Septyni patarimai padės greitai numalšinti stresą

Kaip sugebate susidoroti su stresu, taip ir jaučiatės. Nekontroliuojamas stresas pridaro daug žalos organizmui - jis didina kraujo spaudimą, gliukozės kiekį kraujyje, gali paleisti daugybės ligų mechanizmą. Įsidėmėkite šiuos patarimus, kurie padės greitai numalšinti stresą.

Gumos kramtymas mažina nerimą ir slopina stresą.<br>123rf nuotr.
Gumos kramtymas mažina nerimą ir slopina stresą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-19 13:54, atnaujinta 2018-01-30 10:25

Turėkite kramtomosios gumos

Kai jausite, kad galite sprogti iš įtampos, į burną įsimeskite gabalėlį kramtomosios gumos. Tyrimai rodo, kad gumos kramtymas mažina nerimą ir slopina stresą. Kai kurie tyrėjai mano, kad ritmiški kramtymo judesiai pagerina kraujo pritekėjimą į smegenis. Kiti mano, jog atsipalaiduoti padeda mėtos kvapas ir skonis.

Šypsokitės!

Šypsokitės net ir tada, jei nesijaučiate laimingi – kai įtempiami šypsenoje dalyvaujantys raumenys, esantys aplink akis ar burną, organizme mažėja streso hormonų. Taip pat šypsena padeda sulėtinti dėl streso padažnėjusį širdies plakimą.

Pauostykite levandos

Tam tikri kvapai, pavyzdžiu, levandos, gali veikti raminamai. Vieno tyrimo metu paaiškėjo, kad slaugytojos, pasikvėpinusios šlakeliu levandų kvepalų, jautė mažesnį stresą nei kitos. Tačiau verta atkreipti dėmesį į tai, kad levandos gali sustiprinti kai kurių vaistų, malšinančių skausmą arba nerimą, poveikį.

Įkvėpkite gryno oro

Išėję į lauką ir keletą minučių pasivaikščioję prie biuro ar namų pasijusite daug geriau.

Klausykitės tinkamos muzikos

Jeigu jums prieš akis – nerimą kelianti situacija, kurioje neabejotinai jausite stresą, pavyzdžiui, teks sakyti kalbą ar dalyvauti egzamine, pasiklausykite choralų muzikos – teigiama, kad ji stresą malšina labiau nei tekančio vandens garsai.

Išliekite stresą ant popieriaus

Išlieti emocijas – puikus būdas nusiraminti. Bet nereikia jas lieti kitiems - užrašykite tai, ką jaučiate, ant popieriaus lapo ar kompiuterio ekrane. Matant surašytas mintis kur kas lengviau imtis veiksmų, kurie nugins šalin nerimą. Svarbu būti sau atviram ir neslėpti patiriamų jausmų.

Judėkite!

Sportuokite iki prakaito - tai pagerina nuotaiką, išvalo nuo blogų minčių, leidžia atitolti nuo stresą sukeliančių situacijų. Nesvarbu, ar bandysite įveikti ilgas distancijas pėsčiomis, ar mankštinsitės sporto salėje, stresas dar ilgai jūsų nepaguldys ant menčių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.