Vaistus pirksite pigiau, bet nuo vėžio mirs tiek pat?

Nuo 2017 metų sausio visiškai nekompensuojamiesiems brangiems receptiniams vaistams ir medicininėms priemonėms bus taikomas lengvatinis 5 proc. pridėtinės vertės mokesčio (PVM) tarifas. Tokį sprendimą šiandien priėmė Seimas.

Ar tai reiškia, kad kai mes nekompensuojame inovatyvių vaistų žmonėms, prisidedame prie mirštamumo nuo onkologinių ligų?<br>lrytas.lt nuotr.
Ar tai reiškia, kad kai mes nekompensuojame inovatyvių vaistų žmonėms, prisidedame prie mirštamumo nuo onkologinių ligų?<br>lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2016, 11:30 AM, atnaujinta Apr 18, 2017, 11:42 AM

Pacientų organizacijos džiaugiasi dėl tokios lengvatos, bet džiugesį vis dėlto temdo šešėlis. „Situacija vis vien ne tokia, kokios norėtųsi“, – sako Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos viceprezidentas Gediminas Žižys.

Primetama biudžetinė skylė

Kaip pranešė naujienų agentūra BNS, už tokias Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisas antradienį balsavo 86 Seimo nariai, o susilaikė 6 parlamentarai.

Baigiantis kadenciją Seimas lengvatinį PVM tarifą taikyti leido tik tiems nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams, kurių išorinės pakuotės apmokestinamoji vertė yra didesnė negu 300 eurų.

Pasak Biudžeto ir finansų komiteto nario konservatoriaus Andriaus Kubiliaus, ši pataisa biudžetui kainuos apie 20 mln. eurų.

Liberalas Eugenijus Gentvilas priekaištavo, kad tokia pataisa „primetama naujai valdžiai biudžetinė skylė“.

„Dabartiniai valdantieji apsimeta, kad krizė tebesitęsia, ir per PVM lengvatas sprendžia vieną ar kitą galbūt suinteresuotų interesų grupių reikaliuką“, – teigė liberalų frakcijos vadovas.

Tuo metu pataisų autorė „darbietė“ Vilija Filipovičienė sakė, kad šie pakeitimai – „pradžia į kitą projektą, kada būtų įvedamas 5 proc. PVM visiems nekompensuojamiesiems vaistams“.

Konservatorė Irena Degutienė prognozavo, kad pataisa vaistus atpigins sunkiomis, o ypač retomis onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms.

„Kaip gyvena sunkiai sergantys žmonės, kuriuos išrašius iš ligoninės nekompensuojamuosius vaistus reikia pirkti už visą kainą? Tai nepaprastai dideli pinigai“, – teigė I.Degutienė.

Šiuo metu galiojančiame Pridėtinės vertės mokesčio įstatyme nustatyta, kad lengvatinis 5 procentų PVM tarifas yra taikomas kompensuojamiesiems vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kai šių prekių įsigijimo išlaidos visiškai ar iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka. Visiems nekompensuojamiesiems vaistams nuo 2009 m. sausio 1 d. taikomas 21 proc. PVM tarifas, priminė naujienų agentūra ELTA.

„Tokios vertės vaistai paprastai yra inovatyvūs ir reikalingi ligoniams, kurie serga sunkiomis ligomis. Šiuo metu turime situaciją, kai ligoninės, pirkdamos šiuos vaistus, moka 5 procentų dydžio PVM tarifo mokestį, o jeigu žmogus turi pirkti tuos išrašytus receptinius vaistus vaistinėje, turi mokėti 21 procentą“, – pernai pristatydama projektą sakė Seimo Darbo partijos frakcijos narė V.Filipovičienė.

„Dabar bent tiek“

Pagal Biudžeto ir finansų komiteto pateiktą išvadą, 5 proc. lengvatinis tarifas nuo naujųjų metų bus taikomas vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms, kai šių prekių įsigijimo išlaidos yra visiškai arba iš dalies kompensuojamos Sveikatos draudimo įstatymo nustatyta tvarka, bei nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams, kurių išorinės pakuotės apmokestinamoji vertė yra didesnė nei 300 eurų.

Iš biudžeto tam, pasak Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės D.Mikutienės, reikės 7–9 mln. eurų.

„Labai viliamės, kad eigoje tai bus taikoma visiems nekompensuojamiesiems receptiniams vaistams. Dabar bent tiek. Žmonėms, sergantiems sunkiomis onkologinėmis ligomis, tai sunki našta. Ligoninėje jie vaistus gauna su 5 proc. lengvatiniu tarifu“, – portalui lrytas.lt kalbėjo parlamentarė.

Šiuo metu įteisinta nelygybė

Šiuo metu galiojantis Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas pacientų atstovams neatrodo teisingas.

„Toks teisinis reguliavimas nėra sąžiningas atsižvelgiant į valstybės ir pavienio paciento galimybes. Lengvatinis 5 proc. PVM panaikins nekompensuojamus vaistus vartojančių pacientų diskriminavimą valstybės atžvilgiu ir prisidės prie pacientų gerovės“, – teigė Daiva Žaromskienė, asociacijos „Paguoda“ vadovė.

