst. litų.

Mechaninio tvirtinimo implanto kaina gali siekti nuo 7,5 tūkst. iki 14 tūkst. litų, o jei perkamas individualiai pacientui pritaikytas implantas – net keliasdešimt tūkstančių litų.

„Skirtumas tarp paciento mokamos ir kompensuojamos kainos susidaro dėl tiekėjų formuojamos kainodaros bei naudojamų brangesnių, kitos technologijos ir centralizuotai neperkamų implantų.

Tikėtina, kad atsiradus galimybėms pirkti brangesnius ar kitos technologijos implantus centralizuotai, ši kaina ir skirtumas sumažėtų. Kol kas centralizuotai perkami tik cementinio tvirtinimo elementai – matyt, dėl riboto biudžeto”, – sakė A.Smailys.

Patys perka, patys skirsto

VLK specialistai sako, kad pacientams, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, sąnarių endoprotezus centralizuotai perka ir nemokamai skiria VLK.

„Pacientams, nusprendusiems nelaukti, kol jiems eilės tvarka bus skirtas sąnario endoprotezas, sudaroma galimybė endoprotezą įsigyti savo lėšomis, o kompensacijos už savo lėšomis įsigytus sąnarių endoprotezus skiriamos atėjus eilei gauti skiriamą sąnario endoprotezą“, – aiškino VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vyr. specialistas Vilius Petrėtis.

VLK centralizuotai perka daug endoprotezų, todėl vieno vieneto kaina tampa gerokai mažesnė nei atskirai perkamo tokio paties endoprotezo. Jaunesniems pacientams neretai gydytojai rekomenduoja įsigyti kitokio tvirtinimo (mechaninio ar mišraus), nei VLK perkamas, endoprotezą, motyvuodami tuo, kad jie funkcionuoja ilgiau.

„Tačiau įrodymų, kad tie sąnariai funkcionuotų ilgiau, nėra. Perkant endoprotezus komisijoje dalyvauja ir medikai, atliekantys kelio ir klubo sąnarių keitimo operacijas, jie dalyvauja ir sudarant technines specifikacijas.

VLK, pirkdama tiek šiuos gaminius, tiek kitus, visuomet į pagalbą pasitelkia medikus, nes būtent jie geriausiai žino, ko reikia pacientams. Tad endoprotezai yra perkami atsižvelgiant į medikų nuomonę, rekomendacijas, todėl jų kokybe nereikėtų abejoti, nes juk Hipokrato priesaiką davęs gydytojas tikrai žino, ko labiausiai reikia jo pacientams“, – sakė V.Petrėtis.

Eilės varo į neviltį

Dar viena problema, su kuria susiduria žmonės, laukiantys šios operacijos, yra eilės. Jas, anot A.Smailio, būtų galima  sumažinti, tačiau viskas priklauso nuo valstybės finansavimo.

„Sąnarių endoprotezavimo paslauga ir pats implantas kainuoja brangiai. Turbūt dėl pacientų gausos ir valstybės asignavimų endoprotezams pirkti ribotumo susidaro eilė.

Tiekėjams tiekti daugiau implantų, o ligoninėms atlikti daugiau endoprotezavimo operacijų nėra problema. Tačiau ekonominės krizės laikotarpiu sąnario endoprotezavimo operacijų sumažėjo apie 30 proc.

Galbūt, gerėjant Lietuvos ekonominei situacijai, biudžetą formuojantys politikai nepamirš pacientų, kuriems reikia endoprotezavimo operacijų, ir bent jau finansuos jas taip, kaip buvo finansuojama prieš krizę”, – kalbėjo A.Smailys.

Sausio mėnesį Lietuvos gydymo įstaigose šios operacijos laukė beveik 6,5 tūkst. pacientų. Mažiausiai laukiančiųjų buvo Biržų ligoninėje – tik 4, daugiausia – didžiųjų miestų gydymo įstaigose.

Šiuo metu eilėje klubo sąnario endoprotezui gauti trumpiausiai reikėtų laukti Biržų, Druskininkų, Respublikinėje Klaipėdos, Tauragės apskrities, Telšių, Šakių, Utenos, Radviliškio, Marijampolės ar Klaipėdos universitetinėje ligoninėse.

Operacijos laukimo trukmė priklauso nuo gydymo įstaigų pajėgumo atlikti daugiau endoprotezavimo operacijų. Per metus Lietuvoje atliekama apie 4 tūkst. šių operacijų.

Pacientas, kuris norėtų kitokio, nei VLK yra nupirkusi, endoprotezo, jų kainas gali sužinoti kreipęsis į jų tiekėjus. Tiekėjų sąrašas (skliausteliuose nurodytas gamintojas):

UAB „B.Braun Medical“ („Aesculap“), UAB „Biomedika“ („Biomet“), UAB „Chirurgijos technologijos“ („Groupe Lepine“), UAB „Johnson & Johnson“ („Johnson & Johnson“), UAB „Limeta“ („Stryker“, „Ceraver“), UAB „Medicinos projektai“ („Mathys“), UAB „Osteca“ („Smith & Nephew“), UAB „SK Impex Service Center“ („Zimmer“), UAB „Gameda“ („W. Link“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.