Ar Andriui Kubiliui akis atvėrė plastikos chirurgas?

Seimo opozicijos lyderis konservatorius Andrius Kubilius (57 m.) garsėja puikiu humoro jausmu, tačiau jo veidas ilgai atrodė kaip liūdnojo riterio – politiko žvilgsnį slėpdavo sunkūs vokai. Pastaruoju metu jo akys pašviesėjo, aplink jas netgi sumažėjo raukšlių, veidas tapo daug gyvesnis. Kokia šių pokyčių paslaptis?

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jun 23, 2014, 10:46 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:27 PM

Atviras žvilgsnis yra būtinas politikui, siekiančiam užkariauti rinkėjų pasitikėjimą, rašo „Lietuvos ryto" priedas „Gyvenimo būdas".

Tačiau senstant žvilgsnis apsiblausia – mažėja odos elastingumas, todėl vokai tampa sunkūs, paburkę. Užkritę ant vyzdžio vokai siaurina regėjimo lauką, o žmogus gali atrodyti pavargęs, paniuręs, piktas, nors iš tikrųjų toks nėra.

Todėl politikos lyderių veidus neretai paliečia chirurgo skalpelis ar adatos. Taip grožio specialistai kuria jaunatviško, aktyvaus ir energingo lyderio įvaizdį.

Plastikos chirurgų paslaugomis yra naudojęsis skandalingos reputacijos buvęs Italijos ministras pirmininkas Silvio Berlusconi (77 m.). Jis neslepia, kad medikai jam patobulino nosį, žandikaulį, persodino plaukų svogūnėlių, o nežymiais pjūviais po paakiais buvo panaikinti maišeliai.

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui (61 m.) pakelti antakiai, išnykusios raukšlės apie akis – tai sukėlė spėlionių apie galimas botulino toksino injekcijas ir plastinę operaciją.

– Dėl kokių priežasčių vokai ima dengti dalį akies? Kodėl jie užkrinta? – paklausiau vilniečio plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos specialisto Renaldo Vaičiūno.

– Vokų nusileidimas gali būti įgimtas arba įgytas, susijęs su trauma ar nelaimingu atsitikimu.

Kai vokai būna nusileidę dėl įgimtų priežasčių, operacija sudėtinga, o jos rezultatai prastesni. Jei nustatytas voką keliančio raumens įgimtas defektas, tenka trumpinti raumenį tiek, kad vokas būtų nuolat atsimerkęs. Tokiu atveju operuojant tenka į voką įsiūti specialų implantą, kuris padėtų užsimerkti, kai žmogus būna atsipalaidavęs. Juk akis negali būti visą laiką atmerkta.

Jei vokas uždrimba dėl traumos, operuoti būna dar sudėtingiau, bet plastinės operacijos rezultatai būna kur kas geresni.

Tuo atveju, kai nėra neurologinio pažeidimo, plastikos chirurgas suranda voką keliančią plėvę, kurią kartais būtina susiūti iš naujo.

– Ar vokų plastinė operacija dažnai yra atliekama kosmetiniais tikslais?

– Tokių operacijų pageidauja tiek vyrai, tiek moterys, ypač tie, kurių profesinis gyvenimas susijęs su viešumu.

Pasitaiko atvejų, kai nusileidęs akių vokas dengia trečdalį vyzdžio. Tai jau trukdo regėjimui, todėl tokiu atveju jau nėra kalbos apie kosmetinį defektą. Yra žmonių, kuriuos dėl šios priežasties nuolat vargina akių uždegimas, jie greičiau pavargsta dirbdami kompiuteriu, vairuodami, nes jų akiplotis siauresnis.

Kitas dalykas – kai žmonės skundžiasi, kad nusileido vokas, bet vokas iš tikrųjų niekuo dėtas. Jis apsunksta nuo elastingumą praradusios odos pertekliaus. Tokia operacija priklauso prie lengvesnių plastinių chirurginių procedūrų, nes šalinama tik dalis odos.

Tokia vokų korekcijos operacija atliekama taikant vietinę nejautrą ir trunka iki valandos. Siūlai pašalinami po savaitės, kraujosruvos išnyksta po maždaug dviejų savaičių, o vėliau susireguliuoja ir limfos apytaka.

– Ar po operacijos būtina nešioti tvarstį?

– Pacientui tenka keisti darbo planus, nes maždaug savaitei jis iškrinta iš įprasto gyvenimo.

Daugiausia nepatogumų po operacijos būna dėl kraujosruvų.

– Daugybę žmonių vargina maišeliai po akimis. Ar įmanoma jiems padėti?

– Maišeliai susidaro ne tiktai po akimis, bet ir virš akių. Tai vadinamosios riebalų išvaržos. Apie 70 proc. atvejų tokie pakitimai yra paveldimi, o trečdalį atvejų lemia gyvenimo būdas, prasti mitybos įpročiai, antsvoris.

Apatinių vokų operacijos būna sudėtingesnės nei viršutinių. Vokai ilgiau gyja, dažniau kyla įvairių komplikacijų.

Tokiu atveju šalinama ne tik oda, bet ir dalis riebalinio audinio. Atliekant apatinio voko plastinę operaciją odos nurėžiama minimaliai – ji nesumažina raukšlių skaičiaus, bet išnyksta maišelis.

Dar vienas būdas panaikinti maišelius po akimis – atlikti pjūvį iš akies vidaus. Tokiu atveju nelieka rando išorėje, o riebalų tūris aplink akis sumažėja.

Kitas klausimas, ar po tokios operacijos susitrauks oda. Tai priklauso nuo kiekvieno žmogaus odos elastingumo, o jis būna individualus.

– Ar žmogus, kurio žvilgsnis atviras, atrodo patikimesnis?

– Apsiblausęs, klaidžiojantis žvilgsnis, kai per užkritusius vokus nematyti vyzdžio, sukelia nepatikimo žmogaus įspūdį.

Bet vieni žmonės nekvaršina sau galvos dėl tokio defekto, o kiti negali nusiraminti net ir dėl vieno milimetro vokų odos, užkritusios ant akių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.