Kaip laiku atpažinti insultą, kad jis nevirstų katastrofa?

Insultas - dažna liga, nesirenkanti žmogaus nei pagal amžių, nei pagal lytį, nei pagal šal - jo auka galite tapti jūs ar bet kuris iš jūsų artimųjų. Nustatyta, kad insultą per savo gyvenimą patiria kas šeštas žmogus. Insultas yra viena iš dažniausių mirties priežasčių, tačiau liūdniausias faktas yra tai, kad tai liga, kuria susirgus žmogaus gyvenimas, kartu ir jį supančių artimųjų gyvenimas gali pasikeisti visam laikui ir negrįžtamai - insultas yra pirma ir pagrindinė ilgalaikės negalios priežastis visame pasaulyje.

Ūmiai atsiradęs staigus ir stiprus galvos skausmas, sutrikusi rega, atsiradęs galvos svaigimas ir sutrikusi pusiausvyra gali signalizuoti, kad net jauną žmogų ištiko insultas.<br>123rf nuotr.
Ūmiai atsiradęs staigus ir stiprus galvos skausmas, sutrikusi rega, atsiradęs galvos svaigimas ir sutrikusi pusiausvyra gali signalizuoti, kad net jauną žmogų ištiko insultas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2014, 10:03 AM, atnaujinta Jan 27, 2018, 7:41 AM

Plačiau apie šią klastingą liga papasakojo „Northway“ medicinos centro gydytoja neurologė Inga Slautaitė.

- Kokios šios ligos atsiradimo priežastys?

- Insultas yra liga, kurios daugeliu atveju galima išvengti, tačiau, nepaisant to, sergamumas insultu nuolat auga. Pagrindinė didėjančio sergamumo priežastis - senėjanti visuomenė, nesveika mityba, rūkymas, fizinio aktyvumo stoka.

Tai skatina lėtinių ligų, tokių kaip aukštas kraujospūdis, nutukimas, diabetas, padidintas cholesterolio kiekis kraujyje, širdies ligos, atsiradimą. Sėkmingai gydant šias ligas ir keičiant gyvenimo būdą galima būtų išvengti iki 80 procentų visų insulto atvejų.

Sveiki ir jauni žmonės retai suserga insultu (jei taip įvyksta, dažniausiai tai nulemta įvairių įgimtų, retų ar neaiškių priežasčių). Dažniausiai insultas išsivysto tada, kai dėl minėtų rizikos veiksnių ilgalaikio poveikio pakinta galvos smegenų kraujagyslės (jose išsivysto ateroskleroziniai pakitimai) arba širdis (sutrinka širdies ritmas, dėl negydomo kraujospūdžio padidėja, išsiplėčia širdis).

Pažeistose arterijose lengvai susiformuoja trombai ir užkemša smegenų arteriją, arba trombas atkeliauja iš nesveikos širdies. Užsikimšus smegenų arterijai, išsivysto išeminis smegenų insultas. Be to aterosklerozės ar ilgalaikio kraujo spaudimo paveikta kraujagyslė tampa mažiau elastinga, trapi - jei tokia arterija plyšta ir kraujas išsilieja į smegenis, žmogų ištinka hemoraginis insultas.

Nuo pažeistos smegenų vietos ir dydžio priklauso insulto sunkumas ir atsiradę simptomai: net ir labai mažas insultas svarbiausiose smegenų srityse gali sukelti sunkius ir negrįžtamus paralyžius.

- Kaip išvengti insulto?

- Riziką sirgti insultu, kaip ir kitomis širdies ir kraujagyslių ligomis, galima sumažinti septyniais paprastais, tačiau efektyviais žingsniais.

Pirma - būkite fiziškai aktyvus. Rekomenduojamas 30 minučių per dieną ir 5 dienas per savaitę vidutinio intensyvumo judėjimas (lipkite laiptais užuot naudojęsi liftu, išlipkite iš visuomeninio transporto viena stotele anksčiau, nueikite į parduotuvę pėsčiomis, sportuokite ir kt.) - efektyviai mažina insulto, širdies infarkto ir diabeto riziką.

Antra – žinokite savo cholesterolio kiekį kraujyje. Sveikai maitinkitės ir judėkite - tai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Trečia - geriau maitinkitės. Valgykite mažiau druskos, gyvulinių riebalų, venkite maisto su saldikliais. Valgykite žuvį bent du kartus per savaitę, spalvotas daržoves ir vaisius, pilno grūdo ir skaidulomis praturtintus duonos gaminius.

Ketvirta - reguliariai matuokite ir žinokite savo kraujospūdį. Jei sergate padidinto kraujospūdžio liga ir vartojate vaistus, žinokite savo skaičius: kuo žemesnis kraujospūdis, tuo mažesnė rizika patirti insultą. Jei kraujospūdis padidintas saikingai, pakeitus gyvenimo būdą jis gali normalizuotis.

Penkta - kontroliuokite savo svorį ir palaikykite jį amžiaus normos ribose. Antssvoris prisideda prie aukšto kraujospūdžio ir padidinto cholesterolio kiekio.

Šešta – meskite rūkyti. Kraujospūdis ir rūkymas yra „agresyviausi“ insulto rizikos veiksniai. Taip pat sumažinkite vartojamo alkoholio dozę (per dieną neturėtumėte išgerti daugiau nei 100 ml vyno arba 300 ml alaus, arba 30 g stipraus alkoholio).

Septinta - pasitikrinkite gliukozės kiekį kraujyje ir imkitės koreguojančių veiksmų, jei jis padidintas.

- Jei insulto visgi nepavyksta išvengti, nuo ko priklauso sėkmingas gydymas?

