7 nekokybiško miego priežastys

Tiek jūsų kūnui, tiek protui be galo svarbus kokybiškas miegas ir pakankamas jo kiekis. Peržvelkite savo miego įpročius ir sužinokite, ar darote pačias didžiausias klaidas, kurios kenkia jūsų miego kokybei.

Manote, kad visą savaitę neleisdami sau pakankamai išsimiegoti už tai galite atsigriebti savaitgaliais? Deja, tai klaidinga nuomonė.<br>123rf nuotr.
Manote, kad visą savaitę neleisdami sau pakankamai išsimiegoti už tai galite atsigriebti savaitgaliais? Deja, tai klaidinga nuomonė.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-27 21:30, atnaujinta 2018-01-29 09:58

1. Miegate ant pilvo

Miegant veidu žemyn suprastėja kvėpavimas. Kiekvieną kartą norėdami įkvėpti ir iškvėpti orą, turite pasukti galvą, tuo pačiu metu išlenkdami nugarą. Po kurio laiko tai gali sukelti kaklo ir nugaros skausmus. Priklausomai nuo to, į kurią pusę dažniausiai pasukate galvą, sulenkite dešinės arba kairės pusės alkūnę ir kelį. Tai padės išlaikyti tiesią nugarą.

2. Einate miegoti skirtingu laiku

Jeigu pirmadienio vakarą užmiegate devintą valandą, o štai antradienį – paryčiais, kitą dieną jūsų organizmas nebegali susigaudyti kada laikas eiti miegoti. Pastovus miego laikas padės jūsų kūnui suprasti, kada metas miegoti, o kada – keltis.

3. Miego trūkumą kompensuojate savaitgaliais

Manote, kad visą savaitę neleisdami sau pakankamai išsimiegoti už tai galite atsigriebti savaitgaliais? Deja, tai klaidinga nuomonė. Naujausi tyrimai atskleidė, kad taupydami miego sąskaita rizikuojate pakenkti smegenims, kartu sumažindami savo budrumą bei silpnindami smegenų veiklą.

4. Einate miegoti prisivalgę

Jeigu vakarieniaujate likus mažiau nei trims valandoms iki miego, rizikuojate patirti skrandžio veiklos sutrikimus, o tai neleis jums užmigti. Pasirūpinkite, kad jūsų užkandžiai prieš miegą būtų lengvi. Venkite riebaus, kepto ir aštraus maisto.

5. Prieš miegą naudojatės kompiuteriu, žiūrite televizorių ir į lovą pasiimate mobilųjį telefoną

Visi šie prietaisai spinduliuoja mėlyną šviesą, kuri suaktyvina smegenų veiklą ir sutrikdo natūralų miego ciklą. Telefonas yra pats blogiausias prietaisas iš visų. Jeigu vidury nakties gaunate žinutę ar elektroninį laišką, šviesa net pro vokus gali prasiskverbti ir stimuliuoti nervinę sistemą bei smegenis. Kol miegate, geriausia telefoną palikti kitame kambaryje arba įjungti tylųjį režimą, apversti ir laikyti jį kuo toliau nuo savo lovos. Kas liečia televizorių, išjunkite jį likus kelioms valandoms iki miego. Taip suteiksite smegenims progą pailsėti.

6. Miegate su savo augintiniu

Pagal naujausius duomenis, net 63 procentai žmonių, kurie miega su savo augintiniais, skundžiasi suprastėjusia miego kokybe.

7. Jūsų čiužinys ir naktiniai marškiniai pagaminti iš sintetinių medžiagų

Čiužinys pagamintas iš porolono, satininės paklodės ir atlasiniai naktiniai marškiniai tikrai malonūs kūnui, tačiau šios medžiagos sulaiko šilumą daug labiau negu natūralios. Sintetinis pluoštas skatina kūno temperatūros padidėjimą, o tai neleidžia jums mėgautis ramiu miegu. Pasistenkite, kad antklodės ir naktiniai marškiniai būtų pagaminti iš medvilnės, bambuko ar kitų natūralių medžiagų. Jeigu čiužinys pagamintas iš porolono, naudokite bent vieno centimetro storio vilnonius užklotus. Jie padės sugerti kūno drėgmę, o jūs rytais neatsikelsite išpilti prakaito.

Parengė Rožė Dzimidaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.