27 profesijos, kurios labiausiai kenkia jūsų sveikatai

Kai kurie darbai tikrai gali pakenkti jūsų sveikatai labiau nei kiti. JAV mokslininkai išskyrė net 27 profesijos, kurios kelia didžiausią grėsmę žmogaus sveikatai.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 4, 2015, 12:31 PM, atnaujinta Oct 5, 2017, 9:28 PM

Mokslininkai ištyrė beveik 1000 profesijų pagal 6 kriterijus: sąlyčio su teršalais, ligų ir infekcijų grėsmę, pavojingas darbo sąlygas, įsipjovimo, nusideginimo riziką, radiaciją, sėdėjimo laiką. Įrodyta, jog sėdimas darbas taip pat labai kenkia žmogaus sveikatai.

Sąrašo apačioje – 24 vietoje atsidūrė net 4 profesijos – radiologai, metalo apdirbimo įrangos operatoriai, kūnų balzamuotojai, liftų montuotojai.

Branduolinės medicinos technologai atsidūrė 23 vietoje. Viena vieta aukščiau – šaldymo įrangos montuotojai. 21 vieta atiteko reanimacijos slaugytojoms. Šiek tiek aukščiau už jas – naftos, dujų bei chemijos gamyklų įrangos operatoriai.

17 vietoje atsidūrė paramedikai, nuolat savo darbe susiduriantys su ekstremaliomis situacijomis, sunkiai sužeistas pacientais. Jų darbo pavojingumas prilygintas kasybos įrenginiuose dirbantiems žmonėms. Tiesa, dar pavojingesnis, mokslininkų teigimu, yra ugniai atsparių įrenginių remonto darbai.

Dėl pavojaus užsikrėsti įvairiomis bakterijomis 15 sąrašo vietoje atsidūrė šiukšlių ir perdirbamų medžiagų surinkėjai. Pavojingesnis nei jų yra branduolinės energijos eksploatavimo technikų darbas. Visgi aukščiau už juos – 12 vietoje „puikuojasi“ medicinos įrangos paruošėjai. Taip pat 12 vietoje atsidūrė ir lėktuvų pilotai.

11 vieta priklauso žmonėms, dirbantiems naftos bei dujų platformose. Chirurgams ir jų padėjėjams atiteko 10 sąrašo vieta.

Dėl didelės rizikos susižeisti, nusideginti katilų operatoriams teko 9 vieta. Dėl tų pačių priežasčių viena vieta aukščiau atsidūrė vandens nuotekų valymo sistemos operatoriai. Histologinių tyrimų specialistams 7 atiteko dėl rizikos užsikrėsti įvairiais virusais bei bakterijomis, taip pat dėl sąlyčio su teršalais.

Muitinės inspektoriams atiteko 6 sąrašo vieta. Jų darbe, pasak mokslininkų, didelė apšvitos rizika, taip pat galimybė užsikrėsti įvairiomis bakterijomis.

Podiatrai, apžiūrintys žmonių kojas, turi vieną didžiausių rizikų užsikrėsti infekcijomis. Būtent šie žmonės atidaro pavojingiausių profesijų penketuką.

Ketvirtojoje vietoje atsidūrė veterinarai. Ne paslaptis, jog jų darbe ne tik didžiulė infekcijų, bet ir įkandimų, sužalojimų rizika.

Anesteziologų darbas įvertintas net 94 proc. keliantis riziką užsikrėsti įvairiomis ligomis. Skirtingai nei lėktuvo pilotai, likę sąrašo viduryje, skrydžių palydovėms atiteko net 2 vieta. Esą jų darbe didžiulė ne tik infekcijų rizika, bet ir galimybė susižeisti.

Pavojingiausia profesija pripažinta odontologija. Jie nuolatos susiduria su žmonėmis, sergančiais įvairiomis ligomis, o užsikrėsti per kraują, seiles rizika yra tiesiog didžiulė. Be to, jie didžiąją dalį savo darbo praleidžia sėdėdami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.