Kas kaltas, kad slenka plaukai: pavasaris ar liga?

Jeigu šukose lieka plaukų kuokštai, gali būti, kad nesate visiškai sveikas. Mažų mažiausiai jūsų organizmui trūksta vitaminų ir mineralų.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

Mar 28, 2014, 6:01 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:31 AM

Gal jūs neseniai patyrėte operaciją arba vartojote pernelyg daug antibiotikų? O gal jus kankina depresija? Plaukų slinkimo priežastimi gali tapti ir nuolat darbe patiriami stresai.

Net ką tik tapusi laiminga motina gali vargti rinkdama savo išslinkusius plaukus, nes gimdymas – taip pat didelis stresas.

Visa tai gali užklupti ne tiktai pavasarį, bet ir vasarą, rudenį ar žiemą.

Plaukus galima laikyti žmogaus sveikatos barometru, neretai įspėjančiu apie prasidėjusią ligą.

Klientei numatė baisią ligą

Plaukas gyvena nuo 3 iki 6 metų, todėl jie nuolat atsinaujina. Per parą vidutiniškai gali iškristi iki 120 plaukų, ir tai bus normalu. Jei iškrenta daugiau, reikėtų ieškoti jų slinkimo priežasties.

Jau dvylika metų kirpėja dirbanti vilnietė Jolita visus savo klientus, kuriems itin slenka plaukai, skatina apsilankyti pas šeimos gydytoją. Pirmiausia turėtų būti atliktas bendras kraujo tyrimas.

Vienai jos klientei tiesiog saujomis slinko plaukai. Kirpėja kaskart moterį ragindavo nueiti pas medikus. Tačiau visuomenėje žinoma veikėja į patarimus numodavo ranka: „Man visada labai slenka plaukai.“

Vėliau Jolita sužinojo, jog apsilankiusi pas gydytojus jos klientė išgirdo baisią diagnozę – vėžys.

„Duok Dieve, kad plaukai slinktų tik nuo vitaminų stokos, – palinkėjo Jolita. – Bet kartais tai būna ženklas, jog žmogaus organizme vyksta kažkas negera. Plaukai yra tarsi ligų išdavikai.“

Kaltinti  galima ir vaistus, ir badavimą

Ar tiesa, kad plaukai gali būti ligų išdavikai? Šį klausimą pateikiau Vilniaus Naujininkų poliklinikos vidaus ligų gydytojui Jonui Kasčiui.

"Pasitaiko navikų, dėl kurių organizme išsiskiria daugiau androgenų, kitų hormonų, galinčių nulemti plaukų slinkimą. Tačiau taip būna retai", - aiškino J.Kastys.

Plaukų slinkimą, pasak jo, gali nulemti kai kurios ligos: karščiavimas, skydliaukės nepakankamumas, kitos endokrininės ligos, odos ir plaukų infekcijos (įskaitant grybelines infekcijas), mažakraujystė ir kitos. Gydant šias ligas  plaukų slinkimą galima sustabdyti ar netgi tikėtis, kad jie ataugs.

Plaukų slinkimas gali būti susijęs ir su tam tikromis organizmo būklėmis: ilgalaikiu stresu, nėštumu, periodu po gimdymo, badavimu, kai kurių vaistų (nuo podagros, depresijos, aukšto kraujospūdžio, antinavikinių  ir kitų) vartojimu, geležies trūkumu, netinkamos kosmetikos naudojimu. Pašalinus šias priežastis, slinkimas baigiasi, plaukai atauga.

Plinka ir vaikai

Tačiau dažniausiai, pasak J.Kasčio, pasitaiko genetiškai nulemtas androgenetinis plaukų slinkimas. Tai pati dažniausia plikimo forma. Dažniau  ji užklumpa vyrus (apie 70 proc. vyrų), tačiau neaplenkia ir moterų. 

Androgenetinis plaukų slinkimas prasideda pamažu - plaukų mažėja nepastebimai. Kiekvieno žmogaus plikimo intensyvumas ir pobūdis  - individualus. Vyrai plaukai dažniausiai retėja viršugalvyje ir ant kaktos, moterims - smilkinių srityje. Kaktos plauku linija moterims dažniausiai išlieka nenuplikusi arba tiesiog tik silpnėja plaukai.

Androgenetinis plikimas vyrams gali prasidėti netgi paauglystėje, o meterims dažniausiai sulaukus 40 metu ar menopauzėje.

Pasitaiko ir kitokių plikimo formų. Viena jų - žiedinis plikimas. Nuplikę ploteliai primena monetas. Dažniau pasitaiko vaikams, jaunuoliams. Po kurio laiko nuplikusiose vietose plaukai gali ataugti. Šio plikimo priežastys yra nežinomos. Gydymui efektyviai taikoma šviesos terapija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.