Penkios sėklos, dovanojančios sveikatą ir žvalumą

Įvairiomis sėklomis pagardinti patiekalus dabar ypač madinga. Tačiau sėklų vartojimas - ne vien mados reikalas. Jos yra itin naudingos organizmui. Daugelyje sėklų galima rasti tai, ko reikia kiekvienam norinčiam būti sveikam ir žvaliam – naudingųjų riebalų, baltymų, skaidulų, vitaminų ir mineralų. Be to, sėklos yra puikus energijos šaltinis ir organizmo šluota, pašalinanti nereikalingus toksinus bei šlakus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 1, 2014, 4:21 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 2:21 PM

Ispaninio šalavijo (chia) sėklos

Šios mažutės iš Centrinės Amerikos kilusios sėklos kainuoja daugiau nei bet kurios kitos sėklos. Tačiau jų vertė organizmui taip pat nemenka. Trijuose valgomuosiuose šaukštuose ispaninio šalavijo sėklų yra net 10 gramų skaidulų ir 5 gramai baltymų. Šios sėklos – puikus kalcio, omega—3 rūgščių ir fosforo šaltinis.

Unikali šių sėklų savybė ta, kad jos sugeria daug vandens – dešimt kartų daugiau nei sveria pačios. Todėl šios sėklos ypač tinka pudingams, kokteiliams, blyneliams.

Manoma, kad šios sėklos, kurias itin vertino actekai, ne tik stabdo senėjimo procesus, gerina savijautą, bet ir padeda mažinti kraujo spaudimą bei padeda atsikratyti antsvorio. Vistik pastarieji du teiginiai moksliškai nebuvo įrodyti.

Linų sėmenys

Linų sėmenys naudingos ir sveikatai, ir grožiui. Trijuose valgomuosiuose šaukštuose linų sėmenų yra net 8 gramai skaidulų, 12 gramų riebiųjų rūgčių, gausu magnio. Būtent todėl šios šiek tiek riešutų skonio turinčios sėklos yra tikra energijos bomba.

Dėl skaidulų gausos linų sėmenys slopina apetitą, skatina riebalų sudeginimą, padeda virškinimo ir kvėpavimo sistemoms. Be to, įrodyta, kad linų sėmenys gali padėti sumažinti kraujo spaudimą bei cholesterolio kiekį kraujyje.

Jei norite iš linų sėmenų „išspausti“ kuo daugiau naudos organizmui, vartokite jas maltas. Tuomet gausite daugiausiai maistinių medžiagų. Vertingas ir linų sėmenų aliejus. Geriausia linų sėmenų produktus laikyti šaldytuve.

Sezamų sėklos

Dažnai šias mažutes sėklas pamirštame, o be reikalo. Sezamo sėklos labai maistingos. Jose daug imuninę sistemą stiprinančio cinko bei kitų organizmui reikalingų medžiagų.

Pavyzdžiui, trijuose šaukštuose šių nedidelių balsvų sėklyčių yra 5 gramai baltymų, 4 gramai skaidulų, gausu magnio, geležies ir trečdalis rekomenduojamos dienos normos vario. Pastarasis mineralas yra reikalingas energijai palaikyti ir kolageno gamybai.

Sezamo sėklose gausu ne visiems žinomo, bet labai naudingo mikroelemento mangano. Jis padeda palaikyti sveikus kaulus, taip pat akyviai veikia riebalų, baltymų ir agliavandenių apykaitą.

Alergijos sėkloms – itin retas dalykas. Tačiau kai kurie žmonės yra alergiški sezamų sėkloms. Dažniausiai tie, kurie yra alergiški ir karvės pienui. Tad prieš pradėdami vartoti šias sėklas, pasidomėkite ar nesate joms alergiški.

Moliūgų sėklos

Moliūgų sėklos bene universaliausios iš visų sėklų. Pakepintos moliūgų sėklos puikiai pasitarnauja ne tik kaip gardus užkandis praalkus. Jos idealiai tinka daugybei patiekalų pagardinti – salotoms, padažams, sriuboms.

Žaliose sėklose daug naudingųjų riebalų, baltymų, vitaminų, magnio, fosforo, cinko.

Moliūgų sėklų aliejus plačiai naudojamas gydant prostatitą, inkstų, šlapimo pūslės ligas bei siekiant jų išvengti. Dėl didelio vitamino A kiekio moliūgų sėklų aliejus labai sveikas akims. Teigiama, kad šios sėklos stiprina kraujagysles ir mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Tačiau vartodami šias sėklas būkite atsargūs. Jos pernelyg skanios ir gali būti sunku sustoti jas kramsnoti. Rekomenduojama dienos norma – sauja. Tokiame kiekyje moliūgų sėklų net 160 kalorijų. Taip pat verčiau rinktis nesūdytas sėklas.

Juodgrūdžių sėklos (nigella)

Dažnai vadinamos vaistu nuo visko, išskyrus mirtį. Juodgrūdžių sėklos nusipelno būti vertingiausių sėklų sąraše. Nuo seniausių laikų juodgrūdžių sėklos vartojamos kaip tradicinė gydymo priemonė nuo įvairiausių ligų. Pavyzdžiui, peršalimo, konjuktyvito, dieglių.

Taip pat tikima, kad tai puiki profilaktikos priemonė siekiant išvengti diabeto, aukšto kraujospūdžio bei vėžio. Nors tai nėra visiškai įrodyta, teigiama, kad juodgrūžių sėklose gausu organizmui vertingų medžiagų. Juodose sėklytėse yra labai daug skaidulų, baltymų, riebalų. Taip pat tai puikus kalcio, magnio ir geležies šaltinis.

Juodgrūdės stiprina imunitetą, slopina alergines reakcijas, skatina virškinimą, gerina smegenų veiklą ir yra nepamainomos trumparegiams. Iš Pietvakarių Azijos kilusios sėklos ypač populiarios indų virtuvėje. Kodėl jomis nepagardinus ir savo patiekalų?

Parengė Ernesta Vinevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.