- Šiais laikais insulto, ypač išeminio, gydymas pažengė į priekį. Lietuvoje smegenų kraujotaką atkuriantis gydymas taikomas kasdienėje praktikoje, ir dalis insultu susirgusių ligonių yra sėkmingai išgydomi, nebeliekant insulto padarinių.

Tačiau gydymo sėkmė priklauso nuo kelių veiksnių. Jei manote, kad sėkmingas gydymas prasideda atvykus į ligoninę - klystate. Daugumai atvykusių insultu sergančių ligonių galima padėti tik iš dalies, nes jie atvyksta per vėlai nuo insulto pradžios, kai specifinio gydymo taikyti jau nebegalima.

Todėl bene svarbiausia sėkmingam gydymui yra laiku pastebėti ir atpažinti, kad šalia mūsų esančiam žmogui įvyko insultas. Būtent nuo aplinkinių žmonių žinių ir greito veikimo priklausys susirgusio žmogaus likimas. Nors insulto baimė visuomenėje labai didelė, tačiau apklausos rodo, kad iki 40 procentų žmonių negali teisingai įvardinti nė vieno insulto simptomo.

- Taigi, kokie yra insulto simptomai?

- Pažymėtina, kad insultas dažniausiai yra beskausmis. Yra šeši pagrindiniai insulto požymiai, tačiau tris pagrindinius privalo žinoti kiekvienas visuomenės narys. Trys pagrindiniai simptomai, nurodantys, kad žmogų neabejotinai ištiko insultas yra:

1. Vienos pusės veido paralyžius (perkreiptas veidas, nusviręs lūpos kampas),

2. Nusilpusi ranka, kurios negali pakelti ar išlaikyti pakeltos (kartu gali būti nusilpusi ir koja bei atsiradęs pažeistos pusės tirpimas),

3 .Sutrikusi kalba (kai ligonis kalba padrikais žodžiais, nesugeba suformuluoti minties, atsakyti į paprastus klausimus ar neaiškiai taria žodžius).

Būtent tokie trys simptomai, atsiradę staiga, pastebimi daugumai ( 80 procentų) insultu susirgusių žmonių. Kiti trys insultui būdingi simptomai – ūmiai sutrikusi rega, ūmiai atsiradęs galvos svaigimas ir sutrikusi pusiausvyra, ūmiai atsiradęs staigus ir stiprus galvos skausmas - insulto metu būna rečiau. Be to, tai gali būti ir kitų ligų požymiai, tačiau diagnozę gali nustatyti tik gydytojas.

- Ką daryti ištikus insultui?

- Įtarus insultą reikėtų kuo skubiau kviesti greitąją medicinos pagalbą. Veikti reikia labai greitai, nes laikas insulto metu – tai kertinis sėkmingo gydymo akmuo. Kuo greičiau pastebėsite ir atpažinsite insultą, iškviesite pagalbą, tuo greičiau ligonis bus nuvežtas į ligoninę, tuo geresnis gydymo rezultatas bus pasiektas.

Ypatingai tai svarbu išeminio insulto atveju. Šio tipo insulto metu yra svarbu atkimšti užsikimšusią smegenų arteriją ir atkurti normalią smegenų kraujotaką. Vaistais tą galima padaryti praėjus ne daugiau kaip 3 valandoms (kai kuriais atvejais 4,5 valandos).

Tačiau gydymo rezultatas priklauso nuo to, kiek laiko praėjo nuo insulto pradžios. Yra paskaičiuota, kad pradėjus gydymą iki 1,5 valaandos nuo insulto pradžios, pasveiksta vienas iš keturių sergančių, nuo 1,5 iki 3 valandų - vienas iš devynių, o jei gydymą pradedamas praėjus 3 val. - 4,5 valandos, pasveiksta tik vienas iš 14 išeminiu insultu sergančių ligonių.

Susirgus insultu svarbi kiekviena minutė. Kuo anksčiau mes atkursime smegenų kraujotaką (ištirpinsime trombą vaistais ar ištrauksime mechaniškai), tuo didesnė tikimybė, kad išsaugosime daugiau smegenų audinio. Taip yra todėl, kad neatstačius kraujo tėkmės ir užsitęsus smegenų išemijai, kiekvieną minutę žūsta milijonai nervinių ląstelių.

Kuo daugiau laiko praeina nuo insulto pradžios, tuo mažiau vilties, kad po insulto žmogus liks toks, koks buvo. Laikas nuo ligonio atvykimo į ligoninę ir vaisto paskyrimo išeminio insulto metu šiuo metu yra gydymo kokybės rodiklis, neturintis viršyti 60 minučių, o praktikoje yra daug trumpesnis dėka gerai organizuoto darbo.

2014 metais atlikto tyrimo metu aiškintasi, kokia anksčiau pradėto gydymo įtaka ilgalaikei nuspėjamai žmogaus gyvenimo trukmei. Tyrimo metu nustatyta, kad pradėjus gydymą bent viena minute anksčiau, patyrusiam insultą žmogui prisideda viena diena gyvenimo be negalios, o „sutaupytos“ penkiolika minučių prideda penkiolika dienų savarankiško, visaverčio gyvenimo.

Tačiau reikia pažymėti, kad specifinis, kraujotaką atkuriantis gydymas, bus taikomas tik daliai pacientų, atlikus tyrimus, įvertinus būklę. Visi kiti insultu sergantys pacientai yra gydomi specializuotuose insulto skyriuose.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad intensyvus šių pacientų stebėjimas, komplikacijų gydymas, pakartotino insulto profilaktinis gydymas bei ankstyvas aktyvinimas po insulto ne tik sumažina mirštamumą, bet ir pagreitina sveikimą ir sugrįžimą į ankstesnį visuomeninį bei šeimos gyvenimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.