Apendicito operacijos – praeitis? Jis išgydomas ir antibiotikais

Apendicito operacijos – vienos įprasčiausių chirurginių procedūrų. Bet, panašu, greitai pasibaigs praktika šalinti kirmėlinę ataugą, vos tik joje įsimeta uždegimas. Tyrimai rodo, kad apendikso uždegimo gydymas antibiotikais yra toks pat efektyvus.

Apendicito operacijos – vienos įprasčiausių chirurginių procedūrų.<br>123rf nuotr.
Apendicito operacijos – vienos įprasčiausių chirurginių procedūrų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 17, 2015, 12:20 PM, atnaujinta Nov 21, 2017, 11:23 PM

Jeigu apendikso uždegimas negydomas – tai gali baigtis mirtimi. Daugiau kaip šimtmetį taikomas gydymo būdas – skubus apendikso pašalinimas.

Tačiau netrukus gydymo praktika gali pasikeisti. Medikai atliko eksperimentus, gydydami apendicitą antibiotikais – ir paaiškėjo, kad operacija reikalinga tiktai išskirtiniais, itin sudėtingais ligos atvejais.

Tyrimo rezultatai buvo paskelbti Amerikos medikų asociacijos žurnale (JAMA). Tyrimas parodė, jog daugumai pacientų, gydytų antibiotikais, vėliau neprireikė operacijos.

Suomijos mokslininkai iš Turku universitetinės ligoninės atsitiktinai suskirstė 530 pacientų su apendicitu į dvi grupes. Pusei apendiksas buvo pašalintas – jie visi iki vieno pasveiko.

Kitai pusei 10 dienų buvo skiriami antibiotikai. 73 proc. iš jų taip pat visiškai pasveiko, o likusiems 27 proc. vis dėlto teko apendiksą pašalinti.

Po to atlikti tyrimai parodė, kad tie, kurie pirma gavo antibiotikus, ir tik po to jiems buvo atlikta atidėta operacija, patyrė mažiau komplikacijų už tuos, kuriems operacija buvo atlikta nedelsiant.

„Šie rezultatai rodo, kad pacientams, jiems suteikus visą informaciją, turi būti duota galimybė pasirinkti gydymą antibiotikais ar apendikso operaciją“, – teigė tyrimo autoriai.

Gydytojai įspėjo, kad pacientai, pajutę apendicito simptomus, vis tiek turėtų ieškoti skubios pagalbos ligoninėje, o ne bandyti gydytis patys vaistais, nes tai – rimta liga, būklė gali bematant pasikeisti ir tapti keliančia grėsmę gyvybei.

„Atėjo laikas persvarstyti apendicito operacijų reikalingumą. Operacijos sėkmingai buvo daromos pacientams daugiau kaip 100 metų. Atsiradus gerokai tikslesnės diagnostikos galimybėms ir efektyviems plataus spektro antibiotikams, nekomplikuoti apendicito atveju (o jie sudaro daugumą apendicito atvejų) operacija yra visai nebūtina“, – aiškino dr. Edwardas Livingstonas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.