Netaupykite vaistams - tabletės iš turgaus gali ir susargdinti

Kodėl žmonės noriai perka vaistus turguje? Ar viską lemia kaina? O gal noras įsigyti jų be recepto? Anonimiškai?

Vis dažniau gaunama pranešimų iš Vakarų šalių apie tai, kad falsifikuojami net labai brangūs vaistai nuo vėžio.<br>„123rf.com“ nuotr.
Vis dažniau gaunama pranešimų iš Vakarų šalių apie tai, kad falsifikuojami net labai brangūs vaistai nuo vėžio.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė, „Lietuvos rytas“

2014-10-30 09:07, atnaujinta 2018-01-24 04:43

Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Inspektavimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Diana Leleckaitė teigė, kad maždaug 50 procentų tirtų atvejų, kai vaistai buvo parduodami interneto svetainėse, kurios slėpė savo buveinės adresą, buvo nustatyti falsifikatai.

Tai Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys. Europos farmacijos pramonės ir asociacijų federacijos (EFPIA) duomenimis, net 95,6 proc. tirtų interneto svetainių, siūlančių įsigyti vaistų, veikia nelegaliai.

Netekę artimojo dalijasi vaistų likučiais

Portaluose galima rasti daug pasiūlymų pirkti vaistų nuo įvairių ligų. Neretai tokių skelbimų autoriai tvirtina netekę artimojo, todėl sutinkantys už tam tikrą mokestį pasidalyti vaistų nuo vėžio ar išsėtinės sklerozės likučiais.

O kas gali patikrinti, kas iš tikrųjų tie žmonės? Kokia jų siūlomų vaistų kokybė? Kas gali garantuoti, kad tabletėje iš tikrųjų yra tam tikras kiekis veikliosios medžiagos, galbūt joje yra visai kita medžiaga? Ar tai ne klastotė?

Policija, konfiskavusi nelegaliai parduodamus preparatus, neretai kreipiasi į Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos laboratoriją prašydama ištirti pavyzdžius. Šiemet ištirtas 31 pavyzdys – paaiškėjo, kad visi medikamentai buvo suklastoti.

Pasaulyje didėja klastojamų vaistų kiekis – ne tik skurdžiose šalyse, bet ir ekonomiškai išsivysčiusiose valstybėse.

Dažniausiai klastojami vaistai, lemiantys gyvenimo kokybę, pavyzdžiui, vaistai nuo erekcijos sutrikimų, padedantys lieknėti ir mažinti svorį, nervų sistemą veikiantys medikamentai, anaboliniai steroidai ir kiti.

Falsifikuojami brangūs vaistai nuo vėžio

„Vis dažniau gauname pranešimų iš Vakarų šalių apie tai, kad falsifikuojami net labai brangūs vaistai nuo vėžio.

Manoma, kad falsifikatai gaminami Kinijoje ar Indijoje. Net nusipirkus turguje pakelį vaistų, ant kurių etiketės yra holograma, dar nereiškia, kad vaistai saugūs ir efektyvūs. Juk nieko nežinome, kur šie „vaistai“ buvo pagaminti, kaip jie buvo atvežti iki Lietuvos, kur ir kaip jie buvo saugomi“, – teigė D.Leleckaitė.

Įsigijęs nelegaliai platinamų medikamentų ligonis rizikuoja likti be tinkamo gydymo, o sveikas žmogus – susirgti. Pasitaiko, kai dėl nelegaliai įsigytų vaistų žmonės apsinuodija ar net atsiduria ligoninėje.

„Mūsų tarnyba registruoja vaistus, tikrina gamintojus, tikrina, kaip vaistai laikomi sandėliuose, kaip parduodami.

Mes už tai atsakome. Vaistų kontrolės laboratorija nuolat atlieka vaistų, esančių legalioje Lietuvos rinkoje, cheminius tyrimus ir nenustatė nė vieno klastojimo atvejo.

Tai rodo, kad vaistus įsigyti vaistinėse yra saugu. O jei žmogus įsigijo vaistų turguje, jis smarkiai rizikuoja ir pats atsako už padarinius“, – teigė D.Leleckaitė.

Savigyda tuo pavojinga, kad žmogus stengiasi kuo greičiau pasveikti, todėl išbando įvairius preparatus, nors jam reikėtų kreiptis į gydytoją ir pasidaryti tyrimus, tai padėtų nustatyti, kokie vaistai būtų efektyvūs. Jeigu žmogus nusprendė gydytis pats, turėtų kreiptis į vaistinę, kur kartu su farmacijos specialistu išsirinktų tinkamiausią nereceptinį vaistą.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką vaistus galima užsisakyti internetu, tačiau juos pasiimti galima tik vaistinėje.

2015 metais turi įsigalioti reikalavimai dėl vaistų pardavimo nuotoliniu būdu.

Nuotoliniu būdu (t.y. internetu) Lietuvoje bus galima įsigyti tik registruotus nereceptinius vaistus vaistinėse, kurios apie šią veiklą pranešė VVKT.

Tarnyba skelbs šių vaistinių sąrašą savo interneto svetainėje ir prižiūrės šią veiklą.

Todėl šiose interneto svetainėse vaistus įsigyti bus saugu. Jas bus galima atpažinti iš Europos Komisijos patvirtinto logotipo.

Tik dozė skiria vaistus nuo nuodų. Pasiūlymai įsigyti vaistų internete, nelegali jų prekyba turguje ar patvoryje – visa tai gali sukelti ne tik apsinuodijimą, bet ir sveikatos sutrikimų. Todėl savigyda susižavėję žmonės, įsigydami vaistus nelegaliose prekybos vietose, rizikuoja savo sveikata.

Kaip nepakenkti sau?

Vaistus pirkite tik vaistinėje.

Kilus įtarimų kreipkitės į VVKT.

Nepirkite vaistų iš privačių asmenų turguje, pagal internetinius skelbimus ir pan., nes tai pavojinga.

Vaistų likučius atneškite į vaistinę, kad jie būtų sunaikinti.

Šis rašinys buvo publikuotas „Lietuvos ryto“ specialiame priede „Sveikatos gidas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.