Dailininkė I.Babilaitė pamiršo vėžį, bet ne likimo brolius

Grafikė, knygų dailininkė Ieva Babilaitė-Ibelhauptienė (40 m.) su kraujo vėžiu atsisveikino beveik prieš penkiolika metų. Tačiau pamiršusi savo ligą, moteris nepamiršo panašaus likimo žmonių ir problemų, su kuriomis jiems tenka susidurti.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

2014-05-14 12:39, atnaujinta 2018-02-13 23:27

Šiandien Ieva džiaugiasi šeima, kurioje auga antrokas sūnus Matas, ir intensyviu kūrybiniu gyvenimu. Viena po kitos pasaulį išvysta mažiesiems skaitytojams skirtos Ievos knygos. Menininkė ne tik rašo ir iliustruoja knygas, bet ir tapo, kuria kaligrafijos darbus ir kūrinius iš rankų darbo popieriaus, dalyvauja parodose Lietuvoje ir užsienyje, meno projektuose.

Ar taip smarkiai užsiėmusi dailininkė, rūpestinga motina ir žmona spėja pasirūpinti sveika mityba?

„Jei tenka rinktis tarp maisto ruošimo ir piešimo, renkuosi kūrybą dirbtuvėje, ne virtuvėje. Bet šeima įpareigoja ir priverčia sveikai maitintis, suktis prie puodų“, – juokėsi Ieva.

Dar prieš ligą jos organizmas buvo jautrus maistui – moteris negalėjo valgyti bet ko. Todėl ji renkasi kuo paprastesnius produktus, neriebų maistą, daržoves.

Dailininkę stebina daugybė produktų, kuriuos ji mato parduotuvėse. „Nesuprantu, kodėl šviežiose bandelėse, kurios kepamos kasdien, yra tiek konservantų? – klausė ji. – Žiemą prekybos centre pirkdama pomidorus juos pauostau, tikėdamasi išsirinkti nors šiek tiek panašesnių į tikruosius. Sezono metu mūsų šeima valgo tik mano anytos užaugintas daržoves.“

Maistas turi skaidrinti nuotaiką ir teikti jėgų

Ieva nesidomi radikaliomis mitybos teorijomis, nesilaiko griežtų dietų, maistą renkasi pasikliaudama sveiku protu, įsiklausydama į save ir atsižvelgdama, ko nori abu šeimos vyrai. Bet pripažįsta, jog rutina virtuvėje labai pabosta. Norisi išmėginti kokį nors naują patiekalą. Rinkdamasi receptą, Ieva ieško nesudėtingų, greičiau paruošiamų patiekalų.

Todėl ji džiugiai sutiko knygą „Ką valgyti susirgus vėžiu?“ Onkologinių ligonių mitybos vadovą su daugiau nei šimtu receptų išleido Onkohematologinių ligonių draugija „Kraujas".

„Knygos receptų dalis tikrai verta pagyrimų. Visi joje siūlomi patiekalai paprasti, greitai paruošiami, vos iš kelių ingredientų. Bet visi jie įdomūs, deriniai originalūs. Toks maistas praskaidrina nuotaiką ir teikia jėgų.

Ši knyga, tikiuosi, suteiks žinių artimiesiems ir leis jiems tinkamai pasirūpinti ligoniais, padės įveikti nenorą valgyti. Juk visada būna panaši situacija – artimieji mėgina ką nors įsiūlyti, klausinėja, ko ligonis norėtų valgyti, o jis dažniausiai nenori nieko.

Duodami šią knygą pacientams, kalbame apie gyvenimą. Knyga labai pozityvi, skatina rūpintis savimi, aktyviai dalyvauti gydymo procese. Pati išbandžiau porą receptų. Iškepiau keksiukus su kefyru ir mėlynėmis – puikiai pavyko, o trinta špinatų sriuba gardžiavosi ir netikėtai užsukę svečiai“, – neslėpė I.Babilaitė-Ibelhauptienė.

Iniciatyvos ėmėsi ligonių bendrija

Onkologinėmis ligomis sergančių pacientų mityba yra apaugusi mitais ir paslaptingomis teorijomis, kurios klaidina, o neretai ir išmuša iš vėžių žmones, susidūrusius su itin sunkia liga. Vietoj racionalių, mokslu pagrįstų sprendimų, pacientai kartais griebiasi „stebuklingų receptų“ – ima badauti, atsisako tam tikrų produktų grupių, vartoja jiems visai netinkamus preparatus. Šie žingsniai gali pabloginti ligonio būklę, o kartais baigtis ir visai liūdnai.

„Suprasdami, koks sunkus išbandymas yra onkologinė liga, norėdami padėti savo pacientams rasti patikimą, profesionalų parengtą informaciją apie sergančių vėžiu mitybą, nusprendėme parengti mitybos vadovą „Ką valgyti susirgus vėžiu". Tikimės, kad pacientai čia ras atsakymus į daugelį rūpimų klausimų", - sakė Onkohematologinių ligonių bendrijos „Kraujas“ pirmininkė Ieva Drėgvienė.

Ši knyga, kurią įsigyti galima bendrijos interneto puslapyje, papildyta daugiau nei šimtų receptų. Ji skirta visomis onkologinėmis ligomis sergantiems pacientams ir jų artimiesiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.