Mįslė medikams: kodėl nerūkančias moteris pjauna plaučių vėžys?

Plaučių vėžys keičia savo veidą. Anksčiau dažniausiai užklupdavęs rūkalius vyresnio amžiaus vyrus dabar jis vis dažniau nusitaiko į nerūkančias jaunas ar vidutinio amžiaus moteris. Kodėl? Šį rebusą penktadienį ir šeštadienį sprendžia mokslininkai ir medikai, susirinkę į Vilniuje vykstančią Europos torakalinės onkologijos konferenciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Lina Lileikienė

2014-06-13 12:52, atnaujinta 2018-02-12 21:45

Plaučių vėžiu Lietuvoje kasmet suserga 200-300 moterų, pusė jų niekada nerūkė. Palyginimui - iš visų plaučių vėžiu susirgusių vyrų tik 15 procentų niekada netraukė cigaretės.

Medikus neramina ir tai, kad ši piktybinė liga vis dažniau užklumpa palyginti jaunas moteris - sulaukusias 45 metų ir daugiau.

„Kodėl plaučių vėžys nusitaikė į moteris – tai ir yra vienas pagrindinių klausimų, kuriuos aptarsime konferencijoje. Nes ši problema aktuali visame pasaulyje. Į konferenciją atvyko žinomi mokslininkai, kurie plaučių vėžio kilmę ir prigimtį tyrinėja ne vienerius metus“, - sakė vienas konferencijos organizatorių VU Onkologijos instituto  profesorius Saulius Cicėnas.

Plaučių vėžys, pasak jo, - pati klastingiausia, atspariausia gydymui ir didžiausią mirštamumą nulemianti piktybinė liga. Nuo jos miršta tiek pat žmonių, kiek nuo krūties, prostatos ir kolorektalinio vėžio kartu sudėjus. Mirštamumą lemia tai, kad plaučių vėžys dažnai aptinkamas vėlyvosios stadijos.

„Itin gąsdina tai, kad didėja vidutinio amžiaus moterų, kurios nėra rūkalės ir negyvena rūkalų aplinkoje, sergamumas. Liūdniausia, kad jos serga tokiomis vėžio formomis, kurias labai sunku ir gydyti, ir nustatyti“, – sakė profesorius S.Cicėnas.

Plaučių vėžio sąsajos su rūkymo yra įrodytos. O kas nulemia šią ligą tais atvejais, kai žmogus nerūko?

Pasak S.Cicėno, kai kurios vėžio formos atsiranda dėl tam tikrų hormonų poveikio. Vieną procentą ligos atvejų nulemia genai. Įtakos turi ir aplinkos sąlygos – radiacija, asbestas, užterštumas, taip pat stresas.

Azijoje, kur sparčiai daugėja plaučių vėžiu susirgusių moterų, tai siejama su jų ilgalaikiu darbu virtuvėje - tokioje aplinkoje tvyro nemažai smalkių ir dūmų, kuriuos skleidžia įkaitęs aliejus.

„Nėra vienos aiškios priežasties, kodėl išsivysto plaučių vėžys. Kartais šią ligą užtinkame moteriai, kuriai anksčiau buvo nustatytas krūties vėžys. Manome, kad plaučiuose atsirado metastazių, o ištyrus paaiškėja, kad užklupo kita onkologinė liga - plaučių vėžys“, - pasakojo S.Cicėnas.

Europos torakalinės onkologijos konferencijoje medikai pasidalis patirtimi ir idėjomis, kurios vėliau, kaip tikisi profesorius, padės pacientams suteikti geriausią įmanomą pagalbą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.