Lietuvoje lankosi Tiuringijos žemės sveikatos apsaugos ministrė

Svarbiausia jos vizito tema - privatus ir valstybinis sveikatos draudimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-02-20 16:08, atnaujinta 2018-02-16 02:20

Svarbiausia jos vizito tema - privatus ir valstybinis sveikatos draudimas.

"Ar galima manyti, kad ligonis, turintis daugiau pinigų, gali papildomai nusipirkti daugiau medikamentų, geresnę aparatūrą? Šiuo ir kitais klausimais ministrė diskutuos su ministerijos vadovybe ir Ligonių kasa", - sakė V.P.Andriukaitis.

Vokietijoje veikia valstybinis ir privatus draudimas, tačiau gydymas tiek vienu, tiek kitu atveju dengiamas iš ligonių kasų. "Gydymas yra vienodas visoje Vokietijoje, niekas neturi teisės sugriauti nacionalinio valstybinio standarto. Ligoniui skiriamas tas pats gydymas, nesvarbu, ar jis apsidraudęs valstybiniu, ar privačiu draudimu. Privačiai draustam asmeniui galima tik pasirinkti geresnę palatą, geresnį aptarnavimą", - per spaudos konferenciją dėstė sveikatos apsaugos ministras. Politikas pabrėžė, kad ligos atveju Vokietijoje niekas nediskriminuojamas.

Vienodas gydymas

"Esame dėkingi V.P.Andriukaičiui už kvietimą susipažinti su Lietuvos sveikatos apsaugos sistema", - dėkojo H.Taubert.

Ministrė pasakojo, kad Vokietijoje privatus sveikatos draudimas atsirado dėl to, kad tam tikros gyventojų grupės nepateko į valstybinį sveikatos draudimą. "Svarbiausia Vokietijoje, kad visi pacientai -- apdrausti ir valstybiniu, ir privačiu draudimu -- gautų tokį patį gydymą", - tikino politikė.

Privačiu sveikatos draudimu Vokietijoje gali draustis tie, kurie uždirba daugiau nei 49 tūkst. eurų (beveik 170 tūkst. litų) per metus. "Privačiu draudimu daugiausia draudžiasi sveiki, jauni žmonės. Tie, kurie vyresni ir serga, vėliau susiduria su sunkumais dėl įmokų. Turime daug atvejų, kai buvę privačiame draudime, vėliau žmonės patiria nepakeliamą šio draudimo naštą", - pasakojo Tiuringijos žemės ministrė.

Politikė pateikė pavyzdį - lėtines ligas. Jomis sergantys pacientai privačiam draudimui turi mokėti daugiau, nors jei būtų apsidraudę valstybiniu draudimu, gautų tokią pat kokybišką pagalbą.

Jai įdomi Lietuvos sveikatos apsaugos sistemos plėtra. "Mums įdomi ligoninių ir apskritai sveikatos priežiūros įstaigų struktūra Lietuvoje. Mūsų delegacijoje yra ligonių kasų ir universitetinių ligoninių atstovai. Lietuva eina teisingu keliu. Tikime, kad reformuojant sveikatos sistemą bus išlaikomas solidarumas", - viltingų žodžių negailėjo viešnia.

Politikė guodė Lietuvos sveikatos apsaugos sistema nusivylusius žmones sakydama, kad Vokietijoje taip pat nelengva - kyla problemų dėl finansų paskirstymo.

Geria iki komos

Ministrė H.Taubert atsiliepė ir į nesenas Lietuvos aktualijas. Trečiadienį Sveikatos apsaugos ministerija parengė pasiūlymus, kaip mažinti alkoholio prieinamumą. Vienas jų - kad alkoholio galėtų įsigyti tik asmenys, sulaukę 20 metų.

"Tiuringijoje opi jaunimo problema - nemažai jų geria ir geria iki komos. Pas mus irgi yra ribojimai alkoholiui įsigyti. Nusipirkti alkoholinių gėrimų gali 16-18 metų jaunuoliai", - pasakojo ministrė.

Vokietijoje vairuotojai baudžiami, jei užfiksuojamas didesnis nei 0,0 promilės neblaivumas. Tokį pasiūlymą pateikė ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministerija.

Lietuvos ir Tiuringijos žemės sveikatos apsaugos ministrai pasirašys susitarimą, kuriame numatoma keistis universitetų praktika, delegacijomis, specialistais, galvoti apie bendradarbiavimą gydant ligonius ir keičiantis technologijomis.

Pernai balandį vykusio Lietuvių delegacijos vizito Vokietijoje metu buvo aptartos bendradarbiavimo sveikatos srityje galimybės, pasikeista informacija apie vykdomas reformas ir sveikatos priežiūros įstaigų veiklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.