Gimdos miomos trukdo susilaukti vaikų. Tiesa ar mitas?

Sveikatos sutrikimai sukelia nerimą, o kartais ir išgąstį. Ne viską žinodami, žmonės gali prisikurti baisių scenarijų ir įteigdami sau prastą savijautą net pabloginti ligos eigą. Gimdos miomos yra nepiktybiniai gimdos augliai – tai nėra onkologinis susirgimas, tačiau jo paplitimas gana didelis. Kas trečia vyresnė nei 35 metų moteris turi gimdos miomų. Ginekologas Rolandas Žiobakas pasakoja apie gimdos miomų įtaką vaikų norinčiai susilaukti moteriai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 8:00 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:37 AM

Gimdos miomos problemų sukelia ne visoms jų turinčioms moterims

Moteris, turėdama nedidelių matmenų gimdos miomą, gali visą gyvenimą net nežinoti, kad ją turi. Vis tik, jei kalbama apie planuojančią pastoti moterį, geriausia gimdyti iki 40-ies metų.

 „Problemos priklauso nuo gimdos miomos lokacijos ir dydžio. Gimdos mioma gali būti ir kelių milimetrų, ir tris kartus didesnė už gimdą. Gimdos miomos sunkina galimybę pastoti tuomet, kai navikai auga pačioje gimdos ertmėje arba kai ją deformuoja“, – pasakojo gydytojas. Didėjanti mioma sukelia pilvo skausmus, tempimą pilvo apačioje ar spaudžia gretimus organus: šlapimo pūslę, tiesiąją žarną, sukelia dažną šlapinimąsi, apsunkina tuštinimąsi.

Miomos gali komplikuoti nėštumą

Mediko teigimu, miomos, deformuojančios gimdos ertmę, sukelia gausų kraujavimą menstruacijų metu, o to pasekoje gali išsivystyti anemija. Be to, gimdos ertmę deformuojančios miomos trukdo apvaisinto embriono implantacijai, sutrikdo gimdos gleivinės kraujotaką.

„Nėra dažna problema, kad miomos tiesiogiai trukdytų moteriai pastoti. Tačiau navikus, deformuojančius gimdos ertmę, būtina šalinti. Kita vertus, turėdamos miomų moterys gali pastoti, tačiau navikai gali komplikuoti nėštumą“, – teigė medikas.

Nėštumo metu auga gimda ir geros kraujotakos dėka kartu gali didėti ir mioma, tuomet atsiranda skausmai. Jei prieš moteriai pastojant ji turėjo navikų, deformuojančių gimdos ertmę, nėštumui progresuojant gali atsirasti kraujavimas, didesnė persileidimo ir priešlaikinio gimdymo rizika.

„Nėštumo metu mioma gali ir nedidėti, tačiau, kad išnyktų – neįmanoma. Mioma gali sumažėti moteriai perėjus iš vaisingo amžiaus į menopauzę. Kiaušidžių hormoninė funkcija susilpnėja ir išsenka apie 50-55-uosius gyvenimo metus, o kuomet nebėra hormoninės stimuliacijos, sumažėja gimdos ir miomos kraujotaka, mioma gali šiek tiek susitraukti“, – pasakojo R. Žiobakas.

Gydytojo teigimu, pastoti planuojančiai pacientei, turinčiai gimdos ertmę deformuojančiu gimdos miomų, pirmiausia rekomenduojama pašalinti auglius ir nėštumą planuoti sugijus randams.

„Planuojančiai turėti vaikų moteriai gimdą visuomet bandome išsaugoti. Gydytojų rekomendacija visuomet turėtų būti pirmiausia gydyti miomas, tada pastoti, pagimdyti ir reguliariai lankantis pas ginekologą stebėti ar miomos atsinaujina“, – teigia medikas. 

Medikamentinis gydymas skiriamas siekiant išsaugoti gimdą

Gimdos miomų gydymas gali būti įvairus. Medikamentinis gydymas yra laikinas – juo sunaikinti miomų neįmanoma, tačiau jis padeda sumažinti miomų apimtį, pasirinkti labiau tausojantį chiruginį metodą ir padidina galimybę chirurginės operacijos metu išsaugoti gimdą. Taikant chirurginį gydymą, gimdos miomas galima pašalinti minimaliai invazyviais endoskopiniais metodais – atliekant histeroskopiją, laparoskopiją. Jei mioma didesnė arba navikų yra daugiau, operuojama per priekinės pilvo sienos pjūvį.

„Jei miomos yra didelės, kad operacija būtų lengvesnė ir saugesnė, skiriame gydymą, kurio pasekoje miomos sumažėja ir operaciją atlikti galima daug lengviau. Kuomet miomas pašalinti mažai invaziniu būdu sunku, skiriame gydymą ulipristalio acetatu, kuomet moteris 3-6 mėnesius vartoja medikamentus kol mioma sumažėja ir išgydoma anemija. Tuomet atliekama operacija pašalinant tik miomas“, – teigia R. Žiobakas. Taikant medikamentinį gydymą, miomas galima sumažinti net iki 50-70 proc.

Ginekologo teigimu, skyrus medikamentinį gydymą apie 3 mėn. kraujavimo nebūna, tad atsistato hemoglobino kiekis, kuris dažnai pacientei būna nukritęs dėl itin gausaus didelių miomų sukelto kraujavimo, operacija būna saugesnė. Medikamentų vartojimo tikslas yra sumažinti miomas, gimdos apimtį ir kraujavimą.

Didelė dalis moterų gimdą sieja su moteriškumu

Gydytojas R. Žiobakas pasakojo, kad nemaža jo pacienčių dalis, sužinojusi, kad teks šalinti gimdą, išsigąsta ir susirūpina galimais savo seksualinio gyvenimo pokyčiais. „Moterys pasakoja, kad vyrai, sužinoję apie operaciją, jas paliks, susiras kitas, sakys, kad jos nebėra moterys. Yra situacijų, kuomet dalis moterų jaučiasi nepilnavertės, o kitoms gimdos pašalinimas nedaro jokios įtakos. Gimda yra organas, kurio paskirtis – išnešioti vaisių, pati gimda hormonų negamina – tai tik raumeninis organas, o moters seksualiniams pojūčiams svarbi nuo kiaušidžių priklausoma hormoninė reguliacija“, – kiaušidžių ir gimdos skirtumus vardijo ginekologas.

Gydytojas teigė, kad anksčiau šalinant gimdą buvo šalinamos ir kiaušidės, galbūt dėl to senieji metodai vis dar išlikę vyresnio amžiaus moterų atmintyse. „Moterys, norėdamos negyventi užsidariusios tarp mitų sienų, turi daugiau domėtis, skaityti ir pasitikėti ginekologais.

Atsakingiems ir patyrusiems gydytojams „neniežti“ rankos radikalioms operacijoms, visuomet siekiama moteriai suteikti mažiausiai invazinio gydymo galimybę“, - sakė medikas. Daug informacijos apie gimdos miomas ir jų gydymą galima rasti informaciniame puslapyje www.gimdosmioma.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.