Paaiškėjo, kas paaukojo širdį mirštančiam pacientui

Naktį į penktadienį Ukmergės ligoninėje pirmą kartą buvo paruoštas širdies donoras. 49 metų moters širdis karinių oro pajėgų sraigtasparniu buvo nuskraidinta į Vilniaus universiteto Santariškių klinikas ir persodinta pacientui.

Ukmergės ligoninėje pirmą kartą buvo paruošta donoro širdis.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Ukmergės ligoninėje pirmą kartą buvo paruošta donoro širdis.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Ukmergės ligoninėje pirmą kartą buvo paruošta donoro širdis.<br>D.Zimblienės nuotr.
Ukmergės ligoninėje pirmą kartą buvo paruošta donoro širdis.<br>D.Zimblienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Daiva Zimblienė

Dec 11, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Sep 30, 2017, 12:27 AM

Ukmergės ligoninė – viena iš nedaugelio nedidelių šalies ligoninių, kurioje jau antrus metus yra ruošiami audinių, ląstelių ir organų donorai.

Pastarąjį kartą mirusios ukmergiškės artimieji paaukojo jos širdį, inkstus ir kepenis šių organų transplantacijos laukiantiems žmonėms.

Donorė – komos ištikta moteris į ligoninę buvo pristatyta praėjusio trečiadienio pavakare.

„Moteris turėjo įgimtą genetinę ligą, jai kartojosi sąmonės sutrikimai. Liga progresavo, ligonės išgelbėti nepavyko. Konstatavus smegenų mirtį – donorystė galima tik po tokios mirties ir gavus sūnaus sutikimą dėl organų paėmimo, buvo susisiekta su Nacionaliniu transplantacijos biuru.

Paruošiamieji darbai užtruko daugiau nei parą, visą tą laiką būsima donorė buvo prijungta prie gyvybines organų funkcijas palaikančios aparatūros.

Labai noriu padėkoti rajono policijos pareigūnams, kurie pasirūpino – surado vietą, kur galėjo nutūpti sraigtasparnis, nes prie ligoninės to padaryti nėra galimybių.

Donorinei širdžiai svarbi kiekviena minutė, nuo jos išėmimo iš donoro iki persodinimo operacijos užbaigimo turi praeiti ne daugiau kaip 5 valandos“, – sakė Ukmergės ligoninės reanimacijos skyriaus vedėja Aušra Rodzevičienė.

Pasak jos, į Ukmergę buvo atvykęs visas būrys sostinės medikų: pilvo chirurgas, urologas, anesteziologas ir du kardiochirurgai bei penkios slaugytojos. Eksplantacijos ( organų išėmimo ) operacijoje jiems talkino ir penki ukmergiškiai medikai.

Apie 2 valandą nakties donoro širdis skubiai, per 20 – 30 minučių, buvo nuskraidinta į Vilnių. Sraigtasparnis pakilo nuo Ukmergės Dukstynos pagrindinės mokyklos stadiono. Maždaug po po valandos į Vilnių buvo išvežti ir kiti donoro organai.

Vilniaus universiteto Santariškių klinikose pirmą kartą per vieną naktį buvo sėkmingai persodintos net dvi donorų širdys. Viena jų atkeliavo iš Ukmergės, o kita – iš Kauno. Širdies persodinimo operacijoms vadovavo profesorius Kęstutis Ručinskas.

O Nacionalinis transplantacijos biuras informuoja, kad per minėtą parą Lietuvos donorinėse ligoninėse buvo registruoti 5 donorai, 4 iš jų tapo efektyvūs ( iš jų buvo paimti donoriniai organai ir audiniai ). Šie donorai nebuvo pasirašė sutikimo donorystei ( neturėjo donoro kortelės ), paaukoti jų organus sutiko artimieji.

Donorinius organus ir chirurgų transplantologų komandą skraidino 3 sraigtasparniai – du kartus kilo karinių oro pajėgų, vieną kartą – Valstybės sienos apsaugos sraigtasparnis.

Per vieną parą transplantacijoms buvo paimta 17 donorinių audinių ir organų – 2 širdys, plaučiai, 8 inkstai, kepenys, 4 ragenos, kaulinis audinys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.