Kauno apskrityje – grėsmingas tymų protrūkis

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šių metų birželio pradžioje prasidėjęs tymų protrūkis Kauno mieste ir rajone plečiasi – įtariamas pirmasis tymų atvejis Jonavos rajono gyventojai. Nuo tymų protrūkio pradžios jau susirgo 25 Kauno apskrities gyventojai: 17 – Kauno miesto, 7 – Kauno rajono ir vienas – Jonavos rajono gyventojas, iš jų 9 vyrai ir 16 moterų.

Kauno apskrityje nuo tymų mirė jau 25 žmonės,<br>123rf nuotr.
Kauno apskrityje nuo tymų mirė jau 25 žmonės,<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 14, 2015, 11:56 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 7:38 AM

Dvidešimčiai susirgusiųjų tymų diagnozė nustatyta klinikiniais ir laboratoriniais kriterijais. Dauguma susirgusiųjų 20-56 metų amžiaus suaugusieji, taip pat tymai diagnozuoti ir dviem vaikams (3 sav. – mergaitei, 1 m. 2 mėn. – berniukui).

Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad 12 asmenų, galimai užsikrėtė tymais po trumpalaikio sąlyčio (lankėsi tose pačiose gydymo įstaigose, jų patalpose, tiesiogiai bendravo) su ligoniais, kurie pirmieji susirgo tymais š. m. birželio mėnesį.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai pažymi, kad visi susirgusieji Kauno apskrities gyventojai nuo tymų skiepyti tik viena tymų vakcinos doze, neskiepyti arba jų skiepijimo būklė nežinoma.

Profilaktikos priemonė – skiepai

Būtina pasiskiepyti dviem tymų vakcinos dozėmis. Vaikai pagal šiuo metu galiojantį Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių nuo tymų skiepijami dviem kombinuotos tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakcinos dozėmis: 15-16,5 mėnesių ir 6-7 metų amžiaus.

Tad artėjant naujiems mokslo metams, atliekant kasmetinę vaiko sveikatos patikrą, nereikėtų pamiršti ir paskiepyti savo vaiką.

Protrūkio metu tymais susirgę suaugusieji yra neskiepyti, nepilnai skiepyti arba jų skiepijimo būklė buvo nežinoma, kadangi skiepijimas nuo tymų Lietuvoje pradėtas 1964 m., o antroji tymų vakcinos dozė, garantuojanti ilgalaikę apsaugą nuo ligos, buvo pradėta įskiepyti tik nuo 1993 m.

Tad, itin svarbu pasiskiepyti nuo tymų visiems vyresniems nei 30 metų amžiaus nepilnai skiepytiems, neskiepytiems, nesirgusiems suaugusiems ar keliaujantiems į svečias šalis asmenims, kadangi protrūkiai registruojami ir ne tik Lietuvoje, bet ir kitose Europos šalyse, pvz.: Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė priminė, kad visi nesirgę, neskiepyti ar nepilnai paskiepyti tiek vaikai, tiek suaugusieji šiuo metu turi galimybę pasiskiepyti valstybės biudžeto lėšomis, tereikia kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Po kontakto su ligoniu skiepijimas MMR vakcina gali būti skiriama iki 72 val., o pavėlavus, rekomenduojama 18 dienų po buvusio kontakto stebėti savo sveikatą.

Venkite kontakto su pacientais

Tymai – labai laki, lašeliniu būdu per orą, taip pat per kvėpavimų takų išskyromis suterštas rankas ar kitus aplinkos daiktus, plintanti virusinė infekcija. Sąlytis tarp žmonių, ypač uždarose patalpose, trunkantis ilgiau nei 15 min. yra pakankamas, kad įvyktų imlaus asmens užsikrėtimas. Imliose populiacijose nuo vieno kontakto atsiranda 15-17- naujų susirgimų.

Norint apsisaugoti nuo tymų rekomenduojama vengti uždarų patalpų, ypač jei jose vyksta įvairūs renginiai, masinis žmonių susibūrimas, vengti kontakto su sergančiais asmens sveikatos priežiūros įstaigų priėmimo skyriuose, palatose, apriboti tymais ar neaiškios kilmės bėrimu ir karščiavimu besiskundžiančių ligonių lankymą tiek namuose, tiek gydymo įstaigose.

Jei visgi kontakto su sergančiuoju išvengti nepavyko, rekomenduojama 18 dienų stebėti sveikatą. Pastebėjus ligos simptomus (pradžioje pasireiškia karščiavimas, vėliau – akies junginės uždegimas, sloga, kosulys, bėrimas 3-7 ligos dieną, prasidedantis veido srityje, už ausų, vėliau išplintantis į kitas kūno vietas) būtina nedelsiant kreiptis į savo šeimos gydytoją, bei vizito metu informuoti apie buvusį sąlytį su tymais sergančių asmeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.