11 patarimų, kaip iškęsti karštą dieną be oro kondicionieriaus

Šiomis dienomis sinoptikai žada rekordinį karštį ir drėgmę. Todėl nors termometro stulpeliai rodys mažiau, žmonės jausis taip, tarytum juos svilintų 40–45 laipsnių karštis. Šios dienos bus ypač sunkios tiems, kurie namuose neturi oro kondicionieriaus. „Medicine Net“ pateikia keletą patarimų, kaip atsivėsinti karštą dieną.

Nors termometro stulpeliai rodys mažiau, žmonės jausis taip, tarytum juos svilintų 40–45 laipsnių karštis.<br>123rf nuotr.
Nors termometro stulpeliai rodys mažiau, žmonės jausis taip, tarytum juos svilintų 40–45 laipsnių karštis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 3, 2014, 11:16 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:55 PM

1. Pasinaudokite vėsinančia vandens galia.

Pripildykite dubenį ar vonią vandens ir sumerkite kojas. Drėgni rankšluosčiai ar skarelės ant pečių ar galvos taip pat vėsina. Prauskitės po šaltu dušu ar vėsioje vonioje. Atsivėsinti dieną padeda ir šalto vandens purkštuvas.

2. Pasidarykite oro kondicionierių namuose patys.

Pastatykite ventiliatorių priešais indą, prikrautą ledo, atsisėskite ventiliatoriaus veikimo trajektorijoje ir mėgaukitės vėsa.

3. Naudokite pastatomus ant žemės ir lubų ventiliatorius, kad oras cirkuliuotų po visus namus.

Atidarę namų duris ventiliatoriumi išstumkite karštą orą iš namų - vakarop taikoma tokia sistema suteiks malonią vėsą. Vakarais atidarykite visus langus ir sudarykite visas sąlygas, kad oras galėtų cirkuliuoti. Saulei pakilus uždarykite visus langus, duris, įsitikinkite kad visos užuolaidos taip pat yra užtrauktos – taip namuose galima bus ilgiau išlaikyti vėsą. Kai lauko temperatūra atvėsta (vakare ar naktį) – vėl atidarykite langus ir įjunkite ventiliatorius.

4. Būkite žemesniuose aukštuose.

Karštas oras kyla į viršų, todėl viršutiniuose namo aukštuose visada būna šilčiau nei apatiniuose. O rūsys – tai puiki slėptuvė nuo vidurdienio karščių.

5. Panaikinkite papildomus šilumos šaltinius.

Kaitriosios lemputės gali papildomai šildyti namus, taip pat veikia palikti įjungti kompiuteriai ir kiti buitiniai prietaisai. Valgykite šviežius maisto produktus, kurių nereikia kepti ar virti.

6. Lankykitės viešose vietose, kuriose yra oro kondicionierius.

Tokiose vietose galite lankytis, jeigu dieną karštis taps nepakeliamu. Bibliotekos, prekybos centrai ir kino teatrai – tai puikios vietos ne tik praleisti laiką, bet ir pasislėpti nuo karščių.

7. Nepamirškite gerti daug skysčių.

Atėjus karščiams skysčių reikia vartoti žymai daugiau nei įprastai. Jeigu jūs gausiai prakaituojate, prarastus elektrolitus galima susigrąžinti geriant mineralinį vandenį ar specialius gėrimus, kuriuose sumaišyti elektrolitų pakaitalai. Troškulys – tai pirmasis dehidratacijos ženklas, todėl norint jos išvengti, reikia gerti daug skysčių.

8. Venkite alkoholinių gėrimų ir kofeino.

Šie skysčiai veikia kaip diuretikai, kurie skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, kartu - ir dehidrataciją.

9. Nevalgykite didelių porcijų ir baltymingų patiekalų.

Sotus maistas gali padidinti medžiagų apykaitą ir šildyti kūną.

10. Susipažinkite su karščio sukeltų ligų požymiais.

Susidūrę su tokiomis ligomis kaip šilumos smūgis, perkaitimas, – skambinkite pagalbos numeriu ir stenkitės atvėsinti nukentėjusį, kol atvažiuos medikai.

11. Prisiminkite, kad naminiai gyvūnai taip pat kenčia nuo karščio.

Naminius gyvūnus – šunis, kates, triušius – taip pat atvėsinkite šaltame duše ar vonioje, kad nepakiltų jų kūno temperatūra. Taipogi galite ant plytelių šalia ventiliatoriaus pakloti drėgną rankšluostį arba juo apkloti gyvūną – tai jam padės ištverti karščius. Pasirūpinkite, kad gyvūnėliai visada turėtų atsigerti šalto vandens.

Gyvūnai nuo karščių taip pat gali gauti šilumos smūgį. Jį atpažinti galite pagal šiuos simptomus:

dažnas kvėpavimas,

išsiplėtę vyzdžiai,

didelis seilėtekis,

karšta oda,

raumenų traukuliai,

vėmimas,

apsiblausęs žvilgsnis.

Jeigu simptomai sutampa, nedelsiant skambinkite veterinarui.

Parengė Julija Melkova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.