Kūno liga, gyvenimą sugadinanti ne mažiau nei psichikos negalia

Nemalonūs pojūčiai ypač paaštrėdavo naktį – kartais jie net prižadindavo mane. Norėdamas pailsėti, turėdavau išgerti skrandžio rūgštį slopinančių vaistų.

Refliukso liga turi daug įtakos žmogaus gyvenimui. Ji sutrikdo ne tik mitybą arba miegą, bet ir turi daug įtakos žmogaus darbingumui, produktyvumui.<br>123rf nuotr.
Refliukso liga turi daug įtakos žmogaus gyvenimui. Ji sutrikdo ne tik mitybą arba miegą, bet ir turi daug įtakos žmogaus darbingumui, produktyvumui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:28 PM

Nemalonūs pojūčiai ypač paaštrėdavo naktį – kartais jie net prižadindavo mane. Norėdamas pailsėti, turėdavau išgerti skrandžio rūgštį slopinančių vaistų.

Visa tai prasidėjo, kai buvau dvidešimties. Kai sulaukiau trisdešimties, jau buvau pamiršęs daugybės patiekalų skonį. Skrandžio rūgštis manęs nekamuodavo tiktai tuomet, kai maitindavausi virta žuvimi“.

Taip apie save pasakojo 32 metų Frederikas, tačiau jo pasakojime save galėtų atpažinti milijonai pasaulio gyventojų, kuriuos kamuoja refliukso liga.

Rėmuo – pirmasis šios lėtinės ligos simptomas. Nemalonų jausmą, tarsi krūtinės viduje būtų kas užsidegę, nuolat patiria maždaug 20-40 procentų suaugusiųjų.

Bet daugelis jų nemano, kad tai – rimta problema.

Kartais supainioja su infarktu

Kai degina rėmuo, nesunku pamanyti, kad plyšta širdis.

Petras U. puikiai žino, kodėl žmonės, užklupti šios virškinamojo trakto ligos, pamano, kad juos ištiko infarktas. Jis yra greitosios pagalbos automobilio vairuotojas.

„Mane užklupusi refliukso liga prasidėjo staiga – netikėtai pajutau stiprų deginantį jausmą krūtinės srityje. Jei mano darbe nebūtų buvę panašių atvejų, tikriausiai būčiau pamanęs, kad man – infarktas“, – pasakojo vyriškis.

Ilgą laiką vyras buvo įsitikinęs, kad jį kankinančio rėmens kaltininkas – nereguliari mityba, nuolatinis kavos gėrimas ir vadinamasis greitasis maistas. Tokį mitybos būdą padiktavo darbas pamainomis, naktiniai budėjimai.

„Bet dabar žinau, kad dėl to kalta kita bėda – mano stemplės raukas neužsidaro sandariai. Gydytojas man paaiškino, jog dėl to skrandžio turinys su rūgštimi pakyla į stemplę ir dirgina jautrią jos gleivinę“, – pasakojo Petras.

Sugadina ir intymų gyvenimą

Skrandžio rūgštis yra tokia stipri, kad joje gali ištirpti gabalėlis medžio. Skrandį nuo šios rūgšties agresijos saugo gleivinė. Gamta taip sukūrė žmogų, kad rūgštis neturėtų patekti į stemplę – nuo to saugo sandarus raukas.

Bet šiuolaikinis žmogus nebegyvena griežtai pagal gamtos dėsnius. Dėl daugybės priežasčių šis raukas tampa nebesandarus, didėja skrandžio rūgšties gamyba. Ji ima patekti į stemplę. Tada ir atsiranda deginantis rėmens jausmas.

Žmogui gulint, skrandžio rūgščiai lengviau patekti į stemplę, todėl nemalonūs simptomai neretai jaučiami naktį.

Kai skrandžio rūgštys ima dažnai dirginti stemplę, jautri jos gleivinė pamažu išopėja. O ilgalaikis jos deginimas gali virsti stemplės vėžiu.

Refliukso liga turi daug įtakos žmogaus gyvenimui. Ji sutrikdo ne tik mitybą arba miegą, bet ir turi daug įtakos žmogaus darbingumui, produktyvumui. Neretai ji sugadina net ir intymų gyvenimą.

Mokslininkai įrodė, kad gyvenimą labiau nei refliukso liga komplikuoja tik psichikos ligos.

Medikai griauna mitus

Sklando daugybė mitų apie tai, kas lemia refliukso ligą.

Dažniausiai žmonės mano, kad tai susiję su netinkamu gyvenimo būdu – riebia ar nereguliaria mityba, rūkymu, alkoholio vartojimu, dažnai patiriamu stresu.

Tačiau tyrimai parodė: daugelis ligonių nėra nutukę, nevartoja alkoholio ir nerūko. Be to, refliukso liga paliečia ir vaikus. Ji gali prasidėti bet kuriame gyvenimo etape.

Kita vertus, medikai neatmeta ir gyvenimo būdo veiksnių įtakos savijautai.

Pavyzdžiui, tam tikri produktai – vynas, gazuoti gėrimai, citrusiniai vaisiai, įvairūs padažai, šokoladas – atpalaiduoja stemplės rauką, ir skrandžio rūgštis lengviau patenka į stemplę.

Aštrus maistas nesukelia ligos, tačiau kai kuriems žmonėms sustiprina jos simptomus. Lygiai taip pat gali suveikti ir pernelyg didelis vienu kartu suvalgyto maisto kiekis.

Atidėlioja vizitą pas medikus

Visame pasaulyje žmonės, pajutę rėmenį, griebiasi tokių pat priemonių – be recepto parduodamų vaistų, slopinančių skrandžio rūgšties gamybą. Jie iš tikrųjų padeda, bet tiktai trumpam. Pasibaigus vaistų pakuotei, vėl tenka sukti vaistinės link.

Pas gydytoją vertėtų apsilankyti, jei rėmuo kartojasi 2-3 kartus per savaitę, kamuoja nemalonus deginimo jausmas už krūtinkaulio, į burną patenka skrandžio rūgšties, tampa sunkiau nuryti maistą.

Petro U. gyvenimas pasikeitė nuo pat pirmos vaistų, kuriuos paskyrė gydytojas, tabletės.

„Tiksliau, mano gyvenime niekas nepasikeitė – aš nepakeičiau nei darbo, kuriame daug streso, nei mitybos. Pasikeitė tik tai, kad nebejaučiu rėmens, kitų varginančių simptomų. O tai – tikrai daug“, – džiaugėsi greitosios pagalbos vairuotoju dirbantis vyras.

Frederiko gyvenimas irgi pasikeitė po vizito pas gydytoją.

„Kai dėl rėmens tekdavo keltis naktimis, tai laikiau visiškai normaliu dalyku. Buvau įsitikinęs, jog daugybė žmonių daro tą patį, ką ir aš – geria skrandžio rūgštį slopinančius vaistus“, – neneigė klydęs vyras.

Kai šią klaidą jis ištaisė, jo gyvenimas nušvito kitomis spalvomis, o ant stalo garuoja ne vien tik virta žuvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.