Žmogų nutrenkė elektra – kaip jam padėti?

Jeigu pastebėjote nuo elektros iškrovos nukentėjusį žmogų, pirmiausia galvokite apie savo gyvybę, o paskui rūpinkitės auka. Didžiausia klaida, kurią daro nepatyrę gelbėtojai – mėgina nedelsdami patraukti elektros auką plikomis rankomis.

Jei žmogus nekvėpuoja, neapčiuopiamas pulsas, privalu daryti dirbtinį kvėpavimą ar netiesioginį širdies masažą.<br>123rf nuotr.
Jei žmogus nekvėpuoja, neapčiuopiamas pulsas, privalu daryti dirbtinį kvėpavimą ar netiesioginį širdies masažą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-15 12:32, atnaujinta 2018-01-27 06:36

Dauguma gyventojų prisipažįsta, jog nemokėtų suteikti pagalbos elektros nukrėstam žmogui. Portalo lrytas.lt skaitytojų apklausa atskleidė, kad tik 30 proc. žmonių bent teoriškai žino, kaip suteikti pagalbą ir tik 4 proc. yra tai darę realioje situacijoje. Į klausimą atsakė apie 6 tūkst. respondentų.

Netvarkinga elektros instaliacija ir neatsargus elgesys su elektros prietaisais buityje, neleistinas elgesys prie aukštos įtampos linijų atramų ir transformatorinių, galiausiai žaibo iškrova arba elektros tinklo avarijos – tai didžiausios grėsmės gyventojams.

Jeigu jums tenka gelbėti elektros smūgio auką, turite žinoti keletą svarbių taisyklių.

„Prieš suteikdami pirmąją pagalbą, įvertinkite situaciją ir įsitikinkite, kad, pirmiausia, jūs būsite saugūs ir iš gelbėtojo netapsite auka“, – sakė Laisvės prospekto šeimos klinikos šeimos gydytoja Natalija Vaicekauskienė.

Jeigu įtariate, kad nukentėjusysis vis dar yra veikiamas elektros srovės, jo negalima ne tik liesti, bet ir artintis arčiau kaip per 8 metrus. Nedelsdami kvieskite gelbėjimo tarnybas. Kad žmogus yra veikiamas aukštos įtampos elektros srovės, galima numanyti, jei nelaimė įvyko šalia transformatorinės ar elektros perdavimo linijos.

Jeigu gyventoją namuose nutrenkė žemos įtampos – 220 V – elektros srovė, pirmiausia reikia pamėginti išjungti elektros tiekimą. Jeigu nėra tokios galimybės, pamėginkite nukentėjusįjį atitraukti nuo elektros šaltinio.

Labai svarbu gera izoliacija nuo žemės. Stovėti patartina ant guminio ar medinio pagrindo. Negalima nukentėjusiojo liesti plikomis rankomis – būtina naudoti elektros srovę izoliuojančią medžiagą: gumines ar kitokias pirštines, drabužius ar sausą audeklą, sausą medį, odinį diržą. Viską reikia atlikti tik viena ranka.

Anot N.Vaicekauskienės, kol atvyks medikai, būtina suteikti pirmąją pagalbą. Įvertinti, ar auka yra sąmoninga, kvėpuoja, ar yra pulsas.

Jeigu žmogus patyrė elektros šoką, jį reikia paguldyti ant nugaros ir pakelti jo kojas 30 laipsnių į viršų. Sąmonės netekusį žmogų reikia paguldyti ant šono.

Jei žmogus nekvėpuoja, neapčiuopiamas pulsas, privalu daryti dirbtinį kvėpavimą ar netiesioginį širdies masažą.

Jei yra nudegimų, apnuogintą nudegusią vietą reikia uždengti steriliu tvarsčiu. Esant sužeidimų, reikia stabdyti kraujavimą, sutvarstyti žaizdas.

Visą laiką iki atvykstant greitajai pagalbai ar patiems vežant nukentėjusįjį į ligoninę, būtina stebėti pagrindines gyvybines funkcijas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.