Gydytojai įspėja: palikite savo ausis ramybėje!

Ar dažnai krapštukais valote ausis? Gydytojai jūsų nepagirtų: pasirodo, nereikėtų į savo ausį kišti nieko smulkaus, nes galite sau rimtai pakenkti.

Netgi ausų krapštukų gamintojai savo interneto puslapiuose įspėja, kad jų produktas skirtas ausies išorei, o ne kanalui valyti.<br>123rf nuotr.
Netgi ausų krapštukų gamintojai savo interneto puslapiuose įspėja, kad jų produktas skirtas ausies išorei, o ne kanalui valyti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 6, 2014, 2:49 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:38 PM

Norint suprasti, kodėl nepatartina krapštytis krapštukais ausų, svarbu žinoti, kodėl apskritai ausyse susikaupia sieros. Pasirodo, ji reikalinga mūsų ausų apsaugai.

„Ausų sieros paskirtis – išsaugoti švarius mūsų ausų kanalus“, – interneto portalui „The Huffington Post“ paaiškino Amerikos otolaringologijos, galvos ir kaklo chirurgijos akademijos Klausos komisijos pirmininkas ir Sietle įsikūrusio Švedų medicinos centro Klausos ir kaukolės pagrindo chirurgijos skyriaus direktorius Douglas Backousas.

Siera ne tik padeda ausies būgnelį apsaugoti nuo dulkių ir purvo, bet taip pat veika antibakteriškai ir atlieka lubrikanto funkciją, be to, leidžia ausims išsivalyti pačioms.

Vos siera sudžiūva, kiekvienas žandikaulio judesys – nesvarbu, ar kramtote maistą, ar plepate su draugais – padeda pašalinti ją iš ausų. Anot D.Backouso, tuomet siera pakyla aukštyn tarytum eskalatoriumi.

Kai žmogus krapštukais baksnoja į savo ausis stengdamasis jas išvalyti, sierą, kuri turėtų pati pakilti ir pasišalinti, jis sugrūda gilyn. Taip siera įstringa ten, iš kur negali savaime pasišalinti.

D.Backousas paaiškino, kad užstrigusioje sieroje gali kauptis grybeliai, bakterijos ir virusai – visa tai lemia ausų skausmus ir infekcijas.

Sietos stūmimas gilyn gali užblokuoti ausies kanalą, dėl to žmogus gali net apkursti. O krapštant dar giliau galima net pradurti ausies būgnelį, o tai turėtų būti gana skausminga.

„The Huffington Post“ skelbia, kad kasmet apie 12 milijonų amerikiečių apsilanko pas gydytojus dėl sieros kamščių ausyse. Kone 8 milijonams kasmet sierą turi pašalinti medikai.

Ausis būtina valyti, jeigu jose juntamas sieros perteklius arba dėl sieros kamščio sutrinka klausa. Tačiau tai daryti reikia ne kišant į jas krapštukus. Netgi patys ausų krapštukų gamintojai savo interneto puslapiuose įspėja, kad jų produktas skirtas ausies išorei, o ne kanalui valyti.

Daugelis žmonių, įnikusių į šią procedūrą, negali liautis to darę. Kodėl? Taip yra dėl užburto rato, kurį patys susikuria. Kuo daugiau trinama ausų oda, tuo daugiau histamino išsiskiria. Dėl to oda sudirginama. Atsitinka panašiai kaip įgėlus uodui – kuo labiau kasoma sugelta vieta, tuo labiau niežti.

Be to, pašalinus ausis drėkinančią sierą, jos išsausėja. Todėl kyla didesnis noras į ausis kaišioti krapštukus.

Tiems, kurie negali palikti savo ausų ramybėje, D.Backousas rekomenduoja jas plauti namuose pasigaminta priemone, susidedančia iš vienos dalies baltojo acto, vienos dalies medicininio spirito ir vienos dalies kūno temperatūros vandens. Jausdami poreikį įlašinkite po kelis lašelius skysčio į kiekvieną ausį ir taip jas praplausite.

Vis dėlto gydytojas teigia, kad geriausia ausis palikti ramybėje ir išvis nieko į jas nekišti ar nepilti.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.