Kaišiadorių rajono šulinių vanduo – pavojingas gyvybei

Pirmąjį šių metų pusmetį

Šachtinių šulinių vanduo, kuriame nitratų bei nitritų kiekiai viršija normas, yra pavojingas ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.<br>V.Balkūno nuotr.
Šachtinių šulinių vanduo, kuriame nitratų bei nitritų kiekiai viršija normas, yra pavojingas ne tik sveikatai, bet ir gyvybei.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 28, 2015, 5:02 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 11:32 AM

Kauno visuomenės sveikatos centro Kaišiadorių skyrius, anot jo vyriausiosios specialistės Jurgitos Vilčinskienės, periodiškai organizuoja šachtinių šulinių, kurių vandenį mitybai vartoja nėščios moterys bei kūdikiai iki 6 mėnesių amžiaus, vandens kokybės ištyrimą. Tai atliekama įgyvendinant sveikatos apsaugos ministro 2012 m. lapkričio 15 d. įsakymo „Dėl apsinuodijimų nitritais ir nitratais diagnostikos ir profilaktikos“ nuostatas.

Šiemetinių patikrinimų metu vandens mėginiai buvo paimti iš šulinių skirtingose gatvėse Žiežmariuose, ir viename jų nustatytas nitratų kiekis 120 mg/l, kai leidžiama norma – iki 50 mg/l. Vanduo, kurio užterštumas, kaip vėliau paaiškėjo, neatitiko normų, paimtas ir iš šulinių Nemaitonių seniūnijos Šokliškių kaime bei Žiežmarių apylinkės seniūnijos Juknonių kaime. Visuose kituose tirtuose šachtiniuose šuliniuose gautos nitratų ir nitritų vertės neviršijo nustatytų ribų. Apie netinkamo vartojimui šachtinio šulinio vandens kokybę, raštu informuotos tokį vandenį vartojančios nėščiosios bei vietinių asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovai.

„Dar kartą įspėjame gyventojus, kad šachtinių šulinių vanduo, kuriame nitratų bei nitritų kiekiai viršija normas, yra pavojingas ne tik sveikatai, bet ir gyvybei. Nitratų ir nitritų poveikiui ypač jautrūs kūdikiai, nėščios moterys, tam tikrų fermentų deficitą turintys asmenys.

Nitratai organizme virsta nitritais. Apsinuodijus jais, gali pasireikšti methemoglobinemija. Jos metu kraujyje susidaręs methemoglobinas į audinius negali pernešti deguonies, dėl to atsiranda deguonies trūkumo požymiai. Kūdikiams pamėlsta oda aplink burną, rankos, kojos, ir tai vadinama „pamėlusio kūdikio sindromu“. Vaikas gali imti vemti, viduriuoti, o jo kvėpavimas – trikti. Sunkesni atvejai pasireiškia sąmonės netekimu, traukuliais. Apsinuodijimo baigtis gali būti mirtina“, – perspėja Kauno visuomenės sveikatos centro Kaišiadorių skyriaus vyr. specialistė J. Vilčinskienė.

Kiekvienam vartotojui būtina žinoti, kad nitritais ir nitratais užterštas vanduo neturi specifinio skonio, kvapo ar spalvos. Šios cheminės medžiagos iš vandens nepašalinamos nei virinant, nei filtruojant buitiniais vandens filtrais. Įvyksta netgi priešingai: virinant, sumažėjus vandens kiekiui, nitratų koncentracija dar padidėja.

Ypač budrios turėtų būti mamos, nemaitinančios kūdikių krūtimi. Jos mažylių maisto ruošimui turėtų pirkti fasuotą arba naudoti vandentiekio tiekiamą vandenį. Specialistė J. Vilčinskienė ragina visas nėščiąsias ir moteris, auginančias kūdikius iki 6 mėnesių, kurios mitybai vartoja šachtinių šulinių vandenį, kreiptis į savo šeimos gydytojus. Jie pateiks pranešimą Kauno visuomenės sveikatos centro Kaišiadorių skyriui dėl geriamojo vandens ištyrimo ir įvertinimo. Šis tyrimas yra nemokamas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.