Psichikos ligų ištikti ukmergiškiai gydosi malonumais

Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras (PSPC) visuomenei pristatė naują savo padalinį – Psichikos dienos stacionarą (PDS). Jo paslaugomis jau pusmetį naudojasi psichikos sutrikimų turintys ukmergiškiai, kuriems čia sudarytos visos galimybės įveikti vidines krizes neužsidarius nuo visuomenės ir namų, neatitrūkus nuo šeimos reikalų.

Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė

Aug 6, 2014, 4:20 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:31 PM

„Kad PDS yra reikalingas, rodo didžiulė jo paklausa – beveik visos vietos čia užimtos, o iš čia iš besigydžiusių žmonių neteko girdėti nė vieno blogo atsiliepimo“, – sakė Ukmergės PSPC vyriausioji gydytoja Janina Galiauskienė.

PDS įsikūrė Vytauto gatvėje, 1888 metais pastatytame buvusiame žydų ligoninės pastate, Vilniaus teritorinės Darbo biržos Ukmergės skyriaus kaimynystėje.

Į Kultūros vertybių sąrašą įtrauktame pastate už beveik milijoną litų buvo atliktas kapitalinis remontas, įsigyti baldai, kompiuterinė, medicininė ir kita įranga.

Lėšų skyrė Europos Sąjungos struktūriniai fondai bei valstybė pagal Sanglaudos skatinimo veiksmų programą.

295 kv.m. ploto PDS įrengta registratūra, procedūrinis, personalo, menų, šviesos, judesio kabinetai, virtuvė, relaksacijos patalpos su atpalaiduojančia vandens lova ar teigiamai visą organizmą veikiančia termomasažine lova su nefrito akmenimis, taip pat išmaniuoju masažo krėslu ir kt.

Čia atvykę pacientai galės išbandyti ir teigiamai veikiančią smėlio meno terapiją – piešti smėliu arba susikaupimo reikalaujančią darbo terapiją kompiuterizuotomis audimo staklėmis, taip pat muzikos, kvapų, spalvų bei kitas terapijas.

„Iš dabartinės mūsų visuomenės kas antras žmogus čia rastų tai, kas jam tiktų ir padėtų įveikti savo sveikatos problemas.

Juk vienus kankina nemiga ar nerimas, kiti labai pavargsta darbe ar su savo paaugliais vaikais, trečius paveikia įvairūs gyvenimo smūgiai: artimo mirtis, skyrybos, darbo praradimas, pajamų trūkumas, vieno iš sutuoktinių alkoholizmas, vaikų išvykimas į užsienį ir kt. Nuovargis, nemiga, nerimas, depresija – tai dažniausi nusiskundimai, kuriuos vardija į PDS atvykę pacientai.

Kol kas čia gydomi tik suaugusieji, tačiau jau kuris laikas jaučiamas poreikis, kad toks skyrius būtų atidarytas ir vaikams – daug tarp jų yra hiperaktyvių, vaikai jautrūs ir susiduria su problemomis, kadangi jiems irgi reikia visur išsikovoti savo vietą: ir mokykloje, ir kieme, ir šeimoje“, – sakė Ukmergės PDS darbuotojai.

Ukmergės PDS vienu metu gali priimti iki 18 pacientų, o jų gydymą, kuris gali užtrukti iki 30 dienų, finansuoja Valstybinė ligonių kasa.

Procedūras, priklausomai nuo diagnozuoto sutrikimo, ligoniams skiria gydytojas psichiatras.

Pacientai į PDS kas rytą ateina apie 8 valandą ir, praleidę maždaug pusdienį, vėl grįžta namo, pas savo šeimą.

PDS nepriimami ligoniai su ūminėmis psichozėmis.

Dauguma čia kreipiasi jau prieš tai vartoję vaistus ir gulėję namuose ar net ligoninėje.

Čia taikomos procedūros, užsiėmimai padeda jiems atsipalaiduoti, nusiraminti ir pasveikti.

Ligoniai PDS pamažu įtraukiami ir į veiklą – mokymų, konsultacijų metu yra mokomi atpažinti savo jausmus ir įveikti psichologines krizes, prisitaikyti visuomenėje, pagerinti bendravimo ir socialinius įgūdžius.

Ukmergės PDS dirbantis gydytojas psichiatras Juozas Galiauskas teigė, kad pastaruoju metu dėl visokios informacijos pertekliaus ir nesugebėjimo jos tinkamai apdoroti, ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje ženkliai daugėja įvairiais psichikos sutrikimais besiskundžiančių žmonių.

„Nervų ir psichikos ligų ateityje tik daugės.

Depresija jau nieko nebestebina, žmonės nebebijo kreiptis pagalbos į psichologus ar psichiatrus.

Jei prieš tris dešimtmečius depresijos, neurozės kamuojamų ligonių per metus būdavo iki 10, tai dabar – 200.

Vien per pastarąjį dešimtmetį tokių ligonių skaičius išaugo dvigubai“, – sakė J.Galiauskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.