B. Vėsaitės sutrypti neišnešiotukų tėvai įpyko: jie neasocialūs

Seimo narė Birutė Vėsaitė socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė įrašą, kuris iki širdies gelmių papiktino daugybę medikų ir vaikus auginančių tėvų. Politikė pareiškė, kad neišnešiotus kūdikius gimdo asocialios motinos, o jie patys yra našta visuomenei.

Sandra su šeima.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Sandra su šeima.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2015, 11:42 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 3:20 AM

„Priežastys – motinų gėrimas, rūkymas, diabetas ir kitos chroniškos ligos. 80 procentų ankstukų turi sveikatos problemų. Tai didelė našta visai mūsų sveikatos sistemai. Jei lieka gyvi, tolimesniame gyvenime jie turi elgesio sutrikimų, mokymosi problemų, dažniau serga psichikos, kvėpavimo ir širdies kraujagyslių ligomis. Todėl reikalinga ypatingu dėmesiu apgaubti šiuos vaikus, kad būtų išvengta minėtų sutrikimų“, – „Facebook“ rašė B.Vėsaitė.

Toks pareiškimas netruko sulaukti atsako iš neišnešiotukus auginančių tėvų, kurie anaiptol nesijaučia asocialūs, ir iš medicinos darbuotojų, kurie geriau, nei aštriais žodžiais besišvaistanti politikė, susipažinę su neišnešiotukų sveikatos problemomis.

Kaip lietus iš giedro dangaus

Naujagimių anksčiau laiko susilaukusių tėvų (NALST) asociacijos „Padedu augti“ vadovė Inga Budrienė sakė, kad žiniasklaidoje pasirodžiusi politikės nuomonė apie priešlaikinį gimdymą jiems buvo kaip „lietus iš giedro dangaus“.

„Jau 4 metus dirbame tam, kad griautume iki šiol vyravusius stereotipus apie priešlaikinį gimdymą ir negražiais epitetais vadinamus pirma laiko gimusius naujagimius. Sulaukiame vis daugiau palaikymo, supratingumo ir pagalbos. Į mūsų rengiamas šventes susirenka vis daugiau žmonių. O lapkričio 17 d. minint Pasaulinę neišnešiotų naujagimių dieną, jau antrus metus iš eilės Kauno rotušė nušvinta purpurine spalva. Dalijamės gražiomis istorijomis, kurias galima pavadinti stebuklu. Argi ne stebuklas, kad net 1 kg nesveriantis naujagimis lieka gyvas ir neturi sunkių sveikatos problemų?“ – piktinosi mama.

Jos pačios dvynukai prieš daugiau nei 3 metus gimė 26 sav. gestacinio amžiaus – nesvėrė net po 1 kg. „Ligoninėje praleidome beveik 3 mėn., kurie buvo kupini išbandymų, išgyvenimų ir sunkumų. O šiandien galiu džiaugtis sveikais ir niekuo nuo bendraamžių nesiskiriančiais vaikais. Nėštumo metu buvau sveika, neturėjau jokių žalingų įpročių, propagavau ir propaguoju sveiką gyvenseną. Priešlaikinio gimdymo priežastis taip ir nebuvo nustatyta“, – sakė I.Budrienė.

Tokių istorijų, kaip jos, yra daugybė, nes kasmet Lietuvoje pirma laiko gimsta apie 2 tūkst. naujagimių. „Negaliu neigti, kad alkoholizmas ir rūkymas – vieni iš socialinių veiksnių, lemiantys priešlaikinį gimdymą. Tačiau vaikeliai per anksti gali gimti ir dėl tokių priežasčių kaip: lėtinis stresas, sunkus darbas, kelionės, infekcinės ligos, patologiniai pokyčiai nėštumo metu, antigeninis motinos ir vaisiaus netapatumas ir kt. Taigi nė viena moteris nėra apsaugota nuo priešlaikinio gimdymo. Todėl labai svarbus artimųjų, draugų, medikų ir visuomenės palaikymas“, – sakė moteris.

Įžeidė visą šeimą

„Niekada nepiktnaudžiavau alkoholiu, niekada nerūkiau, niekada nevartojau jokių psichotropinių medžiagų“, – pabrėžė kita NALST asociacijos „Padedu augti“ narė Sandra Mačiulienė.

Moters nėštumas buvo planuotas, gydytojų prižiūrimas nuo pirmų nėštumo savaičių. „Sveikai maitinausi, vartojau reikiamus papildus, dariau viską, kad vaikelis gimtų sveikas. Deja, mano sūnus gimė 30-ą nėštumo savaitę. Priešlaikinio gimdymo priežastis taip ir nebuvo nustatyta“, – pasakojo ji.

„Politikės viešas pareiškimas labai įžeidė mano šeimą, sunku suvokti, kad tokias pareigas einantis žmogus galėtų taip pasisakyti“, – sakė S.Mačiulienė.

Motinos ir taip kaltina save

LSMUL Kauno klinikų Neonatlogijos ir akušerijos klinikų socialinė darbuotoja ir NALST asociacijos „Padedu augti“ steigėja Aušra Mazgienė nuo 2003 m. pradėjo dirbti socialinį darbą Neonatologijos klinikoje.

„Didžiausią dėmesį ir pagalbą norėjosi skirti šeimoms, susilaukusioms naujagimių pirma laiko, nes šios naujagimių mamos ligoninėje praleidžia ilgiausią laiką.

Per daugiau nei dešimt metų bendraudama su naujagimių anksčiau laiko susilaukusių mamomis, susidūriau, dažniausia, su aukštąjį išsilavinimą turinčiomis, sąmoningomis, sveikai gyvenančiomis moterimis, kurios dažnai klausia, kodėl man taip atsitiko?

Mamos nesuprasdamos svarsto: „juk aš valgiau tik sveiką maistą, save prižiūrėjau, nerūkiau, negėriau, ir man vis tiek taip atsitiko“, – sakė A.Mazgienė.

Pasak jos, didžioji dalis mamų jautriai išgyvena, vien girdėdamos žodį „neišnešiotas“. Jos graužia save galvodamos, ką galėjo padaryti ne taip, kad nepajėgė išnešioti, nors taip norėjo!

Tokius žodžius socialinė darbuotoja nuolat girdi iš mamų, kurios turi galimybę apsilankyti savitarpio pagalbos grupėje ir pasidalinti savo skaudžiais išgyvenimais.

„Manau, kad šioms šeimos ypač reikia mūsų visų palaikymo, pagalbos ir paramos“, – aiškino A.Mazgienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.