Lietuvos ankstukams vystytis padės pažangus kvėpavimo aparatas

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-02-18 10:39, atnaujinta 2018-01-12 21:03

Ankstukai, augantys Lietuvoje, sulaukė geros naujienos – pirmo Lietuvoje neišnešiotiems kūdikiams skirto projekto „Ankstukai“ iniciatoriai Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Naujagimių intensyviosios terapijos skyriui padovanojo modernų neinvazyvaus dirbtinio kvėpavimo aparatą. Šis aparatas padidina pačių mažiausių ankstukų išgyvenimo galimybes ir leidžia jų kvėpavimo funkcijai greičiau subręsti.

Padeda išvengti infekcijų ir išmokti kvėpuoti

„Viena svarbiausių užduočių slaugant ankstukus yra kvėpavimo palaikymas, nes kvėpavimas yra silpnoji pačių mažiausių kūdikių vieta. Kol jie pakankamai nesubręsta, jie tiesiog negali kvėpuoti patys. Modernūs aparatai yra labai brangūs, šis yra ne išimtis – jis kainuoja kaip naujas automobilis. Todėl esame labai dėkingi asociacijai „Neišnešiotukas“ už tokią dovaną, kuri labai prisidės prie gyvybių išsaugojimo“, – sakė Vilniaus universiteto Vaikų ligoninės Neonatologijos centro vadovas Arūnas Liubšys.

Naujasis aparatas „MEDIN CNO“ yra pirmasis toks Lietuvoje, jis kainavo 35 tūkst. Lt (10 137 EUR). Pereinamuoju laikotarpiu, kuomet ankstuko kvėpavimo nebepalaiko dirbtinės sistemos ir jis yra pratinamas kvėpuoti savarankiškai, aparatas palaiko nuolatinį teigiamą slėgį kvėpavimo takuose ir užtikrina neinvazyvų pagalbinį kvėpavimą iš anksto nustatytu dažniu arba naujagimiui nustojus kvėpuoti.

Dar vienas naujojo aparato privalumas, pasak A.Liubšio – jis apsaugo naujagimius nuo infekcijų. „Neišnešiotų ką tik gimusių kūdikių imuninė sistema dar nebūna pakankamai susiformavusi, ir bet kokia invazyvi procedūra didina infekcijos pavojų. Po tokių procedūrų naujagimiams tenka papildomai skirti antibiotikų, kurie taip pat ne visada apsaugo. Tačiau naujasis aparatas, būdamas neinvazyviu, grėsmės naujagimiams nesukelia“, – sakė gydytojas.

Aparatas, teigia medikas, turi ir kitų specifinių funkcijų, padedančių išsaugoti neišnešiotukų gyvybes – jo pagalba galima atlikti didelio dažnio kvėpavimą, sinchronizuotą kvėpavimą ir t. t.

Neišnešiotų naujagimių išgyvena vis daugiau

Neišnešiotas naujagimis – naujagimis, gimęs anksčiau negu 37 nėštumo savaitę. Šiuo metu Lietuvoje, A.Liubšio teigimu, apie 5-6 proc. visų naujagimių gimsta neišnešioti. Per metus tai sudaro apie 1,5 tūkst. naujagimių. Maždaug dešimtadalis neišnešiotukų gimsta ypač maži – sveria mažiau negu kilogramą.

„Būtent šie neišnešiotukai yra patys trapiausi ir labiausiai pažeidžiami. Jiems reikia daugiausia pagalbos, jiems daugiausia taikomos modernios technologijos, siekiant, kad jie išgyventų ir taptų pilnaverčiais piliečiais. Naujasis aparatas – dalis didelio priemonių komplekso, į kurį taip pat įeina inkubatoriai, kuriuose gyvena naujagimiai, sistemos, stebinčios naujagimio gyvybines funkcijas, ir daugybė kitų medicinos priemonių“, – pasakojo A.Liubšys.

Modernios technologijos, atskleidžia daktaras, lemia, kad išgyvena vis daugiau net ir pačių mažiausių naujagimių. Šiuo metu išgyvena apie 80 proc. naujagimių, kurie gimsta anksčiau negu 28 savaitę ir gimę sveria mažiau negu 1 kilogramą. Tuo tarpu dar XX a. paskutinio dešimtmečio pradžioje, tik atkūrus Nepriklausomybę, išgyvendavo vos 20 proc. tokių naujagimių.

„Europos lyderiai pagal išgyvenusių neišnešiotų naujagimių skaičių – Skandinavijos šalys, Šveicarija, Jungtinė Karalystė, bet mes esame stiprūs vidutiniokai. Galime pasidžiaugti, kad mūsų šalies rodikliai geresni negu kai kurių Europos Sąjungos senbuvių. Tai lemia ne tik tobulėjančios neišnešiotų naujagimių priežiūros technologijos, bet ir apskritai daug geresnės sąlygos gimdyti negu prieš 20 ar 30 metų“, – sakė gydytojas.

Ankstuko ateitis – tėvų rankose

Vis dėlto A.Liubšys pabrėžia, kad medikai labiausiai atsakingi už sėkmingą neišnešioto naujagimio vystymąsi yra tik jo gyvenimo pradžioje – vėliau svarbiausia atsakomybė tenka tėvams. Medikai, pasak jo, visada stengiasi paaiškinti tokių naujagimių vystymosi ypatumus, kas jų vėliau laukia – kad vaikai bus smulkesni, judresni, jiems gali būti sunkiau adaptuotis kolektyve.

„Tėvai turi suvokti, kaip vystosi neišnešiotukai, ir priimti jų ypatumus. Labai svarbu, kad medikai, visuomenė, tėvai kuo glaudžiau bendradarbiautų. Aš asmeniškai palaikau ir sveikinu tėvų sprendimą susiburti į „Neišnešiotuko“ asociaciją – tai puiki mintis ir labai gera terpė tarpusavio pagalbai. Taip pat labai malonu, kad asociacija atsiliepė į mūsų prašymą ir nupirko mums šiuolaikišką, modernų aparatą, kuris prisidės prie neišnešiotukų priežiūros. Tai ypač kilnus poelgis – nupirkti dovaną, padėsiančią mažyliams, kurie dar net nėra gimę. Linkiu šiems tėvams sėkmės, ištvermės ir sėkmingo judėjimo į priekį“, – sakė A.Liubšys.

Pirmasis Lietuvoje neišnešiotiems kūdikiams skirtas paramos projektas „Ankstukai“, inicijuotas neišnešiotų naujagimių asociacijos „Neišnešiotukas“ ir kūdikių kosmetikos gamintojo „Johnson‘s Baby“, vyko 2014 rudenį visoje Lietuvoje. Ankstukus paremti buvo galima perkant specialiu „Ankstukų“ akcijos ženklu pažymėtas prekes „Maxima“ prekybos centruose, aukojant akcijai skirtose dėžutėse prekybos centro kasose arba visus metus skiriant paramą SMS žinute numeriu 1670 ir pavedimu į sąskaitą. Akcijos metu ankstukams paaukoti 85 tūkst. litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.