Dovanotos širdys ėmė plakti dviejų pacientų krūtinėse

Per vieną naktį Vilniaus universiteto Santariškių klinikų medikams pavyko dviem pacientams sėkmingai persodinti po donoro širdį. Tai buvo padaryta, koordinavus trijų medikų komandų darbus.

V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Operacijoms vadovavo profesorius Kęstutis Ručinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Operacijoms vadovavo profesorius Kęstutis Ručinskas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė

Dec 11, 2015, 11:20 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 1:22 AM

Viena jų dirbo ruošdama donorinius organus, kitos dvi – Santariškių klinikose ruošdamos sudėtingai operacijai du pacientus.

Kai donorų organai buvo atskraidinti į Vilnių, prasidėjo operacijos. Jose dalyvavo šeši kardiochirurgai, keturi anesteziologai, 15 slaugytojų ir kitų sričių specialistų. Širdies persodinimų operacijoms vadovavo profesorius Kęstutis Ručinskas.

„Ši naktis buvo unikali mūsų ligoninės istorijoje. Mes džiaugiamės, kad vis daugiau pacientų sulaukia vilties pasveikti, o mūsų ligoninėje dirba patyrę medikai.

Operacijos baigėsi sėkmingai, išoperuotų pacientų būklė šiuo metu stebi reanimacijos ir intensyviosios terapijos specialistai. Būklė yra stabili“, – teigė Vilniaus universiteto Santariškių klinikų atstovė spaudai Gitana Letukienė.

Nacionalinio transplantacijos biuro duomenis, šiemet šalyje atlikta 16 širdies transplantacijų. Tai – didžiausias kiekis per vienerius metus atliktų tokių operacijų, iš jų – vien Santariškių klinikose buvo 12 kartų persodinta širdis.

Pirmoji širdies persodinimo operacija Lietuvoje buvo atlikta prieš 28 metus, o praėjusi naktis atvėrė dar vieną puslapį medicinos istorijoje – pirmą kartą per vieną naktį buvo persodintos dvi donoro širdys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.