Ką gauname ir ką prarandame gerdami vos tik išspaustas sultis?

Nuolat esame skatinami gerti ką tik išspaustas sultis, tačiau to daryti nereikėtų, mat spaudžiant sultis pašalinamos sveikatai naudingos maistinės skaidulos, kurių ir taip trūksta mūsų regiono gyventojams, sako sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė. Specialistės teigimu, sulčių gėrimas taip pat didina alkio jausmą bei miltinių saldumynų poreikį.

Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

2014-05-18 14:59, atnaujinta 2018-02-13 19:38

Į lrt.lt redakciją kreipėsi skaitytoja, klausdama, ar gerti šviežiai spaustas sultis tikrai yra sveika. „Kad sultys pakeliuose nėra pats geriausias pasirinkimas, neabejoju, o ar ką tik išspaustos sultys tikrai yra kur kas geriau? Jas gerti sveika?“ – klausia Inga.

Sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė teigia, kad ką tik išspaustos sultys yra kur kas geriau nei sultys pakuotėse, tačiau jų gerti nerekomenduoja.

Pasak mitybos specialistės, užuot gėrus vaisių sultis, reikėtų valgyti vaisius, kadangi spaudžiant sultis yra pašalinamos tokios naudingos medžiagos, kaip maistinės skaidulos, kitaip vadinamos ląsteliena.

„Skaidulos išvalo žarnyną, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi, gerina virškinimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Be to, jos suteikia sotumo jausmą ir lėtina cukraus iš vaisių pasisavinimą. Tai reiškia, kad sotumo jausmas trunka daug ilgiau, o kalorijų organizmas gauna tiek pat“, – sako V.Kurpienė.

Specialistės teigimu, maistinių skaidulų mūsų regiono žmonėms labai trūksta, tad jas išmesti išmesti yra nuodėmė.

Be to, sultys labai skatina alkio jausmą, miltinių saldumynų poreikį. Kadangi nutukimo problema vis didėja, tai yra labai svarbu, dėmesį atkreipia V. Kurpienė.

Mitybos specialistė pabrėžia, kad vaikams iki trejų metų grynų sulčių gerti negalima visai, jas būtina skiesti. „Pastaruoju metu madinga tapo vaikams duoti „sultytes“, kurias vaikai gurkšnoja visą dieną. Dėl nuolat gaunamo cukraus vaikams tikrąja žodžio prasme pradeda tirpti dantys“, – kalba V.Kurpienė.

Kalbėdama apie daržovių sultis mitybos specialistė rekomenduoja verčiau valgyti pačias daržoves, tačiau pažymi, kad kartais daržovių sultys yra naudojamos gydymo tikslais. „Paprastai tokiu atveju sultys tam tikru metu yra geriamos mililitrais, o ne stiklinėmis. Ir ribotą laiką, pavyzdžiui, 10 ar 14 dienų“, – teigia V. Kurpienė.

Vienintelės sveikos sultys, pasak mitybos specialistės, yra beržų arba klevų sula jų sezono metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.