Gimdymas: kuo natūralus būdas geresnis už cezario pjūvį

Vienai iš keturių gimdyvių Lietuvoje taikomas cezario pjūvis. Tokią tendenciją šalies medikai vertina kaip pavojingą epidemiją. Šio reiškinio pasekmės gali skaudžiai atsiliepti kūdikiams, taip pat gimdyvėms. „Gimdyti natūraliais takais geriau, nes tokiu būdu atėjęs į pasaulį vaikas gali tapti lyderiu“, - priminė Seimo narė profesorė Vida Marija Čigriejienė.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

2014-02-19 13:28, atnaujinta 2018-02-16 03:25

Sumažėjęs pieno kiekis, silpnesnis naujagimio atsparumas, netgi psichologė trauma – tokios pasekmės gali ištikti kūdikį, jeigu bijodama sąrėmių ir skausmo būsima motina prašo taikyti cezario pjūvį.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje daugiau nei dukart padidėjo tokių operacijų skaičius. Ar jos visada mediciniškai pagrįstos? O gal tokiu būdu privačių klinikų gydytojai siekia apsidrausti nuo teisinių konfiliktų? Ką daryti, kad moterys sugrįžtų prie natūralaus gimdymo? Šiuos klausimus medikai aptarė Seime vykusioje konferencijoje.

Žvaigždės - blogas patarėjas

Daug metų Kauno klinikose dirbusi profesorė Vida Marija Čigriejienė priminė, kad cezario pjūvis – chirurginė operacija, ji būtina, kai gresia komplikacija kūdikiui ir motinai. Pasaulinė sveikatos organizacija pasisako už tai, kad tokių operacijų būtų taikoma ne daugiau kaip 15 proc.

„Skandinavijoje, kur medicina beveik tobula, cezario pjūvio operacijų kiekis nedidėja, o Lietuva pasiekė epidemijos lygį. Pačios moterys to siekia, bet ši operacija nėra tausojanti. Todėl negalima pasirinkti gimdymo termino pagal astrologų patarimus, pagal žvaigždžių išsidėstymą danguje“, – įspėjo V.M.Čigriejienė.

Pirmą kartą gimdo - kur kas vyresnės

Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Akušerijos ir ginekologijos centro vadovė Gražina Drąsutienė kritikavo visuomenės požiūrį, kad gimdyti natūraliais takais yra pavojinga:

„Daug kam atrodo, kad cezario pjūvis – kaip užtrauktukas įsiūtas į pilvo sieną, todėl kada nori pasiimi vaikelį, bet taip nėra“.

Kita vertus, per pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje pirmą kartą gimdo kur kas vyresnės moterys, šis amžius siekia dabar 28 metus, nors anksčiau buvo 25 metai.  

Šis poreikis gali būti taip pat objektyviai nulemtas, nes šeimos kur kas dažniau naudojasi pagalbinio apvaisinimo metodais, kurie lemia daugiavaisį nėštumą. 

Gali tekti šalinti gimdą

Lietuvos akušerių ginekologų draugijos prezidentas docentas Vladas Gintautas priminė, kad cezario pjūvio operacijų skaičius turėtų siekti 5-10 proc. , toks rodiklis  šalyje siekė 1988 metais.

Kuo daugiau tokių operacijų, tuo daugiau vaikų kenčia nuo kvėpavimo sutrikimų, įvairių alergijų, bronchų astmos.

Daug pavojų šis gimdymo metodas kelia taip pat moterims. Cezario pjūvis saugus tik tada, kai atliekamas pirmą kartą, jei moteris gimdo daugiau – pasekmės retos, bet grėsmingos.

Pavyzdžiui, placentai įaugus į cezario pjūvio randą, tenka šalinti gimdą. Kita reta komplikacija - 1 iš 2 tūkstančių atvejų nėštumas prasideda ne gimdoje, o cezario pjūvio vietoje.

Siekia apsidrausti nuo teisinio persekiojimo

Spinalinė nejautra, anestezijos pažanga lėmė tai, kad cezario pjūvis tapo vos ne kasdienė praktika. Medikams taip dirbti taip pat lengviau – suplanavus cezario pjūvį nereikia laukti, tuo tarpu natūralus gimdymas trunka kur kas ilgiau.

V.Gintautas priminė, kad akušeriai ir ginekologai šalyje sulaukia trečdalio bylų, kai pacientai reikalauja žalos atlyginimo. Todėl vengdami teisinio persekiojimo gydytojai renkasi cezario pjūvį.

Kad to nebūtų, Lietuvai reikėtų sekti Skandinavijos pavyzdžiu, kai dėl objektyvių komplikacijų nėra reikalauja žalos atlyginimo, bet gydymo įstaiga suteikia visas būtinas paslaugas pacientui.

Lietuvoje yra netgi ekonominis suinteresuotumas atlikti kuo daugiau atlikti cezario pjūvių, nes Ligonių kasa moka už šią paslaugą kur kas daugiau nei už gimdymą natūraliais takais.

„Būtini tam tikri pokyčiai sveikatos priežiūros sistemoje. Neteko girdėti, kad koks nors medikas būtų apkaltintas dėl to, kad be jokio pagrindo atliko cezario pjūvį “, - įsitikinus Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Akušerijos ir ginekologijos klinikos docentė Eglė Barčaitė.

Patogu, bet ar sveika?

Netgi pačios medikės Lietuvoje renkasi cezario pjūvį. Gal tokiu būdu norima apsaugoti vaiką nuo uždusimo ir cerebrinio paralyžiaus? Tačiau tokia priežastis lemia vos 2-4 proc. visų cerebrinio paralyžiaus atvejų. Todėl tokia baimė nėra pagrįsta.

JAV apklausa rodo, kad vos vienas procentas moterų sąmoningai pasirinko cezario pjūvį, kai sužinojo galimas pasėkmes.

„Normalus gimdymas tęsiasi apie 12 valandų. Kai vaisiaus galvos padėtis pirmaeigė, jis skinasi kelią galva per natūralius takus, patiria tam tikrą sunkaus gyvenimo dozė, todėl gimsta užgrūdintas pasitikti iššūkius“, - priminė parlamentarė V.M.Čigriejienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?