Tymai vis agresyvesni: susirgo dvi suaugusios kaunietės

Vasaros pradžioje Kauno

Tymais susirgusios 21 ir 33 metų amžiaus moterys, per mėnesį nebuvo išvykusios svetur.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Tymais susirgusios 21 ir 33 metų amžiaus moterys, per mėnesį nebuvo išvykusios svetur.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-06-08 15:32, atnaujinta 2017-11-23 17:40

Atliekant židinių epidemiologinius tyrimus, nustatyta, kad atvejai tarpusavyje epidemiologiškai, vietos ir laiko atžvilgiu, nesusiję. Židinių epidemiologiniai tyrimai tęsiami.

Tymais susirgusios 21 ir 33 metų amžiaus moterys, per mėnesį nebuvo išvykusios svetur. Moterys tymais užsikrėtė Lietuvoje, diagnozė patvirtinta pagal klinikinius ir laboratorinius kriterijus.

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausiosios specialistės Rimos Gabrielaitės, tokie vietinių tymų atvejai Kauno apskrityje nustatyti po 13 metų pertraukos.

Tymai – labai laki oro lašeliniu keliu, taip pat, per kvėpavimų takų išskyromis suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus, plintanti virusinė liga. Sąlytis tarp žmonių, ypač uždarose patalpose, trunkantis ilgiau nei 15 min. yra pakankamas, kad įvyktų imlaus ligoms asmens užsikrėtimas. Didžiausią riziką tymai kelia nesirgusiems, neskiepytiems ar nepilnai skiepytiems kūdikiams, nėščiosioms ir imunosupresiniams asmenims bei sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams“, – teigia R. Gabrielaitė.

Dažniausiai susirgimas tymais pradžioje pasireiškia karščiavimu, vėliau – akies junginės uždegimu, sloga, kosuliu, atsiranda Kopliko dėmės (balti „grūdeliai“ ant skruosto gleivinės). Ligai būdingas makulopapulinis bėrimas, kurio neniežti. Bėrimas paprastai pasireiškia 3-7 ligos dieną, prasideda veido srityje, už ausų, vėliau išplinta į kitas kūno vietas ir išlieka 4-7 dienas. Pacientas yra užkrečiamas 4-5 dienos iki ir 4 dienos po bėrimo pradžios.

Sąlytį su sergančiuoju tymais turėjusiems asmenims medikai rekomenduoja 18 dienų po buvusio kontakto su ligoniu stebėti savo sveikatą. Tymų slaptasis periodas (laikotarpis iki pirmųjų požymių atsiradimo) yra 10-12 dienų, bet gali svyruoti nuo 7 iki 18 dienų.

Pastebėjus ligos simptomus, būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie buvusį sąlytį su tymais sergančiu asmeniu.

Skiepijimas kombinuota tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcina (neskiepytiems, nepilnai skiepytiems, nesirgusiems asmenims) gali būti skiriamas iki 72 val. po kontakto su ligoniu. Profilaktinis skiepijimas – vienintelė efektyvi priemonė, galinti suvaldyti tymus. Visi nesirgę, neskiepyti ir/ar nepilnai paskiepyti turi galimybę pasiskiepyti valstybės biudžeto lėšomis, tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Lietuvoje, per penkis šių metų mėnesius jau registruoti aštuoni tymų atvejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.