Anot Pacientų forumo pirmininkės Ievos Drėgvienės, pacientų organizacijos nuolat gauna ir sprendžia pacientų, neišgalinčių vaistinėse nusipirkti nekompensuojamųjų receptinių vaistų, prašymus paremti konkrečiais vaistais arba piniginėmis lėšomis vaistams įsigyti: „Tikrai dažnai pasitaiko tokių atvejų, kai negalėdami įsigyti brangių gydytojo paskirtų vaistų, tik dėl kainos pacientai yra priversti gydytis senesnės kartos, pigesniais vaistais, kurių veiksmingumas neretai yra žymiai mažesnis arba apskritai atsisakyti reikalingo gydymo.“

Žingsnis į priekį

Tačiau šiandieniu Seimo sprendimu pacientų atstovai džiaugiasi.

„Vaistų prieinamumas ir kaina yra svarbus klausimas didelei ir pažeidžiamai Lietuvos visuomenės daliai – pacientams. Esame įsitikinę, kad siekiant didinti vaistų prieinamumą mažesnes pajamas gaunantiems pacientams, kuriems gyvybiškai svarbus tokių vaistų įsigijimas ir vartojimas, lengvatinis 5 proc. PVM tarifas nekompensuojamiems receptiniams vaistams yra būtinas“, – teigė I.Drėgvienė.

„Džiaugiamės, jog Seimo nariai atsižvelgė į pacientų lūkesčius ir nuo 2017 m. sausio nekompensuojamiems brangiems receptiniams vaistams ir medicininėms priemonėms bus taikomas lengvatinis 5 proc. PVM tarifas. Mes tikimės, jog naujai išrinkti Seimo nariai taip pat palaikys šią pataisą, kuri yra itin aktuali onkologinėmis, retomis ligomis sergantiems žmonėms“, – sakė bendrijos „Kraujas“ komunikacijos vadovė Aistė Strelčiūnė.

Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) viceprezidentas Gediminas Žižys tokį Seimo sprendimą taip pat įvertino teigiamai.

„Tai neblogas žingsnis. Kai brangiems ir inovatyviems vaistams, dažniausiai reikalingiems išskirtinai pažengusiam vėžiui gydyti, bus taikoma tokia lengvata, pacientams bus lengviau. Nauji vaistai juk brangūs. Tačiau jie ir veiksmingesni.

PVM sumažinimas pacientams pasijaus apie 16 procentų. Tad jei vietoj 300 eurų reikės susimokėti 270, pacientas tai pajus“, – kalbėjo G.Žižys.

Palengvinimas neišspręs esminės problemos

Vis dėlto POLA viceprezidentas portalui lrytas.lt pažymėjo, kad greta tokių sprendimų gydytojai apskritai turėtų galėti naudotis naujais inovatyviais vaistais.

„Tas, kuris turi pinigų, nusipirks vaistus ir už 300, ir už 270 eurų, o tas, kuris neturi, ir to neįsigis. Kokia išeitis? Gerai, kad būtų lygybė. Tokių vaistų prieinamumas neturi priklausyti nuo rasės, tikėjimo, einamų pareigų ir t.t.“, – įsitikinęs G.Žižys.

Iš tiesų, PVM lengvata prasčiau besiverčiančių asmenų, sergančiųjų onkologinėmis ligomis neišgelbės. Kokia išeitis? G.Žižys sako. kad inovatyvius vaistai turėtų būti įtraukiami į kompensuojamųjų sąrašą.

„Palengvinimas yra, tačiau kryptis turėtų būti ta, kad turėtume siekti nemokamo gydymo kompensuojamaisiais vaistais ir visiškai nesvarbu, guli ligoninėje ar ne. Tokie visų onkologinių ligonių lūkesčiai. Taip pagerėtų prieinamumas, gydymo ir gyvenimo kokybė.

Deja, kol kas mūsų šalyje trečia ir ketvirta vėžio stadijos nėra taip gerai įveikiamos kaip pirma ir antra“, – teigė POLA viceprezidentas.

Jis įsitikinęs, kad daugelį onkologinių ligų laiku diagnozavus ir tinkamai gydant galima jas išgydyti. Tačiau situacija aiški – gydymas prieinamas ne visiems. Ar tai reiškia, kad kai mes nekompensuojame inovatyvių vaistų žmonėms, prisidedame prie mirštamumo nuo onkologinių ligų?

„Labai teisingai pasakyta. Kol kas visi tyliai suvokiame šį dalyką, tik niekas nedrįsta to garsiai pasakyti. O garsiai galiu pasakyti aš. Jei ir iškeiks, aš nesutiksiu.

Jei mes mestume pagrindines pajėgas ir finansavimą ir kokybiškai užtikrintume ankstyvos diagnostikos programų vykdymą, sutaupytume pakankamai pinigų tam, kad galėtume gydyti ir užleistas vėžio stadijas, ir kompensuoti vaistus, nes tokių sunkiai sergančių asmenų, ko gero, sumažėtų keliolika kartų, gal net daugiau.

Tik bėda yra ta, kad mūsų sveikatos ekonomika yra tokia, kad labiau apsimoka gydyti mirštančius ir išleisti dešimtis milijonų.

Kompensavimo situacija gerėja, bet bendra situacija ne tokia, kokios norėtųsi“, – teigė G.Žižys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.