Pirmą kartą šalyje atlikta operacija jaunuoliui išgelbėjo ranką

Andrejus Andrusovas, kuriam atlikta ši operacija, riešą susižalojo prieš penkerius metus, tačiau ilgą laiką delsė kreiptis į gydytojus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Andrejus Andrusovas, kuriam atlikta ši operacija, riešą susižalojo prieš penkerius metus, tačiau ilgą laiką delsė kreiptis į gydytojus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Chirurgų komanda operacijos metu.<br>VUL Santariškių klinikų archyvo nuotr.
Chirurgų komanda operacijos metu.<br>VUL Santariškių klinikų archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2016, 9:36 AM, atnaujinta May 24, 2017, 2:54 PM

Kaip informavo klinikos, pirmą kartą Lietuvoje tokiai riešo operacijai panaudota mikrochirurginė technika.

Andrejus Andrusovas, kuriam atlikta ši operacija, riešą susižalojo prieš penkerius metus, tačiau ilgą laiką delsė kreiptis į gydytojus.

Po ketverių metų jis atvyko konsultacijai į Santariškių klinikų Plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos centrą, kur medikai nustatė, kad traumos metu Andrejui lūžo vienas iš riešakaulio trumpųjų kaulų – laivelis.

Per ketverius metus lūžis nesugijo, todėl buvo nuspręsta operuoti. Operacijos metu į nesugijusią vietą persodintas kaulas iš stipinkaulio.

„Deja, pirmosios operacijos metu kaulas neprigijo ir nesulaukėme tokio rezultato, kokio tikėjomės.

Turėjome spręsti, ką daryti toliau. Vienas galimų pasirinkimų buvo išimti neprigijusį kaulą ir uždaryti sąnarį taip, kad ranka per riešą beveik nejudėtų.

Žinoma, tokia perspektyva nedžiugino nei paciento, nei mūsų. Todėl konsiliumo metu nusprendėme atlikti laivelio kaulo mikrochirurginę operaciją“, – pasakoja plastikos chirurgas Darius Jauniškis.

Per antrąją operaciją iš šlaunikaulio vidinio krumplio paimtas kaulo fragmentas su kraujagyslėmis, kad kaulas turėtų savo kraujotaką ir lengviau prigytų.

Pacientą operavę plastikos chirurgai D.Jauniškis, Linas Motūza bei traumatologas–ortopedas Simonas Kaupas tikisi, jog ateityje Andrejaus riešo funkcijos visiškai grįš.

„Operacija sudėtinga ir ypatinga buvo tuo, kad reikėjo dirbti su ypač mažomis struktūromis – iš šlaunikaulio paimtas kaulas buvo vos pusės centimetro pločio ir pusantro centimetro ilgio, o kraujagyslės – milimetro storio.

Be to, tokių operacijų iki šiol Lietuvoje niekas nebuvo atlikęs, nors laisvo audinio persodinimas su kraujagyslėmis vyksta jau seniai“, – operacijos ypatumus vardino L.Motūza.

Vyrą operavę Santariškių medikai prieš kelias savaites stažavosi Čekijoje, kur dalyvavo dviejose mikrochirurginėse riešo operacijose, jas atliko vienas žymiausių Čekijos plaštakos chirurgų Radekas Kebrle.

Būtent ši patirtis leido pacientui pasiūlyti naują gydymo būdą, kuris grąžintų riešo judesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.