Kaip apsisaugoti nuo griuvimų?

Apšviesti laiptinę, kad būtų lengviau atsistoti vonioje, duše ir tualete pritvirtinti turėklus ar atramas, pakloti ant slidžių grindų guminius kilimėlius – tai patarimai, kaip vyresnio amžiaus žmonėms išvengti traumų. Griuvimai – viena pagrindinė priežasčių, kodėl lūžta kaulai. Sergant osteoporoze, tokia trauma gali senyvo amžiaus žmogų ilgam prirakinti prie patalo.

Daugiau nuotraukų (1)

Remigijus Zumeras, Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras

Oct 19, 2014, 5:30 PM, atnaujinta Jan 26, 2018, 4:14 PM

Dėl osteoporozės pasaulyje kasmet įvyksta daugiau kaip 1,5 milijono kaulų lūžių. Tyliuoju žudiku vadinama liga retina kaulų audinius. Pasaulinė sveikatos organizacija yra paskelbusi osteoporozę antra didžiausia liga visoje planetoje.

Lietuvoje taip pat vis dažniau nustatoma osteoporozė - 2006 metais šalyje buvo registruoti 13386 atvejai, o 2013 metais – beveik triskart daugiau (33803 atvejai).

Ypač pavojinga ir sunkiai gydoma osteoporozės komplikacija – kaulų lūžiai. Bent kartą per metus pargriūna apie 30 proc. vyresnių nei 65 metų amžiaus žmonių, o globos įstaigose šis skaičius yra dar didesnis.

Norint išvengti tokių traumų, specialistai pataria atkreipti dėmesį į namų aplinką.

Ką daryti, kad vyresnio amžiaus žmonės negriūtų?

- Duše, vonioje, tualete turėtų būti įrengtos padidinto saugumo zonos su turėklais, atramomis, ranktūriais ir pan., kad esant reikalui būtų lengviau atsistoti ar prisilaikyti.

- Visos durys namuose turėtų lengvai (be didelių pastangų) atsidaryti/užsidaryti ir atsirakinti/užsirakinti.

- Vonioje ir tualete ant grindų, kampe ar kurioje kitoje patogioje vietoje gali būti padėta  pagalbinė lazdelė ar ramentas, kuriais esant reikalui  galima būtų pasinaudoti.

- Vonioje, virtuvėje, tualete ar kitur, kur grindys yra slidžios (linoleumas ar keraminės plytelės) ir kartais būna drėgnos, galima pakloti specialius neslystančius plonus guminius kilimėlius.

- Prausiantis vonioje ar duše galima naudoti specialią prausimosi kėdę ar suoliuką, ant kurio patogu sėdėti ir galima atsiremti.

- Kad būtų lengviau atsistoti (pavyzdžiui, tualete), kaip pagalbinę priemonę galima naudoti taburetes, kurios nesunkiai perkeliamos iš vienos vietos į kitą.

- Jei namuose yra laiptai, turėtų būti įrengti bent vieneri laiptų turėklai, kurie tęstųsi nuo pirmos iki paskutinės laiptų pakopos. Laiptų pakopos turi būti padarytos iš neslystančios medžiagos arba padengtos ja.

- Jei sergantis žmogus gyvena daugiabutyje, būtina patikrinti, ar laiptinės laiptai yra tvirti, lygūs, ar stiprūs ir gerai pritvirtinti turėklai.

- Pati laiptinė ir įėjimas turi būti gerai apšviesti.

- Namuose turėtų būti įrengtas pakankamas apšvietimas, nes senstant reikšmingai nusilpsta regėjimas. Galima naudoti specialius judesio daviklius, kad šviesa įsijungtų pati artėjant prie „pavojingesnės“ ar tamsesnės namų vietos.

- Namuose pageidautina įrengti nedidelio ryškumo naktines švieseles kiekviename kambaryje ir prie durų, nes pagyvenę bei seni žmonės naktį dažnai vaikšto į tualetą. Be to, senyvi asmenys kenčia nuo įvairių miego sutrikimų ir vartoja įvairius migdomuosius, kas reikšmingai padidina griuvimo pavojų.

- Kilimai ir maži kilimėliai turi būti saugiai pritvirtinti (ypač jų kraštai) klijais, specialiomis tvirtinimo juostelėmis, medsraigčiais. Pageidautina, kad namuose visai nebūtų lengvų nepritvirtintų kilimėlių, kurie kartais tampa griuvimo priežastimi.

- Namai ar butas neturėtų būti perpildyti įvairių nenaudingų daiktų ir baldų. Visi daiktai ir baldai turėtų būti išdėstyti racionaliai, atsižvelgiant į žmogaus poreikius. Pageidautina pašalinti bet kokius nebūtinus baldus ir daiktus, kurie trukdo laisvai judėti.

- Baldai turi būti stiprūs ir stabiliai stovėti, kad, reikalui esant, į juos būtų galima atsiremti. Pageidautina, kad baldai būtų be aštrių kampų, už kurių kliūvama ar į juos atsitrenkiama ir susižeidžiama.

- Namuose neturėtų būti naudojami elektros ilginimo laidai, sudarantys kliūtis vaikščioti.

- Avimi batai ir šlepetės turėtų būti patogūs, minkšti, gerai laikytis ant kojos ir, svarbiausia, su neslystančiu padu. Būtina vengti avalynės, kurią labai lengva (ir patogu) apsiauti, bet lygiai taip pat lengva pamesti ir suklupti.

- Dažniausiai naudojami daiktai (drabužiai, indai, vaistai, akiniai ir kt.) turėtų gulėti lengvai pasiekiamose nuolatinėse vietose. Reikalui esant, galima panaudoti specialius įrankius daiktams pasiekti. Senyvam ir ligotam asmeniui jokiu būdu nepatartina lipti ant kėdės ar kopėčių, kad pasiektų reikiamą daiktą.

- Lova, kurioje miegama, neturėtų būti nei per aukšta, nei per žema, nes tada sunkiau atsikelti.

- Senyvo amžiaus žmonės, kai yra būtina dėl jų sveikatos būklės, privalo naudotis pagalbinėmis vaikščiojimo priemonėmis – vaikštyne, ramentais, lazdele ar pan. Šios priemonės turi tiksliai atitikti asmens ūgį ir turėti neslystančius minkštos gumos galus. Nemaža dalis senyvo amžiaus žmonių šias priemones naudoja tik išeidami iš namų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.