Kokią patalynės spalvą rinktis, kad išvengtumėte erkučių?

Naujausias tyrimas parodė, kad dulkių erkutės turi mėgstamiausias spalvas. Tai buvo pastebėta ir tyrinėjant kitus vabzdžius, pavyzdžiui muses. Pasak tyrėjų, erkutėms ypač „patinka“ juoda bei raudona spalvos ir natūraliai atmeta švytinčios baltos bei ryškiai geltonos spalvos objektus.

Atrasta, kokių spalvų vengia patalynės erkutės.<br>123rf.com
Atrasta, kokių spalvų vengia patalynės erkutės.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 3, 2016, 12:58 PM, atnaujinta May 26, 2017, 7:20 PM

Dulkių erkutės, gal ir nekeltų pasidygėjimo, jei jos nelemtų rimtų sveikatos sutrikimų. 10–15 proc. žmonių yra alergiški dulkių erkėms, 80 proc. – jų išmatoms, o 20 proc. – dulkių erkių baltymams, mat jos irgi keičia odą, sena oda pasklinda patalpoje mažytėmis dalelėmis ir labai lengvai patenka į žmogaus kvėpavimo sistemą.

Negyvų erkių liekanos ir pačios erkės gali būti alergenu žmogaus kvėpavimo takams, per kuriuos jos įkvepiamos su dulkėmis į plaučius. Šioms erkėms ypač jautrūs bronchine astma sergantys žmonės. Taip pat jos gali sukelti rinitus, egzemas, išbėrimus ir panašius sveikatos sutrikimus.

Stebėjimai atlikti petri lėkštelėse. Į jas buvo įleistos erkutės ir vos už jas didesnės slėptuvės, pagamintos iš spalvoto popieriaus. Šie vabzdžiai apie 90 proc. savo gyvenimo trukmės praleidžia besislėpdamos, todėl greitai sulindo į joms parūpintus popierinius „namelius“.

Pastebėta, kad daugiausia erkių vietoje geltonų, žalių ar baltų, rinkosi iš juodo ir raudono popieriaus pagamintus prieglobsčius.

Roberto Pereira, tyrėjo, vykdžiusio šią studiją teigimu, patalynės erkes lengviausia parsivežti namo keliaujant. Viešbutyje palikus lagaminą, erkutės įlenda į jo vidų ir ten slepiasi, kol galiausiai yra parsivežamos ir su įvairiais daiktas „iškraustomos“ į jų naują gyvenamąją vietą.

Pasak eksperto, tyrimas atskleidžia, kad erkių nemėgstamų atspalvių lagaminai galėtų padėti sumažinti šią riziką. Vis dėlto, vabzdžiai yra nedideli ir galėtų užsilikti tamsiose drabužių raukšlėse, kuriose būtų parsivežami namo.

Vis dėlto, yra ir daugiau būdų, padėsiančių atbaidyti nenorimus parazitus. Situaciją galima kontroliuoti naudojant kieto paviršiaus lagaminus, jų nenešant į miegamąjį kambarį ir nekeliant ant baldų. Jei turite garažą, kuriame galėtumėte supakuoti ir išpakuoti visus daiktus – tai būtų geriausias pasirinkimas.

Šis tyrimas naudingas ir perkant „spąstus“, skirtus patalynės erkutėms sugauti. Pasak ekspertų derėtų rinktis juodos spalvos priemones, kadangi vabzdžiams ši spalva primena prieglobstį nuo plėšrūnų – vorų bei skruzdžių. Taip jie yra priviliojami ir tampa lengviau sugaunami

Nors namuose prisiveisus šioms erkėms vien spąstų nepakanka, jie gali būti puikus rodiklis, ar iš tiesų yra parazitų. Kuo greičiau pastebėsite, kad lovoje naktimis sulaukiate nenorimų svečių, tuo paprasčiau bus juos išnaikinti.

Tyrėjai mano, kad priežastys, kodėl šie vabzdžiai renkasi tamsias spalvas, yra kelios. Visų pirma, tai primena tamsią, saugų prieglobstį reiškiančią vietą. Tai taip pat joms gali asocijuotis su erkučių sambūriu, kadangi jos į grupeles telkiasi dėl saugumo.

Nėščios patelės taip pat buvo labiau linkusios dėti kiaušinius į tamsias slėptuves. Manoma, kad šis įprotis išsivystė prieš kelis milijonus metų, siekiant apsaugoti palikuonis nuo plėšrūnų. Tuo tarpu šviesių spalvų vengia visos suaugusios erkės. Manoma, kad tai primena saulėkaitą, kuri reikštų skysčių netekimą ir mirtį.

Vienintelės, neturinčios jokio polinkio į tam tikros spalvos namelį, buvo ką tik išsiritusios lervutės. Tyrėjai teigia, jog taip yra todėl, kad tokių jaunų vabzdžių rega dar nėra pakankamai išsivysčiusi ir jos neskiria spalvų.

Kiti mokslininkai mano, kad šis spalvų neskyrimas yra permatomų lervučių kūnų pasekmė. Jos dar neminta krauju, kuris suteiktų organizmui spalvą, taigi būtų užsimaskavusios užšliaužusios ant bet kokio paviršiaus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.