Dešimt patarimų, kaip paspartinti medžiagų apykaitą

Norite, kad kūnas greičiau degintų kalorijas? Organizmo medžiagų apykaitą nulemia keletas veiksnių. Vienus žmones pati gamta apdovanoja greita medžiagų apykaita. Tuo atžvilgiu laimingesni vyrai – jie netgi ilsėdamiesi sudegina daugiau kalorijų nei moterys. Spartesne medžiagų apykaita džiaugiasi ir jaunesni žmonės - maždaug nuo keturiasdešimties ji ima lėtėti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2014, 10:13 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:39 PM

Ir nors jūs negalite pakeisti savo amžiaus, lyties ar genetikos, yra keletas būdų, padedančių sparčiau deginti kalorijas.

Auginkite raumenis

Kūnas degina kalorijas net ir tuomet, kai nieko neveikiate. Didesne medžiagų apykaita ilsintis gali džiaugtis tie, kurie turi daugiau raumenų. Net ir nieko neveikiant raumenims reikia tris kartus daugiau kalorijų nei riebalams. Treniruodamiesi, sportuodami ir augindami raumenis padidinate „kalorijų ėdikų“ kiekį visame kūne.

Poveikis tęsiasi kelias valandas

Intensyvūs pratimai sparčiau degina kalorijas, tačiau nereikia numoti ranka ir į aerobikos pratimus ar kitus lengvesnius užsiėmimus – jie gal ir neužaugins daugiau raumenų, tačiau po jų dar kelias valandas medžiagų apykaita lieka spartesnė.

Aprūpinkite organizmą vandeniu

Kad kūnas degintų kalorijas, jam reikia vandens. Net jeigu esate lengvai ištroškę, medžiagų apykaita ima lėtėti. Vienas atliktas tyrimas parodė, kad suaugusieji, per dieną išgeriantys šešias ar aštuonias stiklines vandens, sudegina daugiau kalorijų nei tie, kurie išgeria keturias.

Gerkite stiklinę vandens kas kartą prieš valgydami ar užkandžiaudami. O užkandžiams rinkitės vaisius, kuriuose yra daug vandens, o ne sausainius ar kitus kepinius.

Energijos teikiantys gėrimai

Kai kurios energetiniuose gėrimuose esančios sudėtinės dalys gali paspartinti medžiagų apykaitą. Pavyzdžiui, kofeinas padidina organizmo sudeginamos energijos kiekį. Taurinas taip pat gali paspartinti medžiagų apykaitą ir padėti deginti riebalus. Tačiau būkite atsargūs: šių gėrimų vartojimas gali padidinti kraujo spaudimą, sukelti nerimą ir miego problemas. JAV pediatrų akademija nerekomenduoja energetinių gėrimų vaikams ir paaugliams.

Nenuodėmingi užkandžiavimai

Dažniau valgykite, bet po mažiau. Dienos racioną padalinę į daugiau dalių naudą pastebėsite netrukus.

Jeigu prisikertate iki soties du kartus per dieną, o tarp valgymų susidaro ilgos pertraukos, medžiagų apykaita sulėtėja. Valgant mažesnėmis porcijomis kas 3-4 valandas yra palaikoma nuolatinė medžiagų apykaita, todėl sudeginate daugiau kalorijų. Be to, kai kurie tyrimai parodė, kad žmonės, kurie reguliariai užkandžiauja, mažiau suvalgo pagrindinio valgymo metu.

Jūsų draugai – aitrūs prieskoniai

Aitriosiose paprikose yra tam tikrų medžiagų, kurios spartina medžiagų apykaitą. Tad nepabijokite jomis gardinti savo patiekalų. Tiesa, jų poveikis medžiagų apykaitai nėra ilgalaikis, bet jeigu mėgausitės aštriais patiekalais dažniau, turėsite daugiau naudos.

Daugiau baltymų

Ar žinote, kad organizmas išeikvoja daugiau energijos degindamas baltymus, o ne riebalus ar angliavandenius? Sveiki baltymų šaltiniai – liesa jautiena, kalakutiena, žuvis, vištiena, riešutai, pupelės, kiaušiniai ir liesi pieno produktai.

Juoda kava

Jeigu mėgstate kavą, veikiausiai džiaugiatės padidėjusia energija ir koncentracija, kurią dovanoja šis rytinis ritualas. Dar vienas kavos poveikis – paspartėjusi medžiagų apykaita. Tiesa, tai trumpalaikis poveikis. Tačiau kofeinas naudingas ir tuo, kad jis padidina fizinę ištvermę – tad galėsite ilgiau sportuoti.

Žalioji arbata

Žaliosios arbatos gėrimas – tai dviguba nauda: kofeinas ir katechinai – medžiagos, kurios kelioms valandoms padidina kalorijų deginimą. Moksliniai tyrimai parodė, kad sportuojantys žmonės, kasdien išgeriantys du-keturis puodelius žaliosios arbatos, priverčia kūną sudeginti 17 procentų kalorijų daugiau nei sportuojantys, tačiau negeriantys arbatos.

Venkite griežtų dietų

Jeigu moteris per dieną gauna mažiau nei 1200 kilokalorijų, o vyras – 1800, medžiagų apykaita ima lėtėti. Nors griežta dieta, aukojant sveiką mitybą, gali padėti atsikratyti kilogramų, lengvėsite prarasdami raumenis. Kuo mažesnė jūsų raumenų masė – tuo lėtesnė medžiagų apykaita. Valgydami pernelyg mažai galiausiai priversite organizmą sudeginti mažiau kalorijų nei jis sudegindavo iki dietos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.