Kiek laiko iš tiesų atliekamas kraujo tyrimas?

Galimai neblaivi vairavusi ir avariją sukėlusi Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė Daiva Gineikaitė įklampino ir Kauno klinikinę ligoninę, kurioje buvo paimtas jos kraujas siekiant ištirti, ar moteris avarijos metu buvo blaivi.

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė D.Gineikaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) direktorė D.Gineikaitė.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 23, 2015, 10:11 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 8:25 PM

Dienos bėga, o atsakymo į šį klausimą kol kas nėra. Tad nenuostabu, jog ne vienam kilo klausimas – kiek laiko iš tiesų atliekami kraujo tyrimai.

Susisiekus su Kauno klinikine ligonine paaiškėjo, jog joje tyrimai blaivumui nustatyti nėra atliekami. Tik paimami kraujo mėginiai, kurie vėliau keliauja į Vilnų.

„Atliekame tik bendro pobūdžio kraujo tyrimus, tačiau ne blaivumui nustatyti. Tokius tyrimus atlieka tik laboratorija Vilniuje. Atsakymai būna po maždaug dešimties dienų. Tačiau šiuo atveju tyrimą perėmė STT, tad nežinome, kur bus siunčiamas tyrimo atsakymas ir negalime daugiau komentuoti, nes atliekamas STT tyrimas“, – paaiškino gydymo įstaigos atstovai.

Paimti kraujo mėginiai iš gydymo įstaigų keliauja į Valstybinės teismo medicinos tarnybą (VTMT), pastarosios laboratorijoje ir paaiškėja rezultatai. Laboratorija kartais per dieną ištiria 80 tokių atvejų, kartais – 100, kartais – 20.

Nors atlikti kraujo tyrimą trunka maždaug valandą, bet visas procesas užtrunka ilgiau. Dujų chromatografijos būdu nustatomas etilo alkoholio kiekis kraujyje, taip pat – ar žmogus nebuvo apsvaigęs nuo psichiką veikiančių medžiagų. Kiekvienas mėginys, kiekvienas indelis būna apžiūrimas, aprašomas. Po to spausdinama specialisto išvada.

Dėl tyrimų gausos atsakymas pateikiamas dažniausiai tikrai ne tą pačią dieną. Nebent tyrėjai nurodo, jog tai itin svarbus atvejis, tuomet laboratorija kraujo mėginį ištiria be eilės ir atsakymas pateikiamas greičiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.