Gausus stalas išryškina silpnąsias skrandžio vietas

Ar skrandžiui sveika ilgai laikytis pasninko, nepersivalgyti, o vieną dieną imti ir prisikirsti? Jei žmogus sveikas, jo virškinimo sistema nereaguoja į perkrovą. Bet jei jis turi kokią nors silpnąją virškinamojo trakto vietą, persivalgymas tai išryškins.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 20, 2014, 1:16 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:52 PM

Daugybė žmonių skundžiasi įvairiais virškinamojo trakto negalavimais – rėmeniu, pykinimu, skausmu viršutinėje pilvo dalyje – duobutėje, padidėjusiu rūgštingumu, nevirškinimo pojūčiu ar greitu sotumo jausmu valgant.

Vieni žmonės nemalonius simptomus junta suvalgę kokių nors produktų, pavyzdžiui, kopūstų, pupelių, svogūnų ar agurkų, kiti – riebios mėsos, treti – išgėrę vyno ar gazuotų gėrimų.

Šiuos nemalonius pojūčius gali paskatinti nuovargis, depresija, stresas, todėl jais ypač dažnai skundžiasi nuolat skubantys ir bet kur užkandžiaujantys žmonės.

Neretai gydytojai, atlikę daugybę tyrimų, organizme neranda jokių pakitimų. Tuomet įvertina žmogaus skundus, tai, ką jis valgo ar geria, ir diagnozuoja kurią nors iš vadinamųjų funkcinių virškinamojo trakto ligų.

Šios ligos, kurių yra apie tris dešimtis, – dažniausios, su kuriomis tenka susidurti gastroenterologams. Dažniausiai jos pasireiškia persivalgius.

Pavyzdžiui, pietums sutaršėte porciją didžkukulių su spirgučiais. Praėjo pora valandų, bet vis tiek juntate, kad maistas tarsi įstrigęs skrandyje. Gali būti, jog jūs per pietus suvartojote per daug riebalų.

Kietą maistą skrandis pašalina per 2–3 valandas. Jei tai riebus maistas – skrandyje liks dar ilgesniam laikui. Todėl riebiai pavalgiusį žmogų gali varginti pilnumo jausmas, pykinimas, o kai kada net vėmimas.

Kitas dažnas simptomas, kuriuo skundžiasi žmonės, – skausmas, kylantis duobutėje po krūtinkauliu po valgio praėjus kelioms minutėms, pusvalandžiui, valandai ar net daugiau.

Jeigu tyrimai nerodo jokių pakitimų, greičiausiai bus diagnozuota neopinė dispepsija. Ja sergantys žmonės netoleruoja aštraus maisto, gazuotų gėrimų, rūgščių produktų, kečupo.

Neopinė dispepsija neretai vargina rūkančius, alkoholį vartojančius, nutukusius žmones, nesilaikančius maitinimosi režimo.

Dispepsijos priežastys įvairios, nemažai jų susijusios su skrandžio veiklos ir rūgšties gamybos sutrikimais.

Ką daryti dažnai diskomfortą patiriančiam žmogui? Pirmiausia sureguliuoti mitybą, valgyti daug daržovių, kad į organizmą patektų pakankamai skaidulinių medžiagų, atsisakyti alkoholio, nerūkyti.

Retkarčiais varginančius simptomus galima pabandyti pašalinti pačiam, bet tie, kuriems nemalonūs pojūčiai nepraeina keletą dienų arba vargina nuolat, turėtų kreiptis į gydytojus.

Pagalba virškinimo sistemai iš gamtos

Virškinimo sistemai padeda kai kurie augaliniai ekstraktai.

Rozmarinai padeda virškinti riebų maistą.

Artišokai skatina sulčių ir fermentų, atsakingų už virškinimą, išsiskyrimą, padeda palaikyti normalią žarnyno veiklą.

Ciberžolės naudingos kepenims, skatina tulžies išsiskyrimą, todėl taip pat padeda virškinti riebų maistą.

Skrandį ir žarnyną teigiamai veikia ir pipirmėtės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.