Vilniuje atlikta 100-toji širdies persodinimo operacija

Pacientas nežinojo, kad taps 100-tasis

Per daugiau kaip 27 metus Lietuvoje iš viso atliktos 134 širdies transplantacijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Per daugiau kaip 27 metus Lietuvoje iš viso atliktos 134 širdies transplantacijos.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Feb 9, 2015, 4:03 PM, atnaujinta Jan 13, 2018, 5:10 PM

Jubiliejinė širdies transplantacija sostinėje atlikta šeštadienį, vasario 7-ąją. To paties donoro persodinta ne tik širdis, bet ir abu inkstai.

Pacientas nežinojo, kad taps 100-tasis

Apie recipientą Klinikos kol kas tegali atskleisti tiek, jog tai – suaugęs žmogus. Šiuo metu, kaip ir įprasta tokiais atvejais, jis yra slaugomas reanimacijoje.

Intensyvios slaugos palatoje po širdies persodinimo operacijų paprastai praleidžiama 10 dienų, kur pacientai būna saugomi nuo grėsmingiausių galimų komplikacijų. Šie žmonės guli atskirose palatose.

Pacientus su persodinta širdimi visas ligoninės personalas ypač globoja – jie tampa lyg šeimos nariais. Toks artumas neišvengiamas – po sudėtingų operacijų vėliau nuolat tenka rodytis savo gydytojams.

Recipientas, kad taps 100-tuoju žmogumi, kuriam Santariškėse persodinta širdis, nežinojo.

„Recipientams tokie dalykai neakcentuojami, kad jie nesijaudintų. Prieš operaciją žmogui reikia kuo daugiau ramybės, pasitikėjimo medikais“, – paaiškino Santariškių klinikų atstovė Gitana Letukienė.

Svarbu komandinis darbas

Jubiliejinei širdies persodinimo operacijai vadovavo Santariškių klinikų Širdies chirurgijos centro vadovas dr. Virgilijus Tarutis.

Medikas pabrėžė, kad tokių operacijų sėkmę lemia visos komandos darbas.

„Pastaruoju metu akivaizdžiai padaugėjus transplantacijų, labai svarbu suderinti įvairių komandų darbą: kardiologų, prižiūrinčių pacientus ir prieš operaciją, ir po jos, anesteziologų, širdies chirurgų, kurie operuoja, kraujagyslių chirurgų.

Po operacijos labai svarbūs reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriaus žmonės“, – sakė V.Tarutis.

Lietuvoje – jau 134 persodintos širdys

Pirmoji širdies transplantacija Lietuvoje, Vilniuje, atlikta 1987 metų rugsėjo 2 dieną. Tądien ne tik Lietuvoje, bet ir Baltijos šalyse pirmą kartą profesoriaus Algimanto Marcinkevičiaus vadovaujami chirurgai donoro širdį sėkmingai persodino ligoniui.

Per daugiau kaip 27 metus Lietuvoje iš viso atliktos 134 širdies transplantacijos.

Širdis Lietuvoje persodinama ne tik Vilniaus universiteto ligoninėje Santariškių klinikose, bet ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose. Šiemet šiuose transplantacijos centruose jau atlikta po dvi širdies persodinimo operacijas.

Donoro širdies Lietuvoje dabar laukia 37 recipientai. Keturiems žmonėms reikia persodinti plaučius, penkiems – atlikti širdies ir plaučių komplekso transplantaciją, 64 – kepenų persodinimą, 206 – inksto transplantaciją, 12 – kasos ir inksto komplekso transplantaciją. 151 recipientas laukia audinių – donoro ragenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.