Naujos technologijos gelbsti Parkinsono liga sergančius žmones

Parkinsono liga viena iš dažniausiai pasitaikančių neurodegeneracinių ligų, pažeidžiančių žmogaus nervų sistemą.

Daugiau nuotraukų (1)

Algirdas Vaičiulis, Lietuvos Parkinsono ligos draugijos Vilniaus skyriaus pirmininkas

Apr 9, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:06 PM

Parkinsono liga viena iš dažniausiai pasitaikančių neurodegeneracinių ligų, pažeidžiančių žmogaus nervų sistemą.

Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, šia liga serga 0,3 proc. gyventojų (10 tūkst.žmonių). Visuomenei senstant šis skaičius nuolat didėja.

Liga daugiausia veikia ligonio fizinę būklę, o ne jo intelektą, todėl vartodamas vaistus sergantysis ilgus metus gali išlikti darbingas ir kūrybingas.

Klinikiniai ligos simptomai pasireiškia, kai žūsta 70 proc.neuronų. Pagrindinis biocheminis defektas sukeliantis ligos reiškinius, yra ryškus mediatoriaus dopamino trūkumas. Ligai atsirasti įtakos gali turėti paveldimumas, neuroinfekcijos, aplinkos toksinai ir kiti reiškiniai.

Pagrindiniai Parkinsono ligos požymiai:

- tremoras-drebėjimas ramybės būsenoje;

- raumenų rigidiškumas –sukaustymas;

- pusiausvyros sutrikimai 45proc.sergančiųjų ir dėl to padidėjusi nenuspėjamo kritimo galimybė (krentant galima stipriai susižeisti, susilaužyti galūnes, todėl negalima ligonių palikti vienų);

- kalbos ir rijimo sutrikimai. Kalba darosi nesuprantama net šeimos nariams. Ligoniai dėl to labai pergyvena. Jeigu pridėsime miego sutrikimus, tai, kad sunku apsiversti lovoje, neretai stebimus skausmo ir neramių kojų sindromus - darosi aišku, kad ligonio būklė darosi sunkiai pakenčiama. Parkinsono liga sergantieji yra didelė našta šeimai ir artimiesiems, reikalauja tiesiog pasiaukojimo.

Pasaulinėje Parkinsono ligos chartijoje, kurią 2010 m.pasirašė ir Lietuva, teigiama, kad žmonės sergantieji Parkinsono liga turi teisę:

- būti siunčiami pas gydytoją, gydantį Parkinsono liga sergančius pacietus;

- sužinoti tikslią diagnozę;

- laisvai naudotis teikiamomis paslaugomis;

- gauti nuolatinę priežiūrą ir slaugą;

- dalyvauti ligos valdyme.

Parkinsono liga gydoma vaistais, chirurginiu būdu, fizioterapijos priemonėmis. Džiugu paminėti, kad Lietuvoje 2010 m.pradėtas taikyti naujas chiruginis Parkinsono ligos gydymo būdas – giluminė smegenų elektrostimuliacija. Iki dabar jau yra implantuota 13 elektrostimuliatorių. Tai naujausios pasaulinio lygio gydymo technologijos. Esame dėkingi Valstybinei ligonių kasai, kad skyrė lėšų elektrostimuliatoriams įsigyti. Tikimės, kad ir 2014 metais Valstybinė ligonių kasa nupirks 10-15 vienetų minėtų prietaisų, pradėtų naudoti ir Lietuvoje.

Teikia vilčių ir tai, kad 2012 m. Nobelio laureatais medicinos srityje tapo du mokslininkai, tyrę kamienines ląsteles, ir tai pirmiausiai suteikia didžiules galimybes siekiant pasistūmėti gerokai į priekį gydant kol kas nepagydomą Parkinsono ligą.

Ligoniai, kurie nori įgyti daugiau žinių apie Parkinsono ligą ir bendrauti tarpusavyje, stoja į Lietuvos Parkinsono ligos draugiją, kuri įkurta 1997 m. LPLD turi savo vėliavą ir simbolį - tulpę. Vėliavą Vilniaus Arkikatedroje bazilikoje 2012 m. pašventino draugijos dvasinis globėjas Vilniaus arkivyskupijos kancleris Mons.Robertas Šalaševičius. Norintieji daugiau sužinoti apie draugiją, gali tai padaryti internetinėje svetainėje www.parkinsonas.org.

Parkinsono dienos proga linkiu ištvermės ir stiprybės, nuolatinės paguodos ir tvirtos vilties sergantiesiems Parkinsono liga